1. nije preporucljivo, ali nije nemoguce. Ako imas dobar filter i maknes ziva bica iznutra, mozes nasipati zemlju u vodu, pricekati da se slegne, i onda preko toga staviti sloj sljunka. No da bi se zemlja slegla, vidi 2. To sam jednom radio, i ne preporucam..lakse je izvaditi vodu, i onda napraviti sto moras, pa vratiti.
2. nemam pojma sto se dogadja sa kemijom zemlje koja stoji u kanti vode 15tak dana - mislim da je to negdje Tuljan pisao, ali sam zaboravio. Ali, nakon stajanja u vodi, zemlja ti postane jedna kompaktna masa, kao mulj na dnu jezera koji ne zeli vise plutati po povrsini vode, vec sve lezi na dnu. Usput, kada mijeses tu zemlju povremeno, krupni komadi drveta ili nekih drugih stvari sto plutaju unutra ce isplivati na povrsinu i to pokupis, pa bacis. Na pocetku ptapanja vode, pojavi se i neka gadna crna pjena, valjda od prasine, i to isto nestane nakon namakanja. Ugl. nakon toga, zemlja vise ne radi probleme.
3. nemam pojma, nisam koristio
4. probao sam sa granulacijom 3-5 mm, i osim sto nije bila bas oku ugodna granulacija, prilikom presadjivanja je vise zemlje izlazilo van. U biti, zemlja ti sama od sebe nece izlaziti van, ali kada presadjujes kakvu vecu biljku, voli pobjeci. Nije to nikakav problem: uzmes crijevo i malo to usises, a filter napravi svoje, al s vremenom ce se zemlja potrositi. Sad imam onu granulaciju 1 mm, i jako sam zadovoljan. Nije cak ni skupa: 10 kg za 45 kn, ima u vecini pet shopova, osim ovog nama najblizeg.

Ja ti ipak preporucam da pozemljis cijelo dno: zemlja za cvijece nije skupa, a bilje ju obozava. Nikad ne znas sto ces htjeti izmjeniti ili posaditi u centru akvarija, pa ce ti biti zao sto nisi i tamo stavio zemlju.
Edit:
MNeki minimum sljunka preko zemlje koji preporucam je 3 cm, pa na deblje!