Srpanj 23, 2025, 13:20:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problemi sa travom u akvariju  (Posjeta: 2199 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marino P.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Problemi sa travom u akvariju
« u: Studeni 20, 2004, 20:29:00 poslijepodne »
Došao sam na ovaj forum sa problemom i nadom da ae mi netko tko ovo proeita svojim savjetom pomoai da taj problem rješim.Petnaestak godina sam akvarist sa veaim ili manjim uspjesima oko ribica.Smatrao sam za sebe da sam dovoljno iskusan da se malo ozboljnije posvetim svojim hobijem.Pošto uz ljubav prema ribicama gajim i prema drvetu napravio sam si veliki akvarij (1000 X 700 X 400) sa staklom od 10mm u drvenoj rami.U poeetku je to fumkcioniralo uz pokoju crknjenu ribicu što sam pridavao bio formiranju samog akvarija.Sada mi trava odumire.Napomenio bi da sam svaku travu pojedinaeno sadio u posude sa tresetom.Znam da trava ne ide ako nema dovoljno svjetlosti,imam dvije neonke od 18 W svaka,sada sam nabavio i posebne neonke baš namijenjene za duboke akvarije.Našao sam i tekuae ?ubrivo za akvarij ali za sada ne vidim nikakve promjene.Da li netko zna rješenje?

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2004, 20:53:00 poslijepodne »
Uh, dubina od 70 cm je ipak popriliena, no uz dostatnu kolieinu kvalitenog (spektar) svjetla idodatak CO2, mislim da bi trebalo biti OK, ali opet možda, jer treba znati i koju travu posaditi a ima ih doista zahtjevnih i onih nezahtjevnih. Možda da pokušaš sa onim nezahtjevnim tipa Anubias, Valisnerije, Hygrophile (Limun)i sl. a onda kada se ove "razbuktaju" polako pre?eš na zahtjevnije vrste.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2004, 21:22:00 poslijepodne »

ajde ti to snimi i stavi na forum da vidimo jer može biti hrpa stvari u igri.... koje imaš lampe????
Vraćam se odmah - Godot

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2004, 23:08:00 poslijepodne »

¸tekuae gnojivo, CO2, tablete, to sve ne djeluje ako nema dovoljno svjetla, a ovdje je baš taj slueaj...radi se znaei o 36 W svjetla na akvariju od 70 cm dubine i 100 cm dužine? to je puno premalo...ja bi recimo napravio sljedeae...pošto je akvarij te dužine, taman ae stati lampe od 90 cm-30 W.. za neke srednje zahtjevne biljke stavio bih 3-4 takve lampe s reflektorima...u tom slueaju bi mogao imati veainu biljaka na ponudi u duaanima ( izuzev crvenih i sitnolistnih-da poopaim)

akvarij ti sa trenutnom kolieinom svjetla tako?er može bit zasa?en , ali samo sa biljkama tipa vesicularia dubyana, anubias vrste, microsorium pteropus i možda poneka cryptocoryna, odnosno biljkama koje mogu i u mraku rasti...

Offline :Mario:

• Punopravni član
  • **
    • http://www.google.com
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2004, 21:52:00 poslijepodne »

100% ti je preslaba rasvjeta

Offline Marino P.

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 21, 2004, 21:57:00 poslijepodne »

Vidim da se eitaju problemi i da se nastoji pomoa pa se nadam da aemo to zajedno na koncu i napraviti.Tražio sam sliene probleme i došao donekih pogrešaka koje sam napravio sa samim formiranjem akvarija.Odlueio sam se za tako dubok jer planiram naglasak dati skalarima a pošto su oni ribice sredine akvarija dao sam im što više prostora.Ubacio sam travu koja teži visini i koja je dosta uska kako bi došlo do izražaja njihovo plivanje.Imam na dnu anubis travu(to je jedina kojoj znam ime,inaee nisam viean tim latinskim nazivima.Vidim da sam pogriješio što sam mislio samo na izgled i fumkcionalnost a nisam pridavao znaeaj da stvorim jedan optimalan biotop za same ribice.Rekao sam da mi je trava posa?ena u posude sa tresetom,a kasnije sam proeitao da treset nema smisla imati u akvariju u kojem ima aktivnog ugljena,dakle još jedna greška.Greška je bila i samo svjetlo,akvarij je na dosta osvjetljenom mjestu u sobi i mislio sam da ae biti dosta 38W koliko daju te dvije neonke.Pokušati au prepraviti na dvije od 90cm.Zanima me,nevezano za ovu temu,kaok ste rješili pozadinu,odnosno zadnju stranu akvarija.

