Srpanj 27, 2025, 13:18:13 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zelene alge  (Posjeta: 2788 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline foofighter

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Zelene alge
« u: Studeni 12, 2008, 13:04:57 poslijepodne »
Lijepi pozdrav svima. Jucer sam se vratio sa puta ( izbiva od doma cirka dvadesetak dana - automatsko svijetlo na timer 12-12 i automatska hranilica + 1 tjedno kontrola frenda)). Voda u akvariju zelena, po biljkama neke crne koncaste alge. Skuzio sam da mi je filter prljav (pogotovo onaj najfiniji bijeli dio). Ribice su sve na broju, malu su sporije ali ne izgledaju toliko lose. Skuzio sam da mi je nivo vode pao za cca 2 cm u akvariju i da pumpa filtra ne pumpa kako treba. Danas je prvi korak nadopuniti vodu te zamjeniti filtre. Ima ko kakvu drugu ideju.
Hvala na odgovorima.

Poz

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Zelene alge
« Odgovori #1 u: Studeni 12, 2008, 13:08:03 poslijepodne »
ne zamijeniti filtre, već ih u toj "kakanoj" vodi oprati!
dakle, dobro posisati dno, u toj vodi isprati filter materijal, smanjiti svjetlo na 8 - 10 sati na dan, barem 8 dana, malo manje hraniti u to vrijeme ribice....
naime, očito da je bilo malo previše hrane, pa je nastajao organski otpad, na što su se alge razveselile...i to je najvažnije sad počistiti...
naravno, prvo pripremi vodu!  ;)

Offline foofighter

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2008, 13:29:06 poslijepodne »
hmm jedno malecko pitanjce...kako posisati dno :-)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2008, 13:42:19 poslijepodne »
vrlo jednostavno!
uzmeš bocu od pol litre jane, prepoloviš je, dno baciš, a gornji dio nabiješ na gumeno crijevo (imaš u bauhausu za par kuna metar)...onda lijepo, ko kumeki kad vade vince iz bačve, staviš tu bocu u akvarij, crijevo lijepo malo povučeš (ustima, ali nemoj popiti, nije fino  :P) i pustiš da teče u hamper ili nešto slično...bocu premještaš po akvariju, po dnu i vidjet ćeš kako lijepo usisava prljavštinu...ako usisa i koji kamenčić, nije važno...
imaš i gotovih tih "usisavača"; serini koštaju oko 30 kn, pa možeš i kupiti...no, ne isplati se, ovo je jeftinije a isto efikasno!
si skužio?  ;)

Offline goranza

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2008, 13:46:32 poslijepodne »
A ima i negdje na site-u vrlo slikovito prikazano kako se taj usisivac pravi

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2008, 13:47:18 poslijepodne »
ček, imam ja neku skicu, da nađem!

još tražim.... :P...eh, jbg...imam neku glupu skicu u wordu...ćeš da ti mailam?

« Zadnja izmjena: Studeni 12, 2008, 13:58:57 poslijepodne od babyboom »

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Studeni 12, 2008, 15:45:47 poslijepodne »
Evo tu imas slikoviti prikaz... Sigurna sam da ces poslije slicica skuzit o cem se prica... :up:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=19644.0
Tuzlanka u Sarajevu

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #7 u: Studeni 12, 2008, 22:24:02 poslijepodne »
ja pod špinom napunim crijevo,začepim palcima oba kraja i samo uronim u akvarij..funkcionira bez ikakvih problema

Offline foofighter

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 13, 2008, 11:12:16 prijepodne »
Thanks svima na odgovoru. Jucer sam se pozabavio s akvarijem i rezultati su za sada OK. Najveci problem je bio prenizak nivo vode pa pumpa nije mogla vodu cirkulirat, nakon sto sam napunio vodu , oprao filtere ( u istoj vodi naravno) , oprao stakla spuzvicom sve izgleda puno bolje i lijepse. Danas planiram upogonit ususavac koji sam sklepao . Ono sto me muci su tamne koncaste alge koje su se "zalijepile " na moje biljke i vrlo tesko se micu. Osvjetljenje sam reducirao na 8 sati, a i hranjenje sam smanjio. Ribice mi izgledaju puno sretnije sada :-). Hvala svima na odgovorima i savjetima. Poz

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #9 u: Studeni 13, 2008, 13:46:10 poslijepodne »
Što se algi tiče, evo mog iskustva. Prije 2 tjedna primjetio sam da su mi se na 2 mjesta na panju pojavile neke ružne smeđe končaste alge. Zaista malo, ali kod mene je to odmah "red alert", mobilizacija i aktiviranje snaga za specijalna djelovanja, budući da nisam ni na kraj pameti imao čekati vidjeti št će biti, pa pustiti da se to čudo raširi.  :D

Uglavnom, izvadio sam polovicu vode, počupao koliko se dalo rukama, te nadopunio akvarij friškom, ali prethodno pripremljenom vodom. Obzirom na zamjenu vode, napravio sam popunu snaga doušičnih bakterija Denitrolom od JBL-a, te počeo dodavati EC, punu propisanu dozu od 1 ml na 50 l vode (inače sam dodavao polovinu propisanog, no zadnjih mjeseci nisam dodavao uopće jer nije bilo potrebe). Rasvjetu sam smanjio na 10 sati. Za nekoliko dana alga je problijedila, posivila i čini mi se da je "otegnula papke". Jest da je još tamo, onako malo u tragovima samo, ali ne daje znakove života.

Iznimno, ako to ne pomogne, ako ti se napast jako proširila, imaš za kupiti algicid od Tetre u tabletama koje se stave u filter, neškodljive našim dobrim stanovnicima akvarija - provjereno.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker: