Kolovoz 09, 2025, 15:00:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bolesni diskusi  (Posjeta: 3683 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jagoda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
bolesni diskusi
« u: Listopad 10, 2005, 20:12:00 poslijepodne »
Pozdrav svima,

Naime imam jedan problem. Prema svemu sudeći moji diskusi su bolesni.
Peraje su im stisnute i imaju nešto slično pljesni iako još za sada
jedu normalno (neki). Sve je počelo unošenjem novog diskusa u akvarij
koji je već vjerovatno bio bolestan . Kupljeni su u Belugu, ne znam ima
li to kakve veze (ribe iz uvoza), iako sam čula da je najbolje kupovati
ribe iz domaćeg uzgoja. Pitanje je što da radim, kako ih mogu izlječiti
i dali ce nakon ovog incidenta biti potrebno dezinficirati cjeli
akvarij i sve krenuti ispočetka ? Ima li kakve šanse za izlječenje? Molim pomozite...

Pozdrav...

Your focus determines your reality

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
bolesni diskusi
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2005, 20:25:00 poslijepodne »
za pocetak digni temperaturu na 33-34 stupnja...
Split / Hrvatska

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
bolesni diskusi
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2005, 21:19:00 poslijepodne »

Možeš dignuti temperaturu kako ti je Stripy napisao,a možeš ih i okupati u laganoj otopini hipermangana.U bijeloj kanti napraviš lagano rozu otopinu,tako da se vidi dno kante,staviš diskuse unutra i držiš ih 5-7 minuta.Jedino ako primjetiš da izlaze na površinu hvatati zrak,onda ih odmah izvadiš van. S tim kupanjem,koje će ti možda biti smješno,ubit ćeš moguće kožne parazite i eventualne bakterije koje možda imaju,jer po ovom opisu vrlo je moguće da se radi baš o tome!!! Pozdrav!!!

Offline jagoda

• Punopravni član
bolesni diskusi
« Odgovori #3 u: Listopad 10, 2005, 21:29:00 poslijepodne »
Puno hvala na konkretnom rješenju koje mi naravno nije smješno.

Odmah cu to pokušati i još jednom zahvaljujem.

Offline Suzana

• Punopravni član
bolesni diskusi
« Odgovori #4 u: Listopad 10, 2005, 21:38:00 poslijepodne »

Nema na čemu,bit će mi vrlo drago ako to bude od pomoći. Jedino se moraš pripremiti na to da će ribe nakon tog kupanja biti u šoku,a čak postoji i mogućnost da i koja ugine,ali smatram da im svakako treba pomoći i mislim da je ovo dobro rješenje za početak,pa ćeš vidjeti kako se budu dalje ponašale.Ako im ovo kupanje ne bi pomoglo,onda će im trebati lijek,samo prije toga treba ustanoviti točno dijagnozu,što je ustvari najteže od svega,i narvno potreban ti je još jedan akvarij kao karantenski u kojem bi se lječile ribe,a to je zato što u principu skoro svi lijekovi vrlo loše djeluju na bilje,ako ga imaš u akvariju. ako ti je akvarij prazan,znači,samo staklo onda ti ne treba drugi,već lječenje možeš primjeniti i u ovome!!! To je to i nadam se da sam pomogla,dapače,držim fige da sve bude dobro!!!

Offline Suzana

• Punopravni član
bolesni diskusi
« Odgovori #5 u: Listopad 10, 2005, 22:18:00 poslijepodne »

Ovo je stavljeno na krivu temu,pa nek admini premjeste!!!

Offline jagoda

• Punopravni član
bolesni diskusi
« Odgovori #6 u: Listopad 11, 2005, 17:16:00 poslijepodne »
Mislim da su moji diskusi danas bolje, cak i nakon jucerasnjeg soka od
lovljenja po akvariju i cupanja bilja te kupanja u hipermanganu danas
normalno jedu. Hvala na savjetu, puno mi je pomogao.

Zanima me takoder dali je hipermangan prikladan i za dezinficirasnje cjelog akvarija, sljunka?

Kupila sam i lijek, tetrin General Tonic, prema svim specifikacijama
lijek bio bi za lijecenje bolesti takvog opisa. Ima li tko iskustva sa
tim lijekom kod ljecenja diskusa?

Unatoc pozitivnom djelovanju hipermangana stavit cu ih i u taj lijek da budem sigurna kako je bolestina nestala. Puno pozdrava.

Offline batana

• Punopravni član
    • http://www.humagum.com
bolesni diskusi
« Odgovori #7 u: Listopad 11, 2005, 17:21:00 poslijepodne »

hipermanganom mozes tretirat cijeli akvari, nije toloko preporucljivo, ali ne u dozama kao tamo di si kupala ribe, na sto litara mozes stavit vrh prosjecnog saravcigera, rastopljen u vodi, tako tri dana a onda obavezno aktivni ugljen 10 - 15 dana

tako sam ja radio, ako se netko ne slaze ili zna drukcije ili da tako nevaljaneka kaze

Offline Suzana

• Punopravni član
bolesni diskusi
« Odgovori #8 u: Listopad 11, 2005, 17:35:00 poslijepodne »

Ja se s time ne slažem.Nije dobro tretirati cijeli akvarij sa hipermanganom,pogotovo ako se u njemu nalzi bilje.T o je i biljkama također jedan veliki šok,i zato onaj koji drži diskuse,poželjno je da ima karantenu,dapače,ne poželjno,nego OBAVEZNO.Pišem ovo iz lošeg vlastitog iskustva koje sa imala sa diskusima.

