Srpanj 29, 2025, 14:46:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nano 20L  (Posjeta: 2450 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline abraxas

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
Nano 20L
« u: Prosinac 14, 2008, 19:40:50 poslijepodne »
Spasih jedan mali akvarijum sigurne smrti. Ljudi su hteli da ga bace, i ja sam tu uleteo i dao im za cigarete i dobio ga sa kompletnom opremom (koja radi): grejač, filter, pumpica, termometar.

Pošto ranije nisam toliko ozbiljno radio na nekom akvarijumu, ovom bih se malo posvetio.
Međutim, pošto nemam mnogo iskustva i para, svaki savet i kritika bi mi bili od pomoći.

Nekoliko pitanja za početak:

1) Da li mi je potrebno još nešto od opreme, s obzirom da je akvarijum mali?

2) Da li odgovara raspored koji sam zamislio za biljke (estetski)?

3) Možete li da predložite bijke odnosno travu, koje se mogu naći u prodavnicama?

4) Da li se, kao podloga, može koristiti obična humusna zemlja?

Jako mi je žao što trenutno nisam u mogućnosti da "okačim" slike, ali uskoro ću i to moći.
Svaka kritika i savet su dobro došli!!!

Hvala unapred.
« Zadnja izmjena: Prosinac 14, 2008, 22:10:14 poslijepodne od abraxas »

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Prvi put ozbiljnije - Nano 20L
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2008, 22:02:21 poslijepodne »
Obavezno če ti trebati i svijetlo. Za tako mali akvarij možeš improvizirati i sa najjednostavnijom lampom i štednom žaruljom.
Raspored je OK samo nemoj centralnu točku stavljati u sredinu. Od biljaka za prednji plan probaj mahovinu jer skoro sve druge traže dosta više svijetla, održavanja, a i ponešto znanja. Zemlja za cvijeće može, ali ju trebaš prije stavljanja u akvarij dugo namakati.
Imaš na početnoj stranici skinuti Vodič za početnike pa ga dobro prouči da ti se ne dese standardne početničke greške. :up:

Offline abraxas

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
Odg: Nano 20L
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2008, 19:39:17 poslijepodne »
Priručnik, sam već odradio i mahom sam sve to već znao...
Svetlo, zaboravio sam da kažem, biće posebna priča jer ću pokušati da sam skockam poklopas, pa ću umetnuti neku finu neonkicu, hvala što ste primetili.

Da li imate predloge koje bih biljčice mogao da stavim pozadi?

Što se tiče znanja, pomučiću se!

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 15, 2008, 20:12:53 poslijepodne »
Recimo anubiasi petite zavezani za neki panj ili kamen, sa mahovinom u pozadinu. Dodaš eventualno još iza anubiasa eleocharis kao zid. ispred i oko anubiasa bi onda pustio prazno ili dodao još koji kamen sa mahovinom.

I to je to! ;)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2008, 21:02:43 poslijepodne »
Gle, sve ovisi što se tebi sviđa i kakvu zamisao imaš u glavi. U svakom slučaju trebao bi poštovati nekakva osnovna pravila aquascapinga. U tako mali akvarij nemoj stavljati bilje koje naraste veliko, velikih listova i koje brzo raste jer češ za čas imati nekontroliranu đunglu. Isto tako brzorastuče bilje, u pravilu, treba dosta svijetla i gnojenja. Na spororastučem se pak pri previše svijetla ubrzo nakupe alge, osim ako rastu u sjeni neke druge biljke. Opet, postoje i biljke koje če i u skoro nikakvim uvjetima rasti nenormalno brzo, tipa vodena leča ili rogolist.
Uglavnom, za tako mali akvarij pogodni su Anubiasi, Microsorumi, razne mahovine, možda kakva Bacopa i sl.