Srpanj 24, 2025, 01:59:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljke i godisnja doba  (Posjeta: 1476 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kukurjek2002

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Biljke i godisnja doba
« u: Listopad 31, 2004, 10:18:00 prijepodne »

Sta mislite da li se moze govoriti o godisnjim dobima za biljke kojima mi u akvarijumima odrzavamo "konstantne uslove", kao temperatura,svijetlost i nivo vode.Jedna od mojih biljki "Aponogeton crispus"je cini mi se i prosle godine procvjetala u ovo doba ali se ne sjecam koliko je to trajalo , znam da je izbacila jako puno cvijetova.Sa druge strane moze biti da je to uvjetovano i padom temperature , jer napokon su prosle vrucine i sad je temperatura sisla do nekih 26.Evo sada mi jos jedan cvijet krasi dnevni boravak jer je izasao kroz dio poklopca koji ljeti ne zatvaram radi hladenja akvarijuma.

Oh sto te volim joj

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Biljke i godisnja doba
« Odgovori #1 u: Listopad 31, 2004, 10:24:00 prijepodne »
Neznam, jednostavno neznam..... Zanimljivo pitanje, ljudi, što vi mislite?

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
Biljke i godisnja doba
« Odgovori #2 u: Listopad 31, 2004, 10:55:00 prijepodne »
meni je anubia pustila cvijet. moram poslikati pa da vidite.
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada

Offline Sabre

• Punopravni član
  • **
    • http://www.google.com
Biljke i godisnja doba
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2004, 09:47:00 prijepodne »
Mislim da to opae nema veze sa godišnjim dobima, vea da biljka ima svoj vremenski ciklus kada cvjeta jer su joj u prirodi tada vjerojato najpovoljniji uvjeti. Pad temperature u akvariju i mozda neki mali pomaci u kemiji vode su vjerojatno samo pripomogli tome da procvjeta.
MolveMoji akvariji

Bolje biti prirodno glup nego to steći školovanjem...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Biljke i godisnja doba
« Odgovori #4 u: Prosinac 14, 2004, 00:50:00 prijepodne »
Morah napisati ovo: Nije li car tropa da nema godisnjih doba? Odnosno, samo jedno. Naravno...ako pricamo o tropskim biotopima...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Profa

• Punopravni član
Biljke i godisnja doba
« Odgovori #5 u: Prosinac 14, 2004, 13:43:00 poslijepodne »

Citat: Gwyneeth
Morah napisati ovo: Nije li car tropa da nema godisnjih doba? Odnosno, samo jedno. Naravno...ako pricamo o tropskim biotopima...

Toeno tako - ako je biljka iz tropskog pojasa, onda ona ne zna što su to godišnja doba. Ipak, MNOGE akvarijske biljke nisu iz tropskog, vea iz sutropskog pojasa (npr. kontinentalni dio J i JI Azije, Madagaskar, Srednja Amerika...), a tamo postoje dva godišnja doba - ljeto i zima. Naravno, biljke u prirodise ne ravnaju po kalendaru, vea po raznoraznim ekološkim parametrima kao što su duljina trajanja dana/noai, prosjeana dnevna temp., kolieina oborina i tome slieno. Ti su parametri pak povezani sa godišnjim dobima tj. s kalendarom. Ako pretpostavimoda su parametri u akvarijima konstantni, to automatski znaei da za biljku ne postoje sezonske promjene prema kojima bi se ravnala i to je to, priei kraj. Ako biljka procvjeta dvije godine (ili pet) za redom u isto doba, to je eista slueajnost bez ikakve povezanosti s godišnjim dobom. ALI, ako su u akvariju prisutne sezonske razlike u npr. temperaturi, tada je cvjetanje biljke vrlo vjerovatno s time povezano.

Btw, slika je zakon
Novi Zagreb

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Biljke i godisnja doba
« Odgovori #6 u: Prosinac 14, 2004, 15:44:00 poslijepodne »

Profesore slazem se sa tobom i napomenuo sam gore da je to mozda uslovljeno padom temperatura.S druge strane temperature padaju u odredenom godisnjem dobu(mislim da padaju u duzem vremenskom periodu i ostaju nize , ne mislim na variranje kao povremeno padanje u ljetnim razdoblju).Ja mislim da bi se ovde mogao uvesti termin"Akvarijumska godisnja doba".Meni je sada jos jedna biljka procvijetala a mozes vidjeti i po forumima da kod ljudi sada biljke cvijetaju(Sax , Rogus sa akvaristike)Mozete vidjeti da cvijetovi nisu bas atraktivni kao kod Aponogeton Crispus i bijele su boje sto se bas na slici i ne vidi.

Oh sto te volim joj