Kolovoz 05, 2025, 15:54:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi 260 l - južna amerika  (Posjeta: 3302 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nikkka33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
novi 260 l - južna amerika
« u: Veljača 04, 2009, 14:50:28 poslijepodne »
kako rekla tako i napravila.jučer kupljen polovni ali noviji akvarij (frida hvala na pomoći),zakrivljeno staklo,vanjski filter,ormarić..strava...prijatelj mi ga je pokupio i očekujem ga u šibeniku početkom tjedna.prvo od sreće neznam kud ću,vidim ga u svim pozicijama po kući ali morat će negdi jer ipak je 120 dug.sad me hvata dilema.:šta unutra.u jednu ruku volila bi ciklide ali o njima nemam pojma i nebi htjela hladan dojam (školjkaši definitivno otpadaju).s druge strane volim biljke ali tu ide pojačavanje rasvjete,hrpa zemlje,šljunka...ajme..mislim da će biti biljni...valjda...ako bude biljni dvojim staviti neonkice pa max 5 diskusa ili neonkice + skalari ili samo dva,tri jata sitne ribice npr dvije,tri vrste tetrica...ajme koje ja muke imam..mislila sam staviti sutra namakati zemlju pa dok operem akvarij u hipermanganu stignem se smisliti.
nagovorite me na nešto!!!

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: novi 260 l - južna amerika
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2009, 15:57:56 poslijepodne »
meni su super akvariji u kombinaciji diskusa i neonkica. Jedini problem je temperatura vode i tvrdoća vode za diskuse, makar ako uzimaš one iz domaćeg uzgoja već su priviknuti na RH uvjete. Što se bilja tiće s dikusima idu samo neke vrste jer je pretopla voda. Skalari i diskusi... moje iskustvo i nije tako dobro prošlo, ali neki kažu da ako od malena navikneš skalare da u miru koegzistiraju s malim tetrama, kad narastu ne papaju ih... Za ciklide uopće nisam stručan, tak da pričekaj nekog drugog da ti neš savjetuje.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2009, 16:11:26 poslijepodne »
ono šta ti oćeš bokte  :o :D :D
ja znam šta bih ja,ali odkud da znam što se tebi sviđa?  :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #3 u: Veljača 04, 2009, 16:12:50 poslijepodne »
ma nisam mislila staviti diskuse i skalare zajedno..htjela bi imati malo sitno jato i par većih riba ili samo dva tri jata sitnih ribica..nisam na čisto šta da radim.morat ću proučiti i kakvu vodu pojedine ribe traže(diskusi,skalari)..još nisam odustala od ciklida ali...biljke...volim kad se zeleni...
da može u ciklidni nekakva kombinacija bilja i riba bilo bi super

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Veljača 04, 2009, 16:14:08 poslijepodne »
mali Južno američki ciklidi..skalari su ciklidi...diskusi su ciklidi..pa..imaš ciklida koji vole bilje.. :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #5 u: Veljača 04, 2009, 16:32:19 poslijepodne »
dobro,dajte mi nekakve prijedloge...

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Veljača 04, 2009, 16:37:21 poslijepodne »
 :(
mali Južno američki ciklidi..skalari su ciklidi...diskusi su ciklidi..pa..imaš ciklida koji vole bilje a to su ovi iz Južne Amerike i ekipa.

http://www.ciklidi.com/ciklidi/apistogramma/ciklidi_apistogramma.shtml
e lijevo klikneš na CIKLIDI  i nađeš južna amerika...
nije neš baš posebno ali otprilike ćeš vidjeti neke ciklide....
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #7 u: Veljača 04, 2009, 19:54:43 poslijepodne »
namjeravam kupiti sutra zemlju za cvijeće pa je staviti namakati pa me zanima koliko otprilike kg da uzmem za moj akvarij i isto tako otprilike koliko da uzmem šljunka?

Offline Ivan84

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • samo ribe i auti
« Odgovori #8 u: Veljača 04, 2009, 20:10:32 poslijepodne »
malawi i samo malawi  ;)

nakon par godina zezancije sa svime i svacime, rekao sam si slijedeca beba je sredisnja afrika, malawi konkretnije.

uz malo truda i malawi moze biti izrazito dizajnerski zanimljiv (baci oko na uradi sam forum). odrzavanje, bilje, tvrdoca vode, ma sve to pjesma s malawcima.

osim toga uvijek ima akcije u tanku. pogotovo u 260l  8)
...:heart: je uvijek u pravu!              
P: 300L malawi s postoljem
Velika Gorica

