Srpanj 24, 2025, 04:50:29 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: agresivna agama  (Posjeta: 10242 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vucica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
agresivna agama
« u: Lipanj 23, 2008, 15:16:20 poslijepodne »
Prije svega pozdrav svima!
procitala sam svasta o agamicama ovdje i na drugim mjestima, ali nisam bas vidjela da itko spominje agresivne agame, osim da se znaju naljutiti pa se napusu i tamne zbog toga..a i to je pisalo samo pod uvjetom ako ih netko isprovocira..
naime, imam i ja jedan primjerak - muski! cini mi se da je uzasno zlocest tj boji se, zijeva cim ga se krene taknuti, bjezi,, ima 7 mjeseci i 27 cm! dobila sam ga kada je imao mjesec dana, i mislim da je jedino to moglo ostaviti neku traumu na njega,, zanima me da li ima pomoci?
hranim ga 2 puta na dan, jedan obrok je mesni drugi biljni, puno jede,a glavna hrana su mu skakavci, crvi, radic, maslacak, mrkva, mango,,! prima i sve potrebne vitamine, ima svu potrebnu rasvjetu, terarij je 110x70x50, temperaturu koja je u rubovima terarija oko 28-30 stupnjeva, a u sredini i do 36, a sada preko ljeta je i toplije! ne cini mi se da mu je toplo jer je uglavnom pod 'suncem'.. terarij sam radila sama - cak i stijenke po kojima se moze penjati!
primjetila sam da kada ide spavati da posvjetli (zuckast), a preko dana kako kada - ili je zuckast ili sivo-crn! jedino sto sam procitala je da mu fontana smeta, ali kada sam kupovala opremu rekli su mi da mora biti fontana tj voda u pokretu jer je inace ne vide..te sam se ja pobrinula i za to,,ali cini se da mu to ne pase po onome sto neki pisu, te sam je maknula! da li je moguce da je zbog nje takav?
i jos nesto, nuzdu vrsi svaki dan, i to na isto mjesto!! da li je to normalno? da li mu to nesto znaci?
i jos samo jedno pitanje - cula sam da je ugriz njihov bezopasan, ali i da imaju nesto u slini sto sprjecava zarastanje, te da postoji mogucnost da se onda ide i na sivanje. da li je to ipak dezinformacija ili ima nesto u tome?
imam jos 2 zeca koji su skroz vezani na mene i vole se maziti i trce mi stalno u susret i lizu me, znaju ici i na wc ..., i isto tako vec 10 godina imam zmiju (jedna od prvih!!) i cak se ni ona ne trza i ne boji i ziva je vec toliko znaci da su im svima osigurani dobri uvijeti! tako da mislim da to ima veze vise s njegovim karakterom ili s nekom traumom dok nije dosao do mene! i ne znam kako da mu pomognem da i njemu i meni bude dobro!
evo, stavila sam i slike njega i terarija!
vec sam pisala na neke forume i citala i trazila, ali odgovore na ovakva nekakva pitanja nisam dobila, tj nitko mi ih nije znao dati,,, nadam se da ce mi tu netko moci reci nesto vise,,
 :dead:

Offline Michela

• Novi član
  • *
Odg: agresivna agama
« Odgovori #1 u: Lipanj 23, 2008, 17:44:57 poslijepodne »
Bok! Evo prije svega bi ti htjela reci da su agame plasljive dok su male i dok ne steknu povjerenje (kao i svaka zivotinja). Evo primjera ja imam agamu starosti  osam mjeseci i donedavno je bila jako plasljiva i napuhnula bi se cim bi joj priblizila ruku.Znaci takva je bila upocetku sada nakon puno strpljenja se skroz opustla jede iz ruke, obozava se maziti, pa cak se zavoljela i s mojim psom(naravno nikad ih ne ispustam iz vida). Agame ti se vole jako maziti po glavi..Sve u svemu moj savjet je da puno radis s njom,ali polako i s strpljenjem...samo nemoj pretjerivati.Znaci pomalo ju uzet u ruke i maziti po glavi (ali ne dugo). :) Vidjet ces nakon nekog vremena rezultate..Sto se tice ugriza dosada nisam nikad cula da je ugriz opasan, a i agame nebi ugrizle jer su toliko drage...   :)

