Svibanj 12, 2025, 16:12:42 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Mutacal povisuje pH ?!  (Posjeta: 1675 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maroje

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Mutacal povisuje pH ?!
« u: Studeni 17, 2004, 11:51:00 prijepodne »

Pri posljednjoj tjednoj izmjeni testirao vodu prokapanu kroz mutacal - vrlo je alkaliena. Istovremenovodovodna vodaneutralna. Zakljueak - mutacal povisuje pH! Ima li tko slienih iskustava?

To objašnjava problem visokog pH u mom akvariju, unatoe relativno niskog GH (oko 8) i nešto viši KH (Tetrin 5x1tester nije potpuno jasan u pogleduKH).Do sada se koncentrirao uglavnom na smanjenje tvrdoae vode (prokapavao vodu kroz mutacal u kanister), što je bilo vrlo uspješno u smanjenju tvrdoae, ali mi je voda u akvariju alkaliena unatoe intenzivnom korištenju Ph- preparata.

btw u akvariju imam lavalit, šljunak iz akv trgovine, "testirano" sljemensko kamenje, i patrone za Juwelov filter - ništa ne bi smjelo poveaavati tvrdoau/pH

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2004, 13:37:00 poslijepodne »
Hmmm.... vidiš, to bi moglo držat vodu, al nisam ziher...

Ja sam spuštao tvrdoau, al pH mi je uvijek alkaliean, a CO2 je uvijek radio...nije mi jasno...

Offline moto

• Punopravni član
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2004, 13:52:00 poslijepodne »

na nagovor stine probao sam mutacal i funkcionira, al sam u filter zajedno sa mutacalom stavio treset da kiseli vodu............. rezultat je Gh13 i Ph7

Vraćam se odmah - Godot

Offline gandalf

• Punopravni član
  • **
    • http://www.efsa.hr
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2004, 14:38:00 poslijepodne »
Koliko dugo držati u akvariju mutacal,nakon djelomiene promjene vode.

Offline maroje

• Novi član
  • *
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2004, 15:06:00 poslijepodne »
Mutacal koristim izvan akvarija, prilikom pripreme vode. Ostavim vodu tek toliko da kaplje, ispod nje earapu s mutacalom, i konaeno na dnu kanister koji se napuni za nekoliko sati. Voda omekša ali pH izgleda da poraste. Stoga sam pri zadnjem mijenjanju u tako omekšanu vodu sipao pH- dok voda nije postala neutralna.

Offline gandalf

• Punopravni član
  • **
    • http://www.efsa.hr
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2004, 15:13:00 poslijepodne »
U uputstvima piše da se mutacal stavi u akvarij kod mjesta gdje izlazi voda iz filtera ,to sam i ueinio samo me interesira koliko dugo ga držati u akvariju.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #6 u: Studeni 17, 2004, 15:46:00 poslijepodne »
ma tri dana uvrh glave... meni je spustio sa >20° na <6° u roku od 2-3 dana...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #7 u: Studeni 17, 2004, 18:15:00 poslijepodne »
Ja ju stavljam u hang-on filter koji mi stoji na rubu velike plasticne posude. Dva dana ju drzim unutra. KH smanjujem prokuhavanjem (prije nego sto filtriram vodu kroz mutacal) i onda korigiram pH sa pH minusom. Sve si mislim da cu prestati s time i poceti kupovati destiliranu. Onda si mislim da je to neisplativo dugorocno i da mi je bolje kupiti RO. Onda se sjetim da nemam para za ROi da se, cim nesto para legne,mislim prebaciti na africke ciklide i da mi RO nece trebati. Sto da ti kazem, vesele akvaristicke dvojbe!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline maroje

• Novi član
  • *
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #8 u: Studeni 22, 2004, 10:13:00 prijepodne »

Opet testirao - isti rezultat:

Obiena voda otprilike neutralna, ali kad pro?e kroz mutacal pH se popne na 8.

Offline moto

• Punopravni član
Mutacal povisuje pH ?!
« Odgovori #9 u: Studeni 22, 2004, 13:02:00 poslijepodne »

Citat: Ruki
Ja ju stavljam u hang-on filter koji mi stoji na rubu velike plasticne posude. Dva dana ju drzim unutra. KH smanjujem prokuhavanjem (prije nego sto filtriram vodu kroz mutacal) i onda korigiram pH sa pH minusom. Sve si mislim da cu prestati s time i poceti kupovati destiliranu. Onda si mislim da je to neisplativo dugorocno i da mi je bolje kupiti RO. Onda se sjetim da nemam para za ROi da se, cim nesto para legne,mislim prebaciti na africke ciklide i da mi RO nece trebati. Sto da ti kazem, vesele akvaristicke dvojbe!

dobro si ovo rekao................... kako god okreneš svi putevi vode u Malawi i Tanganiku
Vraćam se odmah - Godot