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Veljača 04, 2009, 20:21:32 poslijepodne »
lol ,ovo meni zvuči totalno ko antireklama za malawi,sad ziher nebi uzeo malawe  :o :D :D :D jel mi je sumnjivo! :D :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 04, 2009, 22:50:41 poslijepodne »
definitivno sam za jato nekih sitnih ribica u toj litraži :up:neka kombinacija koja ti neće predstavljati preveliku muku a da uvjek bude aktivno,možda tetre,definitivno nekaj od tetri,plus par večih riba,diskuse ti nebih preporučio zbog izuzetno visoke temperature na kojoj će ti večina biljaka porikavati.ja bi stavio petnaest udovica,pet ancistrusa albino,i jedno 12 crvenih platy ribica plus labeo bicolor,pa ti vidi...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2009, 08:33:51 prijepodne »
da malo aktiviram temu.odluka je pala zahvaljujući malome.mislila sam tanganiku ali  mali plače  hoće leptiriće (čitaj skalare) pa namjeravam onda napraviti biotop amazone.bit će tisuću i jedno pitanje jer ću raditi malo po malo da nešto ne fulam.dakle,prvo me zanima koje boje i koliko kg šljunka  da uzmem za moju dimenziju 120x45.zemlja mi se namače i mislim je staviti nekih 2 cm.dosta?da li da stavim zemlju po cijeloj površini ili da ostavim prednji dio samo pod šljunkom.da li bilje ide do kraja ili da ostavim prednju stranu čistom? miješati drvo i kamen ili ne? kod nas u šibeniku osim zoo pijeska nisam našla ništa po građevinskim stovarištima osim sitnog bijelog kvarca do 0,8mm i kulir zrna u crnoj,crvenoj ili bijeloj boji ali zrna od 3- 6 mm.to mi se čini prekrupno.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2009, 08:50:29 prijepodne »
drugo šta me muči.imam u sadašnjem akvariju crnih udovica ali negdi mi piše da su južna a negdi centralna amerika? uz skalare sam mislila staviti neke vrste tetrica i najvjerojatnije crne neonke ili tako nešto da mi bude u tamnoj varijanti pa sa crvenom tetrom razbiti (hyphessobrycon erythrostihma?..da li može u biljni biotop ići koji ciklidić mali a da se slaže sa skalarima a da se uklapa u biotop? uf tisuću i jedno pitanje..

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2009, 08:52:18 prijepodne »
da malo aktiviram temu.odluka je pala zahvaljujući malome.mislila sam tanganiku ali  mali plače  hoće leptiriće (čitaj skalare) pa namjeravam onda napraviti biotop amazone.bit će tisuću i jedno pitanje jer ću raditi malo po malo da nešto ne fulam.dakle,prvo me zanima koje boje i koliko kg šljunka  da uzmem za moju dimenziju 120x45.zemlja mi se namače i mislim je staviti nekih 2 cm.dosta?da li da stavim zemlju po cijeloj površini ili da ostavim prednji dio samo pod šljunkom.da li bilje ide do kraja ili da ostavim prednju stranu čistom? miješati drvo i kamen ili ne? kod nas u šibeniku osim zoo pijeska nisam našla ništa po građevinskim stovarištima osim sitnog bijelog kvarca do 0,8mm i kulir zrna u crnoj,crvenoj ili bijeloj boji ali zrna od 3- 6 mm.to mi se čini prekrupno.

Oko ruba stakla si stavi malo šljunka cca 1-2 cm tek toliko da ti se zemlja ne vidi na staklu i unutar toga zemlju i sve prekrij sa šljunkom (možeš kemijati sa mrežicama imeđu zemlje i šljunka ili da staviš zemlju u ženske najlonke ali ja nisam ništa od toga radio i ok mi je).
Mislim da ti je bolje uzeti tamniji šljunak da ti se zemlja ne vidi po površini kad malo ispliva.
Za bilje mi se čini najbolje granulacija 1-3mm ili 2-4mm.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 11, 2009, 09:08:14 prijepodne »
Što se pijeska tiče: računaj ovako: 120*45*7 (prosjek visine-2cm zemlje)38 litra

Od bilja pokušaj nabaviti nezahtjevno bilje tipa cryptocoryne sve, bacope, cabomba, hygrophile, mahovine, paprati i anubiasi.
Utrpaš recimo 5-6 žbunja višeg bilja u pozadinu (hygrophile, cabomba, bacopa), srednji plan neke više crypte+anubiasi+mahovina na granama i kamenju. Prednji plan (oko 15 cm od stakla) možeš staviti cryptocorine wendtii green. Naravno, nešto pustiš prazno, nemoj nakrcati prednji plan biljem.

Od riba, sa 3-4 tamna skalara bi ja stavio:
- 10 kardinalki i 10 crnih neonki. dovoljno su velike da smanjiš opasnost da ih skalari pojedu, plus puno rađe se drže u jatu od p. innesi (obične neonke).
- 6 corydorasa (jako volim pande, recimo)
- 2 ancistrusa

MOLIM TE nemoj ubacivati ribe barem 3 tjedna unutra.

Nadam se da sam pomogao i sretno!
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #15 u: Veljača 11, 2009, 09:10:44 prijepodne »
pa tako sam i mislila uzeti granulaciju od 1-3.samo koliko?čula sam da moram uzeti oko 50 kg šljunka šta mi se čini puno? ili ne...ima li gdje u splitu  zna li tko uzeti šljunka po jeftinijoj varijanti?

