Eto, samo da obavijestim postovano clanstvo foruma da sam bio u Munchenu i obisao brdo akvaristickih shopova.
Nisam dobio niciju pomoc ili uputstva ovdje na forumu, pa sam se morao sam snalaziti na licu mjesta (cak sam tamo zvao i telefonske informacije i na svom nikakvom njemackom, uz obilatu pomoc ruku, nogu i engleskog izvukao ponesto korisnih informacija). Kako bilo, ne znam jesam li obisao one najbolje, ali sam sigurno obisao 10-ak trgovina po pitanju akvarijskog shopinga.
Na moju veliku zalost najveci i najraskosniji ducan "Aquartistik centrum" je prije godinu do dvije zatvoren jer je umro vlasnik i osnivac, a iza sebe nije ostavio nasljednika.
Sad je na tom mjestu jedan znatno manji (kvadraturom), ali dosta dobro opremljen (narocito za morsku akvaristiku).
Ovi ostali su vise manje kao bolji shopovi kod nas, ali su im zato cijene (narocito opreme) znatno povoljnije - npr. kupio sam JBL-ov ex1500 kanistar filter za niti 100 eura (kod nas je 1600kn).
Osim toga kupio jos ponesto od opreme (CO2 sustav, "pogon" za uzgoj artemije, nesto rasvjete....i sve je od te opreme uglavnom upola jeftinije nego kod nas, u varijanti da se kod nas uopce moze kupiti.
Osim opreme doteglio sam i manje brdo raznih biljaka - cijene su otaprtilike kao i kod nas (2-7€, ovisno o vrsti), ali je zato izbor neusporedivo veci! Narocito su me odusevili centri (tipa naseg "pokojnog" Peveca) koji imaju jako dobar akvarijski program, s velikim naglaskom na ponudu bilja. Super mi je fora sto ima za kupiti "flance" akvarijskog bilja (svih vrsta, boja i dezena) koji su zapravo na suhom. Pakirani su u plasticnim posudicama, a korijenski sustav je u nekakvom hranjivom gelu. Takvo jedno pakiranje dodje cca 5-7€, ali kad se razdijeli i posadi (pod uvjetom da uspije) dobije se kolicinski kao za 10-ak kosarica kakovih ima za kupiti kod nas. Inace, radi se o "tropica" 1-2-GROW programu. To sam posadio emerzno (uzgoj na suhom uz simuliranje tropskih uvjeta) i nadam se da ce mi bar pola od toga uspjeti; ali moze se s tim i odmah pod vodu. Navodno IKEA to bilje ima redovito u svojoj ponudi).
Sto se riba i organizama tice izbor je zaista velik, ali su i cijene nesto vece nego kod nas. Nisam nista od toga ubadao, jer zadnja 2 dana boravka u Bavarskoj prestolnici nisam imao prilike za shoping, pa bi zivinice koje bih eventualno kupio bile jako istraumatizirane, ako bi uopce prezivjele.
Raspitivao sam se i za povoljni smjestaj, ali toga u samom Munchenu bas i nema. No, ima hrpu motela i hostela na periferiji (koji su dosta povoljni), a do centra se siba nadzemno-podzemnom zeljeznicom (S-ban i U-ban). Od najudaljenijih stanica, pa do samog centra (Marian Platz) nema vise od 25 minuta voznje, tak da najtoplije preporucan kao sredstvo transporta uzduz i poprijeko Munchena (karta za 2 osobe koja vrijedi cijeli dan u svim smjerovima kosta 12€).
Pozz svima