Što se algi tiče, evo mog iskustva. Prije 2 tjedna primjetio sam da su mi se na 2 mjesta na panju pojavile neke ružne smeđe končaste alge. Zaista malo, ali kod mene je to odmah "red alert", mobilizacija i aktiviranje snaga za specijalna djelovanja, budući da nisam ni na kraj pameti imao čekati vidjeti št će biti, pa pustiti da se to čudo raširi.

Uglavnom, izvadio sam polovicu vode, počupao koliko se dalo rukama, te nadopunio akvarij friškom, ali prethodno pripremljenom vodom. Obzirom na zamjenu vode, napravio sam popunu snaga doušičnih bakterija Denitrolom od JBL-a, te počeo dodavati EC, punu propisanu dozu od 1 ml na 50 l vode (inače sam dodavao polovinu propisanog, no zadnjih mjeseci nisam dodavao uopće jer nije bilo potrebe). Rasvjetu sam smanjio na 10 sati. Za nekoliko dana alga je problijedila, posivila i čini mi se da je "otegnula papke". Jest da je još tamo, onako malo u tragovima samo, ali ne daje znakove života.
Iznimno, ako to ne pomogne, ako ti se napast jako proširila, imaš za kupiti algicid od Tetre u tabletama koje se stave u filter, neškodljive našim dobrim stanovnicima akvarija - provjereno.