Srpanj 21, 2025, 16:37:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Skoro, pa gotovo (cca 105 lit)  (Posjeta: 1291 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tropik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
Skoro, pa gotovo (cca 105 lit)
« u: Siječanj 16, 2009, 22:43:10 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima  :)
Od početka prosinca 2008. kada samm se "zarazio" sa Aqua svijetom, napokon je došao dan kada mogu gledati svojih ruku dijelo i u njemu uživati sa obitelji,..Ribice će se još morati strpiti (barem 7 dana, jer sam ubacio malo kemije - da ubrzam cikliranje), a filter i aparatura radi već nekih 7 dana...Ovim sam ostvario vjerovatno svoj dječački san i zasigurno od svog klinca (2,5 god) :D
Ukratko, većina stvari je DIY verzija (jer mi je orig.malo preskupo) a ovak mi je i draže...

Akvarij 100 x 30 x 40 (cca 105 lit), staklo 8mm
Aktiviran 8.01.2009. (aparatura i prvo bilje)
Filter Hang-on AquaClear 30
Grijač TetraTec 100W
Pumpa za zrak Tetra Tec APS100
Rasvjeta 2 x 18 W (Grolux i Aquastar)+poklopac (home made-obična prigušnica+starteri)
Supstrat 6 lit Aqualit
Podloga cca 8kg šljunka (granulacija 1-3 i 5+)
E sad biljke (nažalost moram priznati da prodavači i nisu baš previše educirani što se tiče bilja, osim za Anubise, a i sami dileri im dostavljaju svakakve mikseve)...
Pa ću se poslužiti Vašim pametnim glavicama, jer znam da posjedujete najviše znanja od svih prodavača zajedno (kad se male ruke slože... :klap:), pa mi možete pomoći odgonetnuti bilje koje sam označio rednim brojevima od 1-8 (točne nazive)
- Anubias Barteri Nana
- Hygrophila Polysperma
- Cabomba
- Anubias ...
- Aqua bilje (kak piše na računu...smiješno, tj. tužno  :down:)
- Srednje bilje (čitaj objašnjenje gore..)
Korjen od nekog drveta uz vodu (obrađen u neka 3-4 tjedna)
Kamenje Granit
Termometar stakleni
Automatska sklopka-6h svjetla (odmor 2h), pa ponovo 6 sati svjetla
Od riba koje planiram držati, biti će;
Čistači algi (Ancistrusi)
Ribe iz porodice Tetri (dvije vrste po 6-8 kom)
I to je to...
Za sada od mene toliko, zahvaljujem svima na mogućim savjetima, kritikama (dobronamjernim  ;) i svemu ostalom što Vam padne na pamet!

Pozdrav :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Skoro, pa gotovo (cca 105 lit)
« Odgovori #1 u: Siječanj 17, 2009, 00:31:31 prijepodne »
Anubias makni negdje u sjenu ..uspijeva on jako lijepo u sjeni.dakle negdje iza veži za panj..sastrane..di će se vidjet a opet ne treba biti naprijed na sredini di ima više svjetla,to iskoristi za neke druge biljke.
a ovaaj...pa ne znam...
pa posadi od naprijed sagitarie...dobro bi stajalo da malo zazeleni
Kolko dugo se ciklira?
kakve tetre? ,de bolje onda ostavi nek to još sazrie...a ono..šta je sigurno sigurno je,ovo je sve novo jel tak? tek upiknuto u podlogu :)

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Siječanj 17, 2009, 01:29:27 prijepodne »
Bok, dobrodošao. :)
Lijepi početak, vidi se da si pratio, učio i skupljao informacije prije nego kaj si se odlučio na formiranje akvarija. Za svaku pohvalu.  :klap: Inače akvarij sa prvi setup izgleda sasvim solidno, znam da je moj prvi izgledao lošije. Za početak koliko vidim nemaš ni jednu terarijsku biljku, što je u svakom slučaju super...  :P

Biljke su ti ovako ja mislim:
1. Rotala wallichii
2. Cabomba caroliniana
3. Hygrophila polysperma
4. Nisam ti siguran (možda Hygrophila difformis, ali to je čisto nagađanje...)
5. Anubias barteri var. Nana
6. Neka Cryptocoryna, bolje će se znati kad se razraste
7. Anubias barteri var. barteri
8. Isto kao i 5.

