Srpanj 22, 2025, 01:29:25 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prije cikliranja  (Posjeta: 4537 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blizanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
prije cikliranja
« u: Srpanj 21, 2008, 11:01:17 prijepodne »
Kao sto sam vec pomenula u svom predstavljnju na ovom forumu vjerovatnu cu vas daviti sa pitanjima, pa rekoh da cim prije pocnem.
Namjervamo sloziti aq medjutim i nakon citanja zaista odlicnog prirucnika ipak imam par nedoumica.
Imam aq od 160l (mislila sam da je 120l no nakon mjerenja i racunanja ispade 160l, super vise mjesta za ribe) dimenzija 80x50x40, drveni poklopac (pravit cemo novi, ovaj malo dotrajao) i rasvjetu od 2 neonske cijevi 100w. U ovom aq smo godinama drzali dvije kornjace koje su izrasle u prave bestije pa smo ih poklonili, a s obzirom da su te bestije voljele zivjeti u bari na aq tj. po silikonu mi je ostalo par tamno zelenih mrlja kojih nikako da se rijesim, pa me interesuje da li ce to smetati ribama (naravno i estetski je bezveze, ali sta da radim)?

U skladu s nasim iskustvom koje je tipicno pocetnicko, planirali smo tu drzati i jednostavne vrsta tipa gupija, molija, neonki, par tetrica, cistaca itd...Biljke cemo kupiti takoder prikladne za pocetnike, a sto se ostale opreme tice to ce biti u skladu s litrazom i zahtjevima planiranih stanovnika. Postojecu opremu smo bacili jer nisam bila sigurna da bi ova od kornjaca bila ok i za ribe. Da li nam uz standardnu opremu treba i zracna pumpa s obzirom da cemo aq formirati u sred ljeta? Za cikliranje smo planirali propisana 4 tjedna.
Stalak za aq nemamo jer smo ga uvjek drzali na podu u jednom mirnom i mracnom kutu u dnevnoj sobi, da li to moze proci i sa aq sa ribicama??
I generalno molim komenare na ovaj nas postojeci aq imetak, da li nesto fali i sl.
Pitanje za forumase ako vas ima s podrucja Sarajeva, gdje mogu kupiti panj??
Unaprijed hvala!!

P.S. Da umalo da zaboravim, ukoliko imate savjeta ili komentara i na odabir ribica you more then welcome to comment!!!

Offline Njanja

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: prije cikliranja
« Odgovori #1 u: Srpanj 21, 2008, 11:31:51 prijepodne »
sve zvuci ok, trebas krenut na delo, pobacati malo slikica da ekipa vidi kako to napreduje...al gle,ja ga ne bi drzala na podu...i zbog estetskih razloga i definitivno sigurnosnih !
ako imas nekog ukucana ili poznanika tko je vjest sa rucicama i alatom ,mislim da se moze sloziti lijepo postolje. Meni aq stoji na nekoj komodi (doduse, moj je mali 54l).  Moj savjet ti je - samo polako i sa strpljenjem.
FBI :ninja: - Odjel za rastrošnu kontrolu :a078:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Srpanj 21, 2008, 11:43:29 prijepodne »
bog!
ovak - te zelene fleke ćeš sigurno jako jako teško očistiti a da ne oštetiš silikon, što i nije neka sreća....
međutim, lijepo akvarij naputni vodom i na tu litražu stavi barem jednu jušnnu žlicu hipermangana (ima ga u svim apotekama), ostavi da stoji najmanje 24 sata i onda isperi dušu iz toga....to je odlična dezinfekcija, relativno sigurna za život u akvariju, a možda utamani i to zelenilo što je nastalo od algi dok su kornjačice bile nutra....
e, i svakako nabavi nekakav stalak - ribice nisu presretne ako ih držiš na podu, ne vole kretanje, ne vole gledat naše noge, i vama će biti ljepše gledati ih kako treba i uživati u njima...
sretno!