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #2 u: Lipanj 23, 2008, 19:52:39 poslijepodne »
Pozdrav. Kao prvo fontanu nikako u terarij, to ko ti je reka nekuži se u guštere. E sad ako je sve kako si navela, smještaj joj je dobar i ima sve potrebno.To šta vrši nuždu na isto mjesto to nije nikakav problem.To šta posvijetli po noći i tamni po danu je isto OK. Jedino ostaje njegv karakter.To šta si opisala češće je kod divljih primjeraka (donesenih iz prirode),ali pretpostavljam da je tvoj iz domaćeg uzgoja.A ništa samo tako nastavi,budi strpljiva pa ćeš vidit.Očito si dobila agresivca ;D
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #3 u: Lipanj 23, 2008, 21:36:40 poslijepodne »
Moja je agama dosla kod mene sa mjesec dana starosti i valjda naviknuta od najranijih dana na moju facu i ruke u terarijumu ne napada i ne rogusi se nesto pretjerano .Vjerovatno sam dobila neki pitomiji primjerak . Nisam sigurna da gmazovi mogu uzivati u nekom mazenju .Vjerujem da su neki tolerantniji na dodir,neki nisu ,ali da uzivaju  cisto sumnjam . Ja svog gustera minimalno uznemiravam,a na ruku ga uzmem tek ponekad (uglavnom kad ga slikam ).I moj gugi jede iz ruke ,pije kapi vode sa mog prsta ,ali to je uglavnom sav nas kontakt. Mislim da se oni ipak vise plase nego sto uzivaju u nasim dodirima pa zato i reaguju napuhivanjem i sl . Uostalom ja sam za to da se ovakve zivotinje ne uznemiravaju ,a pogotovo mislim da apsolutno nije dobro pustati gustera da se "igra" sa drugim zivotinjama .
Gumi je vec napisao da mu je ta fontana nepotrebna ,a i ti si je maknula,sto je ok .Ovo su pustinjski gusteri i nije dobro da im je vlaga povisena u terariju.Postavi mu malu posudicu da ima ako zeli da pije i to je to .Moj uopste ne pije iz posudice nego lize vodu sa opranog voca i povrca .

Pitas kako da mu osiguras uvjete da mu bude dobro . Vrlo jednostavno ,ne diraj i ne cackaj ! Tada ce njemu biti dobro ,a ti mazi svoje zekice i uzivaj u njima. Agamu nahrani i nista ne diraj !Pozdrav!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #4 u: Lipanj 23, 2008, 21:56:11 poslijepodne »
.. baš mi je lijepo vidjeti ovakve odgovore....

... što se tiće hendlanja.... prvo je pokušaj priviknuti na svoju prisutnost.... zatim na kratke dodire... ne po glavi.. niti jedan gmaz to ne voli.... kad je takneš po glavi ako se napuhava, vjerojatno će zatvorit oći... što znaći da se boji.. sa vremenom će se naviknuti na dodire i na hnedlanje, pa ček i na diranje po glavi... Pogonama manje smeta ili više im se sviđa kada ih gladiš .. recimo po repu...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Michela

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 24, 2008, 00:29:14 prijepodne »
U svakom slucaju svako od nas ima drugacija iskustva i drugaciji pristup pa smatram da nam zivotinje nisu iste po ponasanju, ali najbitnije od svega da imaju dobar zivot i da ih nitko ne zapostavlja..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Lipanj 24, 2008, 01:00:02 prijepodne »
Ovu sam zivotinju duuuugo htjela imati  nakon jedne izlozbe "zmija" koja je bila prije puno godina u Puli. Tamo su dozvoljavali posjetiteljima da ih maze, nose okolo i slicno. I bas zbog toga su mi se toliko svidjeli, tvrdili su da se OBOZAVAJU maziti, a tako se i cinilo. Bili su jako mirni i nakretali glavu gdje ih mazis i zatvarali oci. Jel moguce da je to bio strah a ne ugoda? Naravno, prodavali su se pa im je bilo u interesu da se prodaju...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #7 u: Lipanj 24, 2008, 08:10:27 prijepodne »
... da, gušteri se ne vole maziti, oni nisu maca,  niti pasić... oni su gušteri.. kao što sam gore već i napisao.. gušteri kada lagano spuste glavu i zatvore okice .. tada je to znak da se jako boje.... kak' bi naš icek rekel :" kad zatvore okice.. to se oni tada mole, da im se niš' ne desi..."  .. simpatićno razmišljanje :) ... ali oni se tada doista boje.
Michela, vjerujem ti da si ti sa svojom agamicom uvijek bila nježnja i pažljiva, zato se je ona privikla na tvoj dodir i tvoju prisutnost, te se slažem u potpunosti sa tvojom zadnjom izjavom :).
 Pogone vjerojatno imaju najveću toleranciju na dodir od svih guštera ... ne govorim da ih nemojte dirati, ali pokušajte to svesti na minimum. :)
« Zadnja izmjena: Lipanj 24, 2008, 08:12:49 prijepodne od skorpac »
Tu mi se možete javiti

