Srpanj 10, 2025, 22:03:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: molim pomoć od iskusniji ljubitelja četveronožnih gmazova  (Posjeta: 7626 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mirkozd

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
molim pomoć od iskusniji ljubitelja četveronožnih gmazova
« u: Lipanj 09, 2008, 22:03:34 poslijepodne »
Pozdrav!
Zadnjih 3 godine imao sam u terariju 2 guštera (obične zidne gušterice) od kojih mi je jedna uginula, a ovog drugog sam pustio natrag u prirodu jer nemam namjeru mu nabavljati društvo u vidu iste vrste guštera.
E sad dolazi ono zašto pišem. Kako imam oveći terarij 1m * 0.5m * 0.5m namjeravam nabaviti veću životinjicu. mislim veću od zidne gušterice, a ne na iguanu.
Po mišljenju vas koji ste iskusniji molim vas da mi preporučite kojeg guštera nabaviti.
volio bih slijedeće:

-da se može primiti u ruku i pripitomiti (uspio sam sa zidnim gušterima da mi jedu iz ruke i da ga podragam po glavi)
-da je većinom vegeterijanac (ne zato što sