Svibanj 08, 2025, 10:37:08 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Denitratori?  (Posjeta: 931 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Denitratori?
« u: Veljača 09, 2009, 13:17:29 poslijepodne »
Molim ako mi možete prokomentirati preparate za uklanjanje nitrata kao npr. oni što ih imaju u Viliju i eventualne štetne nuspojave istih? To se ne dodaje u vodu nego se radi o masi koja se stavi u filter na neko vrijeme, ima i takvih koji se mogu nekoliko puta regenerirati namakanjem u slanu vodu ili tako nešto. Doduše teta u Viliju mi je poštena rekla da je najefikasnija metoda za brzo smanjivanje nitrata zamjena 50% vode ali to ima i nekih nedostataka, primjerice gdje da pripremim 85l vode ako sam već potrošio sve raspoložive akvarije i boce. Mjenjam svaki tjedan oko 20% vode ali nitrata ima i dalje previše. Dosada sam "intuitivno" kalkulirao da je ovakva zamjena dovoljna, no danas sam to egzaktno izračunao uzevši u obzir činjenicu da u pipovači ima oko 12ppm po mom testu i ispada da je efekt zamjene manji nego što sam očekivao - kao da točim u prošupljenu kantu  :dead: :dead: :dead:

Offline Area5189

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
Odg: Denitratori?
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2009, 13:27:35 poslijepodne »
preparate nisam trebao ali znam da mi je lemna minor jako brzo smanjila nitrate,istina povrsna je bila prekrivena njom
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2009, 17:51:34 poslijepodne »
Da tako sam i ja radio imao sam Lemnu minor i Pistiu stratiotes, mislio sam da se Lemne nikada neću riješiti a Pistie sam podijelio okolo ogromne količine bilo je za izbacivat lopatom a sad je izgleda Lemna minor nestala a Pistia se svela na par sitnih biljčica što je samo po sebi neobično jer se koliko znam ništa bitno nije promijenilo.

Offline Area5189

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2009, 18:00:18 poslijepodne »
ja uvijek u filteru pregradnom drzim malo lemne
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...