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #3 u: Srpanj 21, 2008, 11:50:07 prijepodne »
Pozdrav!Pa ti imaš i dosta rasvjete i za malo zahtjevnije bilje.Za mrlju na silikonu,ne znam sa čime bi uklonila,ali vjerojatno se da sa nečim ako se nije baš uvukla iznutra,vjerojatno alga.
Zračna pumpa,po meni nije nužna,ako imaš dobru filtraciju,sa dobrim protokom,i naravno dosta bilja,ali ako bilo što pođe krivo,nije ju loše imati,recimo da ti zatreba pojačana aeracija vode.Poslje u gusto zasađenom akvariju,još osobito ako dodaješ co2 više smeta nego koristi.Što se tiće stalka,može i bez njega,samo stavite ispod akvarija stiropor ili nešto drugo za amortizaciju neravnina(npr.ploču od pluta) ako nije tvornički akvarij sa plastičnim okvirom  oko donjeg ruba i ispod akvarija.Naravno bilo bi čisto radi estetike bolje da akvarij nije baš na podu,a i radi sigurnosti(slučajni udarac nogom ili sl.)No nije nužan neki originalni stalak,može biti neka komoda,koju možda već i imaze,bitno da je dovoljno čvrsta i da ne visi ..U principu ne možemo dati generalni komentar na imetak,jer nisi napisala što još imaš od opreme(grijač,filter itd..)I šteta što ste bacili ako ste to imali već od kornjača,uz dobro čiščenje i dezinfekciju hipermanganom,moglo je poslužiti.. Za ribice,hm pogledaj malo po netu ili tu na stranici koje ti se sviđaju,zatim što im treba,i da li im možeš udovoljiti, i kako se slažu sa ostalim vrstama koje bi htjeli imati..I savjet,izdrži bez ribica što duže,i nabavi što više bilja možeš,stabiliziraj akvarij,sadi presađuj,dok ne dobiš neku formu,a onda će i ribice bit zadovoljnije i tebi će ljepše izgledati.Pozdrav!

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 21, 2008, 13:56:38 poslijepodne »
Prvo hvala vam na odgovorima!!

Stalak bih ja kupila najradije ali smo nesto renovirali po stanu a i bili na godisnjem pa smo kratki sa zelenisem, a nismo niti neki majstori, tako da budem nesto smislila po tom pitanju.
Aq je vec bio u hypermanganu ali nisam ga ostavila 24 sata nego onako samo oprala u otopini, bas cu probati i to mozda odu te grozne fleke. Inace aq nije tvornicki nego pravljeni, kupili smo ga od jednog vrlo poznatog sarajevskog akvariste, tako da nema taj okvir na dnu. Stiropor cemo svakako staviti samo moramo kupiti novi komad ovaj postojeci je bas dotrajao.
Slike cu postaviti cim nesto konkretnije pocnemo praviti tako da cete svakako biti updatirani. 

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Srpanj 21, 2008, 14:17:28 poslijepodne »
svakako smisli nekakav ormarić - škrinju - nosivu konstrukciju...jer, ako ga napunite a da ostane na podu ..... nećete nikad staviti stalak....a ribe će patiti...

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 22, 2008, 11:33:10 prijepodne »
Odlucili smo da cemo ipak napraviti stalak pa mozda i novi poklopac (ovaj stari je OK, ali cisto estetike radi da uskladimo s stalkom), tako da ce faza cikliranja pricakati nekih 15-tak dana. Ali nema veze do tada cemo lijepo osmisliti nas buduci aq. Hvala na savjetima i kada krenemo u real action saljem slikice!

