Izgleda da je moja megalomanija tj.velika ljubav za morskim aq napravila problem.U stan od 50m2 sam smjestio aq od 300l mora sa sumpom i refugiumom.Nisam znao da su to tolika isparavanja.Dnevno mi nestane oko 1 lit.vode.Sada mi dolazi i prinova i ne znam hoće li to sve smetati.Grijem se na centralno i svakako stavljam one ovlaživače zraka.Kako da riješim to??? Zanima me još i da li mogu staviti neki poklopac,zatvoreni,sa rasvjetom ili to mora biti otvorenog tipa??? Dal da probam sa oDvlaživačima ili nekako drugačije.Koliko je to opasno?Znam da je more zdravo udisati,ali baš ovako??? Pomoć!!! G.
Da to je jedna bitna stvar na koju se ne upozorava akvariste koji krecu sa izradom vecih otvorenih akvarija u malom dnevnom boravku!
Vec sam o tome na jednom forumu pisao...
Sa vecom koncetracijom vlage u boravku treba biti oprezan jer na duzi period je jako opasno i ima na netu primjera bas o tome.
Otvoreni akvarij sam izbacio iz djecje sobe bas zbog toga jer je na znanstvenom polju dokazano da je vlaga u kuci opasna za manju djecu i da se astma u pravilu pojavljuje na svakom petom slucaju iskljucivo gdje je veca koncetracija vlage preko 55%.
Do ovih zakljucaka je dosao tim britanskih i finskih znanstvenika i o kojem se moze procitati na BBC News.
Tko ima neke gnetske predispozicije za oboljavanje disnih puteva i alergije na prasinu vlaga bi trebala biti 40-45% a za normalnog zdravog odraslog covjeka 50-55% max 60%
Za pocetak nabavi bolji higrometar i nek je iskipan prozor konstantno.