Offline vucica

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Lipanj 24, 2008, 10:00:19 prijepodne »
Ajme ljudi kako lijepo kada vam netko napokon da neku informaciju....hvala!!
moja agama takoder jede iz ruke, i prvih 5 mjeseci je uopce nisam dirala, samo bih je nahranila iz ruke da ipak ima neki kontakt sa mnom, tu i tamo bih je mozda -pokusala- pomaziti, ali ona bi uglavnom pocela bjezati.. onda su mi pred mjesec dana rekli da je uzmem i da je cesce diram kako bi se naucila na mene, pa sam je ja onda cesce uzimala i stavila na sebe tj na majcu, ili bih je stavila na stol pored sebe.. prvih mjesec dana je bila u manjem terariju dok nisam napravila ovaj veci i u njemu je moj bradati bio miran i nije bjezao! ne znam da li je to bilo zbog manjka prostora (50x40x30) ali on je imao 10 cm pa mislim da mu to i nije bilo tako jako malo, ili zato jer je presao daleki put dok je dosao do mene pa je mozda dozivio nekakve shockove pa mu je trebalo neko vrijeme da dode k sebi?
kada ga napokon uzmem u ruku i ako ga podragam po glavi onda je miran, a ako ga po tijelu ili repu onda je nervozan??
da, fontanu sam maknula pred 3 tjedna i stavila posudu s vodom. stijenke sam radila sama i rezala ih i oblikovala i bojala i boja niti je otrovna niti se moze isprati,,stvarno mislim da sam pazila na sve i da ga nisam davila, a i procitala sam dosta toga..samo mi nije jasno kako uz sve to on nije zadovoljan...
ili mu je mozda predobro pa mu je onda svako zadiranje u njegov prostor gnjavaza?  :D
da li bi bilo od pomoci ako bih nabavila zenku? mislim, cilj mi je vec od kada je on dosao nabaviti mu curu, ali kada god zelim kupiti nitko nema malenu zenku...
da, ne znam da li je iz uzgoja,,stvarno,,,stigao je iz madarske i tamo nitko ne prica niti jedan jezik osim svog pa je visa komunikacija od 'daj pare' bila suvisna...

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 24, 2008, 11:04:52 prijepodne »
agamica ti je sigurno iz uzgoja.. Australija ima strogu zabranu na izvoz i uvoz flore i faune.
a cijena je toliko niska da se nebi ni isplatilo ih hvatat i izvozit...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Lipanj 24, 2008, 12:58:30 poslijepodne »
Nekada nije bilo interneta, da sam mogla nabaviti tog briznog gustera sigurno bih ga izmucila mazenjem jer "on to voli".

Al nekako mi se ne cini ni da je ova doticna agresivna, samo mozda plasljivija?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #11 u: Lipanj 24, 2008, 16:17:10 poslijepodne »

da li bi bilo od pomoci ako bih nabavila zenku? mislim, cilj mi je vec od kada je on dosao nabaviti mu curu, ali kada god zelim kupiti nitko nema malenu zenku...da, ne znam da li je iz uzgoja,,stvarno,,,stigao je iz madarske i tamo nitko ne prica niti jedan jezik osim svog pa je visa komunikacija od 'daj pare' bila suvisna...

