Jedino me mući da nisu još jeli
...stvarno neznam...ja im svaki dan stavim pred nos brašnara a oni se ni ne pomaknu
...stvarno mi jedu živce
...jel se trebam poćet brinuti ili će oni jest kad oni žele???
Koliko ih diraš i gnjaviš, nije ni čudno da neće jesti. Osim što im treba vremena da se priviknu na novi okoliš, konstantni pokušaji interakcije s tvoje strane su stvarno previše. Pusti ih na miru mjesec-dva (kad kažem na miru mislim da ti ne pada na pamet da ih diraš, vadiš iz skloništa i sl.), pa onda, kada budu redovito jeli, polako pokušaj ponuditi hranu iz ruke ili pincete. S vremenom će se gušteri opustiti i povisiti prag
tolerancije, ali
nikada neće biti sretni tvojim prisustvom. Uistinu mi nije jasan taj poriv većine mlađih terarista da navlače svoje životinje po rukama... Gmazovi su nevjerovatno raznolika i zanimljiva skupina životinja, ali
niti jedan od njih nema sociološke karakteristike viših sisavaca ili nekih ptica koje bi mogle biti protimačene kao emotivna povezanost s vlasnikom ili nešto slično. Kad netko napiše kako se njegov gušter "voli" maziti digne mi se kosa na glavi.
Teraristika je najsličnija akvaristici i sav užitak treba derivirati iz promatranja životinja u uvjetima koji su što bliži njihovom prirodnom okolišu, uređenju terarija u tu svrhu i pokušaju reprodukcije životinja (siguran znak da životinje držimo, ako ne u idealnim, onda bar u optimalnim uvjetima), a ne u interakciji koja je kudikamo primjerenija vlasnicima pasa i mačaka.