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
« Odgovori #7 u: Srpanj 22, 2008, 11:43:31 prijepodne »
Zelene mrlje možeš probat očistit sa spužvom tj. onim zelenim djelom, ali lagano bez jakog pritiskanja. A što se tiće samo smještanja akvarija bolje da je na nekom uzdignutom mjestu da se može uživati u njegovoj ljepoti.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 29, 2008, 09:54:00 prijepodne »
Evo jos nikada nismo nasli vremena da odemo tom stolaru  :'( da nam napravi stalak i poklopac. Napravila sam nacrt za stalak pa me muci jedno pitanje vezano za dimenzije stalka. Moj aq je sirok 30 cm, da li stalak moze biti sirok 40 cm ili mora biti bas onako knap po proporcijama aq. Ja bih napravila siri stalak iz razloga da se nekada odlucimo kupiti veci aq tj siri.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Srpanj 29, 2008, 12:23:20 poslijepodne »
miže stalak biti i 2 metra....nema problema, samo nije dobro da je uži od akvarija.... ;)

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2008, 10:41:17 prijepodne »
Da ne otvaram novu temu nadovezat cu se na ovu vec postojecu.
S obzirom da smo pri kraju s stalkom i novim poklopcem (stolar kaze za par dana (ako mu je vjerovati)), sinoc smo bili u informativnom oblizaku zoo shopa. Uglavnom imaju sve sto nama treba, osim jedne stvari a to je "prirodni" panj. Naime oni imaju neke panjeve koji su vjestcki ni sama ne znam od cega su napravljeni, valjda od neke vrste keramike jer su poprilocno teski. Iskreno meni se uopce ne svidjaju, ali sta sada kada nema nista drugo za kupit. Kazu da ce nekada dobiti "prave", ali kada pojma nemaju. Kakva su vasa iskustva s tim vjestackim panjevima ako se to moze nazvati panjem, i sta da radim?? Mozda da kupim to cudo, pa kada dodju pravi da zamjenim  -?. Cijena nije bas sitnica onako jedan osrednji kosta oko 22 eura!
Da isto da dodam da nisam zadovoljna ni sa stanjem u kojem su biljke, onkao malo su mi zute i bezzivotne, da li se one mogu oporaviti ukoliko im pruzim adekvatne uvjete? A joj....

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2008, 13:40:14 poslijepodne »
Pa biljke bi se mogle oporavit,al taj panj,ne znam koliko prirodno izgleda,ali bolje nemoj,pa ne otvaraš galeriju umjetnina nego akvarij  :D

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2008, 15:20:13 poslijepodne »
Ma da to sam i ja mislila. Taj panj i ne izgleda tako lose ali stvar je u tome jer nije prirodan i onako na dodir je  :dead:, a i bilje se vjerovatni ne moze vezati za njega. Nista, stavit cemo samo biljcice pa kada dodje nesto bolje kupimo to. U svakom slucaju hvala na odgovoru :)!

Offline birg

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #13 u: Kolovoz 23, 2008, 00:02:58 prijepodne »
Panj obavezno prirodni....... a bilje ako je preveć uništeno isto zaobiđi inače ode lova i trud u  :-X
Bilježim se sa štovanjem!
ZG Sopot...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #14 u: Kolovoz 28, 2008, 19:51:24 poslijepodne »
Znala sam da ce se ovo desiti. I zao mi je, jer ti ne mogu pomoci. I ja sam svoje panjeve skupljala naokolo i kupovala isto tako... Uglavnom, isplati se cekati, jer zbilja znaju dobiti dobrih komada. Sad ti posaljem pp gdje sam zadnji put vidjela neke simpaticne primjerke...

Nadalje za bilje, svakako ce se oporaviti, ali je mozda pametnije da zicas bilje. Ja trenutno nemam nista, jer sam neki dan sve pobacala, ali bice valjda uskoro stogod...

Pisem pp... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 29, 2008, 10:54:39 prijepodne »
@ niniamama hvala za pp.
Mali update stanja. Evo vec mjesec dana stolar parvi stalak i poklopac (do sada bi konstruisao atomsku bombu), ali znate vec kakvi su majstori X-(. Ja za sada jos uvjek svoj aq imam u glavi i pokusavam da iz svoje ideje izvucem najbolje s obzirom na vrlo oskudnu ponudu u shopivima.
Nekada mi dodje da si kupim aq od 50 litara stavim 5-6 gupija i to je to. Ali...valjda ce se cekanje isplatiti.
pozzz iz sarajeva