Po onome sto pise u knjizi koju imam (navodim jer nemam iskustva sa drzanjem vise primjeraka ) nije dobro drzati vise primjeraka u jednom terariju ma koliko on prostran bio .S druge strane navode da je ipak moguce u vrlo velikim terarijumima gdje svaka jedinka ima zasebne lampe ,mjesta za suncanje i svoje stijene,svoje mjesto za hranjenje i dosta prostora. Agame su teritorijalne zivotinje i vrlo lako se moze dogoditi da jedan ,obicno veci primjerak,povrijedi onoga drugog. S obzirom da tvoja agama pokazuje znakove agresije,stresa i sl mislim da jos jedan guster ne bi bio dobro rijesenje .Cak i kad je vrijeme parenja uvodi se muzjak agame na zenkinu teritoriju zbog smanjenja agresije.Nakon parenja se ponovo vraca u svoj terarij.
U stvari napisala sam ,a i drugim rijecima ...tvoja agama se ponasa sasvim normalno u uslovima koji su joj pruzeni.
A sto se tice kupovine jos jedne agame ipak bih posljednju rijec ostavila onima koji imaju iskustvo ,navodim sta sam citala i cega bi se ja drzala ko pijan plota. Jedino je problem sto ne mozes kupiti malenu zenku ,jer se njima spol odokativnom metodom moze odrediti tek kad malo odrastu .

Opet pozdrav!
« Zadnja izmjena: Lipanj 24, 2008, 16:23:18 poslijepodne od mikica »

Offline vucica

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Lipanj 28, 2008, 01:41:18 prijepodne »
a ne znam, ja sam cula i citala da nije nikakav problem ako se u terariju ima dovoljno mjesta za sakrivanje, tj da svatko ima svoj kut kada pozeli mir i samocu! tako da mislim da ce jedna zenkica ipak doci zivjeti s njim,,
ma mislm da se on uopce ne boji nego se jednostavno neda tj ne voli biti po rukama tj van svojeg mikro svijeta!
ma ja sam sigurna da mu nista ne fali, dapace ima sve potrebno!!!

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #13 u: Lipanj 28, 2008, 08:39:25 prijepodne »
Ako ces ipak nabaviti jos jednu zivotinju ,onda bar poslusaj pa provedi karantin .Nemoj uvoditi novog gustera dok nije proveo vrijeme na promatranju .Sacekaj dvije nedjelje ,do tad bi se trebale pokazati eventualne bolesti i sl.
Vec sam napisala ,teze je izabrati primjerak zeljenog spola ako je zivotinja jako mlada (beba) .Jos jedan razlog da uzmes odrasliju zivotinju.

"S druge strane navode da je ipak moguce u vrlo velikim terarijumima gdje svaka jedinka ima zasebne lampe ,mjesta za suncanje i svoje stijene,svoje mjesto za hranjenje i dosta prostora."

Ako bi ja drzala vise primjeraka pobrinula bih se ta imaju veliki terarij i sigurno ih oba ne bi drzala u postojecem. Jer ako postavis dodatnu rasvjetu teze ces postici nize temperature tamo gdje treba da su nize. Ipak je na tebi da odlucis . ;D

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #14 u: Lipanj 28, 2008, 22:11:58 poslijepodne »
a ne znam, ja sam cula i citala da nije nikakav problem ako se u terariju ima dovoljno mjesta za sakrivanje, tj da svatko ima svoj kut kada pozeli mir i samocu! tako da mislim da ce jedna zenkica ipak doci zivjeti s njim,,
ma mislm da se on uopce ne boji nego se jednostavno neda tj ne voli biti po rukama tj van svojeg mikro svijeta!
ma ja sam sigurna da mu nista ne fali, dapace ima sve potrebno!!!

.. ne preporuća ih se držati skupa!! Ženka će biti pod konstantnim stresom!
Tu mi se možete javiti

Offline vucica

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Srpanj 10, 2008, 14:27:08 poslijepodne »
uvijek je zenski rod pod konstantnim stresom! :D, salim se!
ok sefe, vjerojatno bi ju ovaj agresivac jos vise udavio, za razliku od nekog drugog, mirnijeg!
ako jos netko zna nesto o tome kako smiriti nemirnu(?), plasljivu(?), agresivnu(?) agamicu... --> bila bih mu zahvalna,,,
gospodin je poceo puno puno jesti u zadnje vrijeme, nikada mu nije dosta i puno je naraso, ali i dalje se nije smirio,, :nuclear:

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #16 u: Srpanj 10, 2008, 15:15:51 poslijepodne »
.. polako i sa vremenom .. kroz recimo godinu dana bi trebalo biti ok.
Tu mi se možete javiti

Offline lovro antabak

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #17 u: Prosinac 08, 2008, 07:56:35 prijepodne »
ja imam 2 bradonje već 6 mjeseci i skroz su ok.Hendlam ih po kući i ne smeta im.Vrlo su zanimljivi ludi i nezaboravni