Ako želite,da vam ribe vani prožive zimu,onda bih na jednom delu jezera,treba biti dubina minimalno 1 m,no koji cm.,još je bolje.Naime kako god da je vani minusa,na 1 m dubljine vode ima oko 4 stepeni,što je baš dovoljno ,da ribe prožive.Pored toga poželjeno je da se na dnu stavi mulj ili koju zemlju,kako bih se mogle ribe ukopati u njega.Po gladini jezera staviti nki stiropor ili nešto slično,da nam se jezerce tekom minusa ne zaledi,jer u tom slučaju nema izmenjivanja plinova,a to nam dovodi do ugibanja karasa ili krapova.Sad grijanje jezerca ima jednu manu,jer nam jezerce ne grije svu vodu,nego samo djelič,a to nam opet dovodi do neke pogiblije stanara(dodju u topli dio,onda otplivajo u hladniji/.
Bitan aspekat je i hranjenje,kad počinju,da se tempreture snizavaju,tako i mi manje hranimo,te da se ribe polako navikavaju na nove uslove.Naravno nekima radi vodopad non stop i to je jedan od činitelja,da nam se jezerce ne smrzne,mada opet,ribe u zimskom periodu "spavaju" pa im možda takav "šunder" zasmeta.
Eto malo se raspisao,ipka imam i ja neko jezerce,koje još čeka bolje dane,primarno neku veču finansijsku inekciju.No iako smo tek na sredini proleća,ipak treba misliti več na zimu...