Offline KEMPIGNO

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 21, 2004, 22:22:00 poslijepodne »
Slažem se sa kolegama gore, a ako vea kaniš raditi prepravke stavi

radije tri neonke 90 cm od 30W ,uvijek jednu možeš ugasit

# bolje bit glup nego gluplji #

Offline :Mario:

• Punopravni član
  • **
    • http://www.google.com
« Odgovori #7 u: Studeni 21, 2004, 22:25:00 poslijepodne »

Ili mozes malo prigusiti plivajucim biljem ako bude potrebno

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
« Odgovori #8 u: Studeni 21, 2004, 22:48:00 poslijepodne »

pozadina je obieno neka tapeta, jer su uradi sam koje idu unutra-petljancija i poslije stavljanja vode više nemreš stavit njih, a komercijalne su skupe..al i one se stavljaju prije vode...joj sad samm zabrijal..kasnoo je sori

daklem, ili visoka fototapeta ili jednostavno kupi samoljepljivu crnu ili zelenu ..onu..joj...imam ju tu i gledam u nju a ne znam se izrazit..u kemoboji se kupuje...isto kao neka samoljepljiva tapeta, plastiena..to zalijepi i miran si

Offline Marino P.

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 22, 2004, 23:00:00 poslijepodne »

Obišao sam PetShop trgovine i uzeo na preporuku POWER-GLO neonke za trave u dubokim akvarijima.Nadam se da ae to uz kombinaciju sa tekuaim gnojivom dati rezultate.A sada bi nešto rekao o mom vi?enju pozadine.Nisam ljubitelj neeeg umjetnog u i oko akvarija pa tako nisam ni stavio foto tapete.Imao sam u poeetku paljeni stiropor na svijeai s kojom se dobije neka imitacija stijene,ali sam za ovaj veliki razmišljao šta bi mogao staviti.Mislio sam modelirati neku stijenu da bi na kraju vidio Juwelovu ponudu.To me podsjeaalo na imitaciju kore drveta.Nije mi se svi?alo jer je umjetno,ali mi je dalo ideju da probam sa pravom korom.Normalno da nije dolazilo u obzir da takvo nešto stavim u akvarij.Našao sam u šumi trulo deblo topole,pažljivo sastrugao koru,ostavio u presi nekoliko tjedana da se osuši i izravna.Takvu sam je prikucao na ivericu malo doradio sa mahovinom i lišajem i dobio sam sasvim zadovoljavajuau pozadinu.Možda nisam prvi koji sam došao na takvu ideju,ali se nadam da sam pomogao nekom koga brine ure?enje pozadine akvarija.Da li netko zna,vezano za tekuae gnojivo,naein njegovog doziranje.Na posudi ima šturo uputstvo kao 5ml na 20litara ali šta dalje?Koliko to traje i kada se poeinje sa iduaom dozom?Hvala

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #10 u: Studeni 23, 2004, 20:20:00 poslijepodne »
Citat: Marino P.
Da li netko zna,vezano za tekuae gnojivo,naein njegovog doziranje.Na posudi ima šturo uputstvo kao 5ml na 20litara ali šta dalje?Koliko to traje i kada se poeinje sa iduaom dozom?Hvala

Koristio sam tekuae gnojivo "Sera Florena" i navodno 1xtjedno treba staviti 5 ml na 20 l (poželjno nakon promjene vode). Tako sam jedno vrijeme radio i sve super no u zadnje vrijeme mi se poeinje pojavljivati ona sme?a bradata alga, a koliko sam negdje euo, to je znak za višak gnojiva ili mikroelemenata u vodi. Mislim da je doziranje po meni potrebno raditi više onako odokativno pa nakon promatranja bilja i jedno par dodavanja si odrediti vlastitu dozu.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #11 u: Studeni 24, 2004, 14:56:00 poslijepodne »
I ja isto mislim da ne treba sljediti upute vec odprilike stavljati i dozirati gnojivo, postepeno.

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #12 u: Prosinac 11, 2004, 15:53:00 poslijepodne »
slažem se najbolje je odrediti sam doziranje
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Prosinac 11, 2004, 19:22:00 poslijepodne »
eto ja mogu reci da stavljam tablete kao gnojivo i to tu i tamo,odnosno rije?e nego sto piše na uputi , vidim po biljkama.Steta sto nisi stavi koju sliku.Inaee i meni se znalo desiti da ima perioda kada mi trava super raste,a zatim slabije, no to je sve pitaje adekvatne ravnoteže.sretno
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #14 u: Prosinac 13, 2004, 12:24:00 poslijepodne »
Da i ja kazem koju. Moje misljenje je da  neonke nisu iskoristive u tako visokim akvarijima jer svega oko 20% svjetla dolazi do te dubine ( neonkinog svjetla). Za tako visoke akvarije se koristi metal halid lampe npr http://www.arcadia-uk.com/aquametal.htm koje su namjenjene vecim dubinama  i samim time i vecim akvarijima.

Kad smo i kod broja lampi na tu litrazu imas puno pre malo svjetla trebalo bi oko 100w minimum bolje oko 150, normalno sve ovisi o bilju, zahtjevnije bilje vise svjetla i obrnuto.

Uglavnom pogledaj malo onaj link koji sam postao pa vidi
Rijeka/Hrvatska