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #16 u: Veljača 11, 2009, 09:16:27 prijepodne »
hvala neve..neću ubacivati ribe i do mjesec dana.prvo jer već dugo imam akvarij ali mali od 54 litre pa znam, a drugo jer ovaj ipak iziskuje više troška tako da će ribe ići taman na drugoj plači (ne stane sve u jednu plaću).nabrojao si mahovinu i bakopu..bakopa je srednja amerika..znam da mogu staviti dosta echinodorusa,cambobu ali aquaticu,sagitariju..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 11, 2009, 09:24:55 prijepodne »
Kod mene je u 121x45 oko 50 kila šljunka. I taman je. Idi na granulaciju 1-3 mm, ako postoji neko jednostavno riješenje za prosijavanje stavi na dno krupniji dio šljunka, a na vrh sitni. Ako ne možeš prosijavat (meni se nije dalo) onda nema veze.

Nisam shvatio ovo zadnje za cabombu, ne možeš odlučiti koju bi stavila? Aquatica ti je dosta zahtjevna, rađe se drži nezahtjevnog bilja dok se akvarij stabilizira i dok ne dobiješ "osjećaj za feeling" koliko ti je dobra rasvjeta ili nije. Saggitarija je lijepa biljka, ali koliko sam čitao dosta ljudi mi je reklo da raste kao blesava kad se uhvati. To mi se ne sviđa kad se biljka gura tamo gdje joj nije mjesto.  :dead:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 11, 2009, 09:26:46 prijepodne »
Btw, mislio sam bio na bacopu australis jer je iz južnog Brazila. Ali ako baš želiš amazonu, onda crypte, granje i mahovine i uživaj :)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #19 u: Veljača 11, 2009, 09:41:49 prijepodne »
šta se tiče sagitarije čitala sam da može u amazonu isto kao i ova gore camboba.rasvjeta je za sada dvije neonke.sutra mi stiže napokon akvarij pa ću točno viditi koliko vati ima.sagitariju imam u malom akvariju i čisto mi je ok..stavila sam nekakvo granje isto topiti pa ću viditi na šta će to ispasti.u krajnjem slučaju uvijek mogu staviti i kupovno šta ću probati izbjeći..na koju mahovinu si mislio? nisam ništa našla o mahovini po prijašnjim postovima..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 11, 2009, 09:44:38 prijepodne »
pa čuj, koliko vidim veicularia dubyana se dosta često spominje po oglasima na forumima. Imaš na temi "Reveal" od lp kako je on to "zasadio" i šta je od toga došlo. Granje sa mahovinom stvarno zna lijepo izgledati, ima dosta slika na netu...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #21 u: Veljača 13, 2009, 11:29:54 prijepodne »
dakle,odluka je pala na amazonu..jedini pijesak kakav sam uspila nabaviti je lagano crvenkast u baumaxu 50 kg po 24 kn/25 kg. dobit ću i nekakav tamnosivi veće granulacije od 30 kg pa me zanima šta ćete mi preporučiti.sad,da bi dobila biotop da li mogu u njega staviti bilo kakve grane tj panj ili šta da tražim.imam nešto granja domaće proizvodnje potopljenih u kanti na namakanju i imam mopanov panj koji bi bio prebačen iz malog akvarija

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #22 u: Veljača 14, 2009, 08:57:55 prijepodne »
molim vas stvarno pomoć..nitko mi neće pomoći komentarima :( :( :'(
mogu li obične grane i mopanov panj u amazonu ili da tražim neko drugo?
neke biljke sam naručila,stavila sam u oglase ali isto nitko nije milostiv.nema veze..
u akvarij MORAJU ići skalari jer tako mi hoće dijete i bit će suza ako ih ne bude. za početak osim čistača mislim staviti crne udovice i sad su dvojbe..
staviti hyphessobrycon flammeus (crvenu tetru),
        herbertaxelrodi (crna neon tetru)
        pulchripinnis (limun tetru)
ili pristellu maxillaris.
mislim se i oko šerpe tetre ali sam čitala da zna biti ratoborna sa ostalima ali mi je prekrasna onako crvena da razbije malo svojom bojom akvarij.
drugo šta me zanima da li bi uz skalare koje bi stavila kao zadnje,i dvi-tri vrste tetre,da li bi mogla staviti ramireza i 2+1 apistogramma..mogu li oni zajedno ili da se odlučim na skalare + tetre ili skalari + ciklidi.
stvarno bi htjela napraviti biotop pa vas molim za pomoć i savjete..
unaprijed hvala

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #23 u: Veljača 14, 2009, 15:10:13 poslijepodne »
Crne neon tetre su ti zakon, i dosta su živahne, pa bi ti preporučio njih!
A od drva bi išlo bilo kaj, samo ga treba lijepo složiti da si paše u biotop..
Varaždin...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #24 u: Veljača 16, 2009, 10:17:49 prijepodne »
vedrane mislila sam staviti crnu udovicu i crnu neon tetru samo se mislim između crvene tetre ili šerpe tetre da mi malo podignu akvarij..zanima me da li bi mogla skupa sa tetrama i skalarima staviti zajedno i par ramireza ili apistogramme? ima li tko preporuku,savjet,iskustvo??