Malo kritika i savjeta (uvijek dobronamjerno, zato smo tu :)):
Ova biljka iza panja lijevo (broj 1) (radi se ako se ne varam o biljci Rotala wallichii) spada među zahtjevne biljke, vjerojatno će ti propasti s obzirom na slabije svjetlo (0.3 w/l) i ostale uvjete  (meni je propala na 0.7 w/l sa CO2 i gnojenjem). Ali ništa se nemoj brinuti, svima su nam se takve stvari događale. :)
Također biljka broj 2, malo je zahtjevnija po tekstovima, ja je nikad nisam imao tako da ti ne mogu točno reći, budeš vidio kako bude se ponašala. Možda bi htio biljku broj 6 premjestiti negdje u kut otraga (npr. umjesto Rotale), mislim da se radi o nekoj Cryptocoryni, a ako sam u pravu, narasti će dosta velika i široka, pa da ti ne zauzme cijelu sredinu.
Kod Anubiasa rizom (onaj dio biljke iz kojeg s gornje strane rastu listovi, a s donje korijenje) ti ne smije biti ukoran u podlogu, jer inače biljka trune. Ne vidi se na slici jesu li ukopani, ako jesu, malo ih odgrni, a možeš ih flaksom ili gumicom vezati za panj, primit će se.
Kamenje mi se osobno ne sviđa ovakvo okruglo, baš i ne paše oblikom, pogotovo ovaj veliki centralni...ali to je subjektivni dojam, ako se tebi sviđa ok je. Ionako ćeš još tisuču puta mjenjati raspored granja i kamenja, vaditi kamenje i stavljati drugo, dodavati nove biljke, presađivati stare itd. :)
Pumpa za zrak ti ne treba, nema baš neku svrhu, pogotovo uz hang-on filter koji sigurno mreška vodu, jedino ako ti se čisto estetski sviđa.
Ako si u mogućnosti, ugradi još jednu lampu od 18w, bit će ti biljke sretnije. Iako, za manje zahtjevno biljke (Anubiasi, Cryptocoryne, ako nabaviš Microsorum, mahovine...) ovo kaj imaš je ok. :)
Ja bi s tetrama ipak još malo pričekao, uglavnom vole malo zrelije, dobro zaciklirane akvarije, pogotovo neonke...a koje si mislio staviti? Ancistruse mislim već možeš lagano staviti, ništa im ne bude, a ako imaš kakve mlade alge budu to s guštom pojeli. Isto tako možeš i staviti kozice ako ih možeš nabaviti, jabučare i kakvog sijamca ili tako nešto, isto protiv algi prilikom cikliranja. Samo nemoj puno riba odjednom, nego pomalo, 2-3 komada svakih par dana. I ne moraš ih obilno hraniti ako ima algi. Ako si oko Zagreba, imam ti ja 10-ak kozica za pokloniti, a možda i kakvog bilja i riba...javi se na pp. :)

Evo ga, malo sam se raspisao, ako sam napisao nešto što već znaš, sori.  :P Naravno, slobodno pitaj sve kaj te zanima ili ti nije jasno. Pozdrav :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Tropik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Siječanj 17, 2009, 14:39:57 poslijepodne »
Poz svima,
Prije svega hvala svima na odgovorima (pogotovo Wickermanu na iscrpnom - za ostalo se čujemo!  :up:, Inače sam iz Bjelovara, al svako malo dolazim u Zg radi posla,.. da nije tak vjerovatno se ne bi ni odlučio za akvaristiku, jer je kod nas ponuda slaba ili nikakva)...
Nema žurbe, mislim da je to osnovno pravilo u akvaristici koje sam svako malo zapazio na forumu, knjigama i sl. Tak da nisam planirao nabaviti još ribe, da ne bi odmah morao koristiti ( :'(, umjesto  :D)..., no koristio sam kemiju (Sera Nitrivec Bio kultura, da ubrzam cikliranje, no svejedno ću i čekati)... Moram još konačno odlučiti koje vrste tetra i koliko kom...
Što se tiče velikog kamena, služi mi malo i kao potporanj jer se korjen odiže od podloge (ova dva korjena su zapravo bili jedan komad, ali mi nije stao u akvarij, pa je poslužila pila )..
Malo sam skučen sa širinom akvarija (30cm), pa nemam baš nekog velikog manevarskog prostora..
poz