Srpanj 20, 2025, 08:09:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početnik i par pitanja  (Posjeta: 3194 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline myro

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Početnik i par pitanja
« u: Studeni 04, 2008, 10:51:25 prijepodne »
Pozdrav svima

Kupio sam aquastar 60L akvarij, bas je bio u Metrou na akciji, proucio brdo foruma i net stranica i zapoceo sa izradom pa imam par pitanja ako moze.

1. Uzeo bih veci akvarij, ali radi prostora mogao sam samo 60L, sto mi je zao naravno :(
2. Stavio sam stiropor ispod akvarija, substrat na dno, sljunak (deblji i tanji) i dva panja (jedan nece potonut pa sad pliva po akvariju :)
3. Jucer sam bas kupio 2 biljke (anubis i jednu kojoj ne znam ime) u Viliju
4. Stavio vodu, ukljucio filter i grijac i posadio biljke oko sredine.
5. Grijac je nariktan na 26C, a filter baca vodu tako da lagano kruzi po akvariju i prelazi preko grijaca.

Ima li jos nesto a da mi je promaklo, osim strpljenja, sto bih trebao dodati, a sto se cikliranja tice? Mozda neke bakterije? Promijenit filter (u Fluval)? Nabavit jos biljaka?

Kako cu znati kad mogu prve ribice sstaviti?

Ima li netko viska bilja za udomljavanje?

Unaprijed zahvaljujem na svim sugestijama i odgovorima!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Odg: Početnik i par pitanja
« Odgovori #1 u: Studeni 04, 2008, 11:04:35 prijepodne »
za sada si sve strpljivo odradio i sada pricekaj barem 2 tjedna da se akvarij zaciklira a ostalo bilje mozes ali i nemoras stavit ;D

- Dobre bakterije mozes stavit ;D
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Studeni 04, 2008, 11:20:22 prijepodne »
panj koji ti okolo pliva i glumi ribu možeš pokušati prokuhati i naglo hladiti - kuhaš sat, pa naglo ohladiš, pa tako jedno 10 x ( :clown:)...ili ga pritisni nekim kamenom (možeš ispod njega silikonom zalijepiti kamen i taj kamen sakriti u podlogu)...

a kad će ribice nutra...za najmanje 3 tjedna, onda proanaliziraj najosnovnije parametre vode, ako što nije dobro, korigiraj i onda mogu jibe!

sretno!  :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #3 u: Studeni 04, 2008, 16:26:30 poslijepodne »
ma jesi ti to dobro skuho drvo???kako to da ti pluta onda??? :o
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #4 u: Studeni 04, 2008, 16:33:26 poslijepodne »
Faber, ma ti se salis... :D

Ima nas mnogo koji smo kuhali, kuhali, potapali, natapali, pa opet kuhali, pa toplo-hladno i nista... Na kraju vezivali kamenje, da bi ga mogli skinuti tek kroz vise mjeseci... :up:

Myro, dobro nam dosao na sajt. Zelim ti ugodno druzenje! :up:

Sve si napravio kako treba, sad samo strpljenje. Zasto bi mijenjao filter? Jel s ovog nesto nije OK?

S prvim ribicama svakako nemoj zuriti... :up: (Najmanje 3 tjedna!)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #5 u: Studeni 04, 2008, 18:08:55 poslijepodne »
a lol,ja sam svoja drva oduvijek dobro prokuhavao...moram priznat da nisam imao problema sa njima tada.
e al fakat  :laugh: :laugh:
pa logično mi je bilo,da tada drvo omekša i bolje upije vodu...zar ne misliš tako  :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2008, 21:02:33 poslijepodne »
Ninina mama je nježna i dobra žena, pa je to nježno kuhala .... a ti si očito divji čovik i eto, panj je radije se potopio nego da ga ti više kuhaš!  :P :clown:

ima nešto i u tom kuhanju, ali i u suhoći panja kad krećeš s poslom i s koječime...zato je zapravo najbolja varijanta, ako se neće potopiti "prisilit" ga s kamenom (oko vrata  :devil:)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2008, 21:05:39 poslijepodne »
 :D :D a jesi me nasmijaola hehehhe!! :klap: ;D
a pa da,a što drugo,kamen i na drvo.
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Studeni 04, 2008, 21:25:07 poslijepodne »
 :-[  :-[ .....  :clown:

ali ozbiljno i prokusano ... kamen slijepis silikonom i sakrijes ga u podlogu...funkcionira odlicno, isprobano! :up:

Offline myro

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 04, 2008, 21:32:20 poslijepodne »
Zahvaljujem na svim odgovorima i komentarima dobrodoslice :)

Napravit cu to s kamenom. Samo da nadjem odgovarajuci.

