hipermanganom mozes tretirat cijeli akvari, nije toloko preporucljivo, ali ne u dozama kao tamo di si kupala ribe, na sto litara mozes stavit vrh prosjecnog saravcigera, rastopljen u vodi, tako tri dana a onda obavezno aktivni ugljen 10 - 15 dana
tako sam ja radio, ako se netko ne slaze ili zna drukcije ili da tako nevaljaneka kaze
Gledao sam malo teme vezane uz hipermangan i teme vezane uz bolesti diskusa pa sam ipak odlučio ovdje nastaviti temu...
Slažem se daje sasvim ok tretirati cijeli akvarij (izložbeni, glavni) hipermanganom. 2 mg/l hipermangana nije loše s vremena na vrijeme staviti u akvarij bez obzira na dezinfekcije i bolesti. Mangan je element koji dobro dođe za rast i zdravlje riba općenito.
4-6 mg/l se stavlja u slučajevima ako treba namjenski kupati ribe (nekoliko sati, otprilike 4 sata - u lječilišnom / karantenskom akvariju). Ukoliko su ribe išokirane od bolesti onda se napravi kupka s 10 mg/l (to je neka krajnja doza) u kojoj se ribe drže vrlo malo vremena (nekoliko pa sve do desetak minuta). Tako skraćujemo vrijeme šokiranja, ali treba pažljivo promatrati lječilišni akvarij i reakcije riba. Kante i ostale posude u kojima se ribe ionako ne osjećaju ugodno treba izbjegavati te ih preporučam koristiti samo u slučajevima kada si zaista ne možete priuštiti više od jednog akvarija.
Pri tome zamolite nekog u apoteci da vam točno izvaže potrebne miligrame a prije toga budite sigurni da točno znate koliki je volumen vode u akvariju. Što je manji ili natrpaniji akvarij to je veća šansa da će biti veća pogreška, a to potencijalno jako može zeznuti ribu.
Hipermangan odlično rješava probleme bakterija, algi, kožnih nametnika, svega živog (doslovce)... Problem je da nije selektivan i da utječe na kolonije dobrih bakterija u filteru pa trebate paziti da tretmanom ne poremetite biološku ravnotežu. U principu 2 mg/l barem jednom godišnje možete napraviti samo dobru stvar (unijeti mangan u akvarij). To sigurno neće naškoditi ni ribama, ni biljkama, a ni puževima. Kada hipermangan odreagira (izoksidira) ostaje malo zamućena, odnosno smeđa voda što se riješava peroksidom (ulijeva se pomalo i oniliko koliko je potrebno da se voda počne odsmeđivati).
Eto, to je ono što sam nabrzinu sabrao iz glave, a pročitao iz nekoliko izvora na internetu. Za detalje probajte malo googlanja.
P.S. Da, kome se treba javiti da premjesti temu pod bolesti slatkovodnih riba?