Kolovoz 13, 2025, 13:48:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: alge?  (Posjeta: 2306 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rupa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
alge?
« u: Ožujak 12, 2009, 09:21:14 prijepodne »
ovako,imam akvarij od 100litara u funkciji 2 mjeseca. prvih mjesec dana imao sam samo biljke koje su rasle ko lude,bile su u odličnom stanju. imam 1x18w osram nature i 2x18w osram coollight. u tih prvih mjesec dana koliko sam imao samo bilje mjenjao sam svakih 10dana 1/3 vode, a nakon mjesec dana i svu. negdje nakon mjesec i 10dana ubacio sam i ribice(1betta,10gupija i 4ancitruca).od tada,znači nakon ubacivanja ribica i mjenjanja vode(komplet) počele se jako množit alge na staklu a i na podu. u čemu sam pogrešio? filter mi je full dobar,neznam model,ali platio sam ga poprilično. dali možda je problem u tome što mi svijetlo radi više od propisanog.pretežno je osvijetljeno 14h. drugačije ne mogu-ili da bude osvijetljeno 14h ili 7h,jer imam takav posao koji drugačije ne dozvoljava.kako da uništim tu algu koja se nakupila?ribice hranim listićima 2x na dan.pozz.hvala

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: alge?
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2009, 09:36:20 prijepodne »
u tih prvih mjesec dana koliko sam imao samo bilje mjenjao sam svakih 10dana 1/3 vode, a nakon mjesec dana i svu. negdje nakon mjesec i 10dana ubacio sam i ribice(1betta,10gupija i 4ancitruca).od tada,znači nakon ubacivanja ribica i mjenjanja vode(komplet) počele se jako množit alge na staklu a i na podu. u čemu sam pogrešio?

Pogriješio si u tome što si promjenio svu vodu!

Voda se nikad ne mijenja sva, nego ovisi o tome koliko često mijenjaš vodu, trebao bi mjenjat tjedno oko 30 - 40 % vode....

dali možda je problem u tome što mi svijetlo radi više od propisanog.pretežno je osvijetljeno 14h. drugačije ne mogu-ili da bude osvijetljeno 14h ili 7h,jer imam takav posao koji drugačije ne dozvoljava.

To se lako riješi kupnjom timera ( za nekih 20 - 30 kn, običan u raznim trgovačkim centrima) i tamo si naštimaš fotoperiod kakav očeš, al ne više od 12 sati...

P.S.

Jesi pročitao Vodić za početnike sa početne stranice?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2009, 12:54:51 poslijepodne »
Kao što je i zeleni reko vodu mjenjaj tjedno, ja oko 13% (takav mi je kanister), svjetlo bavezno smanji, sad bi ti preporučil totalno zamračivanje na 3-4 dana, obavezno nabavi algojeda i pripazi kak hraniš ribice.

Dal imaš co2 i kak prihranjuješ biljke?

Ak nemaš co2 svakak nabavi i stavi u uporabi DIY metoda ti nije komplicirana,a co2 smanjuje rast algi.

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2009, 14:00:27 poslijepodne »
dečki mi uzeli riječi :D

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2009, 21:12:14 poslijepodne »
Kupi tajmer obavezno to ti je dobra stvar na dugorocno, naravno vodu nikad svu na 100 l mijenjaj 20 l svakih 10-12 dana...nije mi jasno kako su ti ribice ostale citave kad si promijenio svu vodu ??? Mislim da si zaboravi da opises algu mada je vjerovatno zelena tockasta napast posto imas dosta bilja, skroz je bezopasna cak je i pokazatelj nekh dobrih parametara vode...ako je ona lako ces je se rijesiti sa sundjercicem za posudje (novim) polako ih oribaj sa stakla (ja to radim prilikom svake izmjene vode ) Malo ce ti brze rasti ako je AQ izlozen suncevoj svjetlosti...puno srece  :) :) :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...