Procitao sam da ce se akvarij poceti zamucivati radi stvaranja bakterija. Kad to mogu ocekivati?  Kako najbolje testirati vodu da znam kad je spremna za ribe?

Hvala svima i pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2008, 21:36:03 poslijepodne »
ha, to zamućivanje može i ne mora biti...a zašto...he...tko zna!!
dakle, samo budi strpljiv i ako se zamuti, nemoj paničariti!
nego, ako ta zamućenost malo potraje, javi ili, još bolje poslikaj - sigurno ćeš dobiti dobar savjet!  :)

Offline myro

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Studeni 04, 2008, 21:39:21 poslijepodne »
Nisam panicar po prirodi tak da necu :)

Cekam da pocne zamucivanje, znaci da se nesto zapravo i desava u akvariju :)

Gledam sto bih jos od bilja uzeo da malo obogatim floru :) Tu me isto muci problem. Koliko busena posadit u takav akvarij. Htio bih dosta biljaka, tj. koliko vec stane znaci da nije samo goli sljunak, filter grijac i ribice. Ima li kakve mjere, standard? Pretpostavljam da ce vecina odgovora bit koliko meni pase, ali ne bih bas htio dzunglu jer to bilje nije plasticno pa ce se ipak prosirit.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Studeni 04, 2008, 21:42:25 poslijepodne »
što se tiče biljaka, ne pretjeruj, ali stavi tako da pretpostaviš da će se većina biljaka, ako im bude dobro, proširiti najmanje 3 - 5 puta u odnosu na svoju sadašnju veličinu...
no, ako i "pretjeraš", lako je izvaditi i nekome pokloniti i prodati viškove...i tako će ih biti jer će biljke rasti, ti ćeš ih šišati...a željnih biljaka uvijek ima! (ako nitko, moji prasci će biti jako zadovoljni da ga potamane :P:)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Studeni 05, 2008, 12:09:30 poslijepodne »
Myro, zasadi sve sto mozes naci. Tako to ide. Prvo skupljamo svaku grancicu koju mozemo dobiti, kasnije izbacujemo, cupamo dijelimo. :up:

Sto se kraja cikliranja tice, imas dvije varijante, da kupis (skupe) testere i tako se uvjeris i onda mozda mozes ubaciti ribe poslije 18-25 dana, ili pospremis novce u dzep (ili kupis koju biljku) i sacekas mjesec dana...

Baby ovo o njeznoj zeni, treba reci mom Zakonitom... :D

Faber, kod mene je to bio korijen masline, koji se susio mozda i 10 godina... :roll: Kuhan je 4 x 3h... X-(
Tuzlanka u Sarajevu

Offline myro

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 05, 2008, 23:04:36 poslijepodne »
Izbacit cu ovaj panj, ionako je jedan dovoljan. Nego, kako sam danas ubacio neke nove biljke (jos jednom zahvaljujem svom imenjaku), nesto malo tekuceg gnojiva i kulturu bakterija, voda mi je prebistra. Citao sam da bi trebala pobijeliti, sto bi signaliziralo stvaranje bakterija. Ubacio sam i nesto hrane da trune.

Isto sam procitao da bi mozda bilo dobro ubaciti pokoju ribu cistaca radi ubrzavanja cikliranja, ali ako aq nije pripremljen, moze uginuti a to mi se cini ipak malo nehumano.

Danas sam mjerio parametre vode. Malo mi je nezgodno citati te parametre, ali mi se cini da je:

pH: izmedju 8.0 i 8.4
KH: ne znam procitat jer je plava boja a na slikama imam samo zelene... valjda je iznad 20
GH: 28

Trebam li tretirati vodu s necim?

Sory na pitanjima al bih volio sve pripremit kako treba da kasnije bude manje problema.

