Srpanj 26, 2025, 07:04:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MH rasvjeta  (Posjeta: 3498 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline F. Chief

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
MH rasvjeta
« u: Lipanj 05, 2008, 11:48:21 prijepodne »
Ima li ko MH rasvjetu? Kak se ponaša, kak izgleda, shema spajanja, gdje bi toga bilo za nabaviti oko Zagreba?

:g015:
Zabok

Offline F. Chief

• Punopravni član
Odg: MH rasvjeta
« Odgovori #1 u: Lipanj 15, 2008, 23:08:06 poslijepodne »
Eh, eh, slaba korist od vas, sve moram sam... :a045k:
Zabok

Offline malke 2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2008, 01:25:31 prijepodne »
Ja koristim Mh rasvetu ali tesko da ti mogu pomoci oko nabavke :D.

Preporucio bih ti gotove reflektore jer su mnogo zgodniji od DIY varijante , tu ne mislim na firmirane akvaristicke vec na simetricne reflektore za siroku upotrebu. Kod nas se cena jednog reflektora krece oko 55 eura , kad bi sam sklapao prosao bi 10-15 eura jeftinije , ali reflektor daj mnogo usmereniju svetlost.
Odluci sam sta ti vise odgovara.
Trudi se da nabavis sijalicu od 5200 Kelvina , Osramovu sa UV stopom , izbegavaj sijalice bez UV stopa jer provereno stete i flori i fauni.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2008, 02:57:21 prijepodne »
Da da, čital sam o tvojem prelasku na MH rasvjetu, tvoj uradak me je i potaknul na razmišljanje o tome. :-D
Je li i te lampe idu po principu 1l = 1 W?
« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2008, 02:59:32 prijepodne od F. Chief »
Zabok

Offline malke 2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 16, 2008, 18:10:23 poslijepodne »
Da da, čital sam o tvojem prelasku na MH rasvjetu, tvoj uradak me je i potaknul na razmišljanje o tome. :-D
Je li i te lampe idu po principu 1l = 1 W?

U principu to bi trebalo da je idealan odnos , ja imam 300w na 212 litara i to je prejako , podigao sam lampe oko 30cm od vode i tako malo smanjio jacinu svetla.

Samo da ti napomenem da pri ovoj rasveti biljke trose enormno mnogo co2 i djubriva , rast je takodje enorman pa aq trazi veliku brigu.

Koliki aq planiras sa ovom rasvetom?

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 18, 2008, 08:21:02 prijepodne »
100 l, CO2, EI sistem.

Je li bi 125 W bilo previše?

Kaj se tiče brige, na kaj misliš, gnojenje, šišanje, ili nekaj drugo?

Kakva je situacija s algama? Ja muku mučim s končastom, je li bi se problem mogel pojačati sa MH rasvjetom?
Zabok

Offline malke 2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Lipanj 18, 2008, 14:15:32 poslijepodne »
100 l, CO2, EI sistem.

Je li bi 125 W bilo previše?

Kaj se tiče brige, na kaj misliš, gnojenje, šišanje, ili nekaj drugo?

Kakva je situacija s algama? Ja muku mučim s končastom, je li bi se problem mogel pojačati sa MH rasvjetom?

kakva ti je to MH od 125w , takve nisam vidjao , koliko je Kelvina i lumena.

Bas ti je ta litraza nezahvalna za MH , 70w je malo a 150 previse.

Kod Mh ti je sve pojacano do besvesti , 4 bps CO2 , E.Life Profito 2x jaca doza , podrezivanje na 10 dana i to radikalno na pola.

Imam i sada koncastu ali u mnogo manjoj meri nego ranije, nemogu je se otarasiti os od proslomesecne overe fosfata 5ppm.

Koncasta mi se javljala jer sam zaboravio prestati sa djubrenjem nakon podrezivanja, sad krecem sa djubrenjem tek nakon tri dana posle podrezivanja.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 18, 2008, 15:03:55 poslijepodne »
Greshkica, 150 W.  :-[ Muči me kaj niš drugo ne piše, to sam dobil iz Elektre, imaju za javnu rasvjetu, pa je pakirana k'o da je iz rinfuze... :-[

125 W je živina lampa (isto Elektra  :-[), čital sam negdje da i to ljudi upotrebljavaju?

I mislil sam si da bude previše. A da ju dignem na nekih 50 cm iznad akvarija? Kak se to računa, visina u odnosu na intenzitet?

A možda bolje da kupim original MH lampu, jer na ovoj nema nikakvih podataka, još bum nekaj zaje...
Zabok

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2008, 16:23:02 poslijepodne »
Greshkica, 150 W.  :-[ Muči me kaj niš drugo ne piše, to sam dobil iz Elektre, imaju za javnu rasvjetu, pa je pakirana k'o da je iz rinfuze... :-[

125 W je živina lampa (isto Elektra  :-[), čital sam negdje da i to ljudi upotrebljavaju?

I mislil sam si da bude previše. A da ju dignem na nekih 50 cm iznad akvarija? Kak se to računa, visina u odnosu na intenzitet?

A možda bolje da kupim original MH lampu, jer na ovoj nema nikakvih podataka, još bum nekaj zaje...

U Osijeckom zoo-u ti je sva rasvjeta u akvarijima Od Živinih sijalica 125w osim u morskom!

Ova od 150w sto kazes je natrijeva ako se nevaram koja svijetli onako žuto? Ako nju budes stavljao treba ti propaljivac i prigusnica(nikako stavljati bez toga u pogon!) :up:
780L
780L 2.dio

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 18, 2008, 17:11:30 poslijepodne »
Mislim da ova živina svijetli bijelo i ima samo prigušnicu, a za natrijeve ne znam, mislim da svijetle žuto. MH trebaju prigušnicu i propaljivač.

Gdje bi čovjek našel kelvine i lumene za takve živine lampe?
Zabok

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
780L
780L 2.dio