Vječita tema;mali mi akvarij,a htio bi ciklide.Puno se toga napisalo o toj temi,kao u tom podforumu,kao u člancima,mada "ko to još čita"...baš je šteta,što se ne valja malo potruditi.
No u biti,da ja napišem šta ja mislim.Ako se uzme u obzir samo ciklide iz jezera Tanganjika i to što se dobija u HR,najprikladniji stanovnici bi bili N.multifasciatusi,ubaci se njih desetak,sa puno puževih kućica i to je to.Može se ubaciti i neke Julidochromise ,njih 5-8 komada i htio bih napomenuti,da je J.regani adekvatniji stanar malenih akvarija,od več pomenutog N.leleupija.
Uveren sam,da je sa malo truda i novca,ipak radi se o ciklidima,koji se ne nadju tek tako u HR uraditi mali akvarij jednako fascinantan ko veliki.
Nekako se ne mogu složiti,da u takav akvarij ide sve i svašta,mada u početku i ide,no dalja situacija medju ciklidima če to reducirati ,a uzrok je slaba volja i kao fol" eto ti ciklide".
Još da dodam,za mali tank,koji je ispunjen tanganjika ciklidima ,ipka treba malo više vremena i crpanja informacija,da bih to onda bilo zanimljivo,sve što se sa ciklidima radi u malom tanku,tu mislim pre svega.."brzinsko davanje ciklida" ne vodi nikud.
Još da dodam,da su Tanganjika ciklidi ipak za stepen ili dva iznad malawi ciklida,po pitanju adekvatne litraže i sustanara,da,nije svaki tanganjika ciklid idealan sustanar nekom drugome ciklidu.Dašpače,puno stvari treba razmotriti pre početak slaganja malog akvarija.No kad se aklope ideja,volja i dobre informacije....uspijeh ne izostane.