Hvala svima
Myro

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #15 u: Studeni 06, 2008, 09:44:26 prijepodne »
nemoj se još time opterečivati,pusti da samo dođe na svoje,a ph se isto tako po malo spuštati ;D
bolje što manje kemije.... ;)
mjerit ćeš za 2tj,pa vidjeti kak se razvija stanje...uvijek stigneš neš ubacit...
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Studeni 06, 2008, 10:24:22 prijepodne »
Nemoj ubacivati ribice, ne jos. Ne znam gdje si to procitao (doduse imam ideju, nedavno je bilo rasprave o tome), ali pogresno je koristiti ribice kao zivi tester da li je akvarij pripremljen. Pusti malo da akvarij ozivi, tek je slozen, onda ce se vjerojatno sve s vremenom stabilizirati. Pozz  :)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline myro

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Studeni 09, 2008, 15:18:33 poslijepodne »
Bok svima!

Evo nakon tjedan dana ubacio sam par biljki, jos ne znam sve nazive, nesto kupio, nesto dobio od ekipe s foruma, al nikako ne mogu naci biljke za tepih u ducanima, a bas sam obisao par njih. Ako netko ima viska, a zeli poklonit ili prodat, bio bih zahvalan.

Nesto od bilja mi je dobilo smeđkaste mrlje, pobojao sam se da bilje propada, medjutim, probao sam to rukom skinut (postrugat) i uspio pa pretpostavljam neka smeđa alga. Bar sam tako procitao na forumu, a citam da me sve oci bole :)

Ubacivanjem dobrih bakterija (Biofilter od Dajana pet) se ubrzava proces cikliranja? Danas mi je tjedan dana od pustanja vode, pa sad gledam kako testirati vodu da znam da je sve ok za pustanje ribica, bez obzira sto treba proci jos barem tjedan-dva do tog cina.

Prvo pustam komunalce pa onda pokojeg gupija.

E sad, jedno najbitnije pitanje. Procitao sam temu jednog momka kojem su poumirale sve ribe jer je donio bakterije s novim ribama. Malo mi je to bilo tesko za citanje jer ne bih htio da se i meni to desi. Zato, nabavljati preko foruma ili iz shopa? Nemam bas uvjete za drzanje karantenskog aq doma jer imam mali stan.

Hvala svima

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 09, 2008, 15:54:59 poslijepodne »
S foruma te nitko nece zeznuti, dok u shopu ti mogu prodati slucajno zarazenu ribicu (mozda je tek obolila, pa se nije primjetilo) ili svjesno (prvenstveno mislim na onaj glupi Pet Centar di ti prodaju ribicu koja je na samrti  X-( ). Samo tamo mozes kupiti za 20min, dok se na forumu moras strpiti i cekati. Ovo o pet shopovima (i prokleti Pet Centar) je iz vlastitog iskustva.
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Ozoman988

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 09, 2008, 15:57:21 poslijepodne »
Sto se tice testera, ako si bas jako zeljan da testiras vodu i zelis kupiti testere pogledaj oglas od Cige https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=24769.0, mislim da ti je to povoljno  :up: (btw ne znam jel smijem ovako upucivati na oglase, nek me admin ispravi ako se ne smije)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline myro

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Studeni 09, 2008, 16:26:11 poslijepodne »
Ma nije da bas umirem od zelje, ali nekak mi je logicno da provjerim okolinu u koju cu stavit ziva bica. Najgore mi je trenutno sto se voda ne muti (signalizacija stvaranja bakterija) niti se sto desava, osim pojave smeđe alge koja me ne zabrinjava. Pucam biljke unutra, ubacim tu i tam malo hrane i tekuceg gnojiva al nemam nikakvih saznanja o stetnim spojevima, ima li ih.

Ima li netko kakve biljke tepiha viska? Prodaja ili poklon, svejedno

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #21 u: Studeni 09, 2008, 22:15:25 poslijepodne »
što se tiče karantenskog akvarija, vjerovatno ćeš ga prije ili kasnije morati kupiti (nažalost) :roll: to ti je mali akvarijić od 10 l i stvarno ne zauzima puno prostora. ako kupuješ ribice iz pet shopa, onda pazi iz kojeg. recimo, ja sam uvijek kupovala iz beluga ili vilija i nikad nije bilo problema, akvariji su im uvijek čisti i rekli su mi kad nisu mogli prodavati neke ribice jer su bile na liječenju. forum je sigurnija opcija, al isto ti se može desiti da se ribica radi stresa od preseljenja razboli. tako da ti je najsigurnije nove ribe stavit u karantenski s cikliranom akv. vodom na promatranje tjedan dana.
zg centar