Baš sam se danas htio raspisati o tome.
Mogu li ja pita se akvarista ili poeetnik koji se tek upoznaje akvaristikom i vidio je prekrasne ciklide,Malawi,pa se ih i sam poželio,no pošto jeste prisutan i neki strah,uvek se postavlja to pitanje:Mogu i ja imati ciklide?
Ciklidi ne pitaju za godine,ciklidi ne pitaju za školsku spremu,ciklidi nit ne pitaju znate li strane jezike,ustvari niš ne pitaju.Po tom pitanju ciklidi su primjerni takoreei za svakoga.
No ako se pita ciklide,njih zanima samo adekvatan akvarij,pravilna dekoracija,eista voda,dobra filtracija i pravilna ishrana.Njih to prvenstveno zanima,budemo li im dali takve uslove ,osreeiee oni nas,kako smo i mi njih.
Što se tiee litraže akvarij,ja sam oko toga jako jasan i precizan,ja recimo osim mladj,ostalih malawi ciklida ne bih trpao u takav akvarij i o tome sam se i puno raspisao.
Mali akvarij i ciklidi jeste ko bumerang,ubrzo se nam povrati i boli nas glava.
- No da su ciklidi stvarno za sve evo tri primera iz moga lienog iskustva :U djeejom vrtieu,gdje mi je pošao najmladi sin imali su 240 l.akvarij sa neonkama,skalarima i slienim ribama.Te su ribe brzo otišle jedna po jedna i na kraju je bila u akvariju samo još jedna riba.Videvši ja to,ja sam otišo do direktorice vrtiea i predložio ji nove ribe.......ciklide,Malawi.Tako su i uradili i eto ti veselja,ribe zdrave,žive,imali i mladj a pogiblija samo još ružna uspomena.No tamo vodu menjaj dvaputa meseeno,hrane jedanput dnevno.
- Kad sam poeeo pisati na www.akvaristika.org o ciklidima odmah je bilo puno želje imati te ciklide,ustvari digla se ciklid prašina.Naravno nakon nekog vremena pojavi se i prva slika ciklidnog akvarija.Ja sam mu u znak dobre volje slao CD o Malawi ciklidima i bilo bi to takvo,da ja nisam posle nekog vremena saznao,da je eovek poeeo se baviti sa Malawi ciklidima u ranim svojim 50 i malo godinama.Jeste,da je imao prije skalare/isto ciklidi/ali da je tek sa Malawi ciklidima doživjeo ono pravo,istinsko akvaristieko veselje.I naravno on ih ne zove Malawi ciklidi,nego za njega su to :Bojkovi ciklidi.Prilikom posjete u BG,ja sam si uzeo i vreme,te ga lieno posjetio i bilo mi to baš srdaeno veselje i radost,kad se upozna "ueitelj i ueenik".
- I kad o tome bila diskusija na forumu,dojavi i neki,da mu komšija isto tako drži ciklide,no nije mu znao za godine,samo zna,da je vee više od 10 godina u penziji.Slikao mu je akvarij a eovek se vee unapred izvinio što mu je akvarij malo prljav,te da u njemu ima i A.nigrofasciatuse,pošto ih je dobio.
[/list]
Dakle ciklidi su adekvatni za sve ,no treba par stvari da se dorekne i to je to.