Kolovoz 02, 2025, 20:28:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako staviti novu biljku u akvarij  (Posjeta: 2642 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline foofighter

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Kako staviti novu biljku u akvarij
« u: Studeni 13, 2008, 12:33:54 poslijepodne »
Eto, sam naslov kaze. Htio bi staviti dvije nove biljke u akvarij koji je u funkciji nekih mjesec dana.Kako to najbezbolnije napraviti . Dali izvuc ribice vani pa ukopat biljke ili nesto drugo.
Hvala i Poz

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Kako staviti novu biljku u akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2008, 12:42:48 poslijepodne »
Eto, sam naslov kaze. Htio bi staviti dvije nove biljke u akvarij koji je u funkciji nekih mjesec dana.Kako to najbezbolnije napraviti . Dali izvuc ribice vani pa ukopat biljke ili nesto drugo.
Hvala i Poz
Ne preporučujem vađenje ribica, nema potrebe. A i stres je to. Ja sam izvadio trećinu vode, tek toliko da mi bude lakše. Imaš dvije opcije: kupiti  onu hvataljku, tipa dugačka pinceta, kojom uhvatiš biljku za dno stabljije i korjen i nježno ju ugurati u podlogu. Druga opcija je to učiniti rukom. Biljku uhvatiti na već spomenuto mjesto, između kažiprsta i srednjeg prsta, pa ju tako nježno ugurati u podlogu. Pri tome je neophodno s ruke ukloniti dlake, dakle obrijati ruku, jer se za dlake hvataju raznorazne zločeste bakterije, gljivice i sl. Zatim ruke dobro oprati sapunom, još bolje isprati pod tekućom vodom.
Biljke prije sadnje na nekoliko minuta potopiti u otopinu hipermangana (sve osim korjena) radi dezinfekcije.

PS. Šalim se, ne moraš brijati ruke, ali oprati i dezinficirati svakako.  :)
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2008, 13:33:42 poslijepodne »
...kako je Timi rekao...operi ruke prije sadnje (prevecije radi) ali pazi da ih dobro ispereš od sapuna i pripazi da ne slomiš biljku prilikom sadnje. Biljku uhvatiš pri korjenu i lagano je uguraš u podlogu.

Vodu ne moraš vaditi.
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2008, 13:36:08 poslijepodne od Pancho_Villa »

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2008, 13:48:28 poslijepodne »
Zaboravih reći, ja sam uspio nabaviti onu medicinsku pincetu, koja se koristi kod operacija i obrada rana. Malo je veća i savršena mi je za ovakve stvari. Pa ako imaš nekoga u medicini da ti to može nabaviti....puno je lakše i preciznije nego prstima.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Andor

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 65
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2008, 23:11:42 poslijepodne »
Bok,
sve su ti već rekli. Dakle, ipak rukom koju prethodno opereš u tekućoj vodi ili pod pipom.
Sretno.
Andor

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2008, 23:43:30 poslijepodne »
prvo ruku dobro dezinficiraš u kipućoj vodi nekih 10-ak minuta, i onda možeš prčkat po aq!!!(šala)

evo pročitaj si ovaj članak sa naslovne(sve ima u našem magazinu na naslovnoj, samo treba potražit i pročitat) i mislim da ne bi trebalo biti nejasnoća. ako ih bude, tu smo :up:!!!

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=405&Itemid=147