Jagoda- nisam sigurna da će ti taj lijek baš pomoći,jer kao što sam napisala nismo odredili dijagnozu,koju je jako teško i odrediti.Ali ako ćeš ih i lječiti s njim ili bilo kojim drugim lijekom,nemoj to raditi u akvariju sa biljem,jer ćeš izgubiti svo bilje. I jako mi je drago da sam ti pomogla i da su ti ribe bolje

Offline batana

• Punopravni član
    • http://www.humagum.com
bolesni diskusi
« Odgovori #9 u: Listopad 11, 2005, 17:41:00 poslijepodne »

to sa algama je istina da im steti, posto ja to radim u morskom di nemam alge, samo one po staklima koje i kad nestanu sam sretan

sva sreca da si je upozorila prije nego sto je stavila,sori ja zaboravio na alge

Offline Suzana

• Punopravni član
bolesni diskusi
« Odgovori #10 u: Listopad 11, 2005, 17:46:00 poslijepodne »

Pa baš hipermanganom možeš uništiti alge,koje su odvratne,ali tako da bilje isto okupaš 10-tak minuta ili duže u hipermanganu,a ne da ono bude danima u njemu,to nije dobro.Ja govorim o biljnom akvariju,a ne o morskom,jer o tome stvarno nemam pojma.

Offline daqva

• Novi član
  • *
Odg: bolesni diskusi
« Odgovori #11 u: Svibanj 02, 2008, 14:01:19 poslijepodne »

hipermanganom mozes tretirat cijeli akvari, nije toloko preporucljivo, ali ne u dozama kao tamo di si kupala ribe, na sto litara mozes stavit vrh prosjecnog saravcigera, rastopljen u vodi, tako tri dana a onda obavezno aktivni ugljen 10 - 15 dana

tako sam ja radio, ako se netko ne slaze ili zna drukcije ili da tako nevaljaneka kaze

Gledao sam malo teme vezane uz hipermangan i teme vezane uz bolesti diskusa pa sam ipak odlučio ovdje nastaviti temu...

Slažem se daje sasvim ok tretirati cijeli akvarij (izložbeni, glavni) hipermanganom. 2 mg/l hipermangana nije loše s vremena na vrijeme staviti u akvarij bez obzira na dezinfekcije i bolesti. Mangan je element koji dobro dođe za rast i zdravlje riba općenito.
4-6 mg/l se stavlja u slučajevima ako treba namjenski kupati ribe (nekoliko sati, otprilike 4 sata - u lječilišnom / karantenskom akvariju). Ukoliko su ribe išokirane od bolesti onda se napravi kupka s 10 mg/l (to je neka krajnja doza) u kojoj se ribe drže vrlo malo vremena (nekoliko pa sve do desetak minuta). Tako skraćujemo vrijeme šokiranja, ali treba pažljivo promatrati lječilišni akvarij i reakcije riba. Kante i ostale posude u kojima se ribe ionako ne osjećaju ugodno treba izbjegavati te ih preporučam koristiti samo u slučajevima kada si zaista ne možete priuštiti više od jednog akvarija.

Pri tome zamolite nekog u apoteci da vam točno izvaže potrebne miligrame a prije toga budite sigurni da točno znate koliki je volumen vode u akvariju. Što je manji ili natrpaniji akvarij to je veća šansa da će biti veća pogreška, a to potencijalno jako može zeznuti ribu.

Hipermangan odlično rješava probleme bakterija, algi, kožnih nametnika, svega živog (doslovce)... Problem je da nije selektivan i da utječe na kolonije dobrih bakterija u filteru pa trebate paziti da tretmanom ne poremetite biološku ravnotežu. U principu 2 mg/l barem jednom godišnje možete napraviti samo dobru stvar (unijeti mangan u akvarij). To sigurno neće naškoditi ni ribama, ni biljkama, a ni puževima. Kada hipermangan odreagira (izoksidira) ostaje malo zamućena, odnosno smeđa voda što se riješava peroksidom (ulijeva se pomalo i oniliko koliko je potrebno da se voda počne odsmeđivati).

Eto, to je ono što sam nabrzinu sabrao iz glave, a pročitao iz nekoliko izvora na internetu. Za detalje probajte malo googlanja.

P.S. Da, kome se treba javiti da premjesti temu pod bolesti slatkovodnih riba?
« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2008, 23:41:47 poslijepodne od daqva »

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Odg: bolesni diskusi
« Odgovori #12 u: Svibanj 02, 2008, 16:36:39 poslijepodne »
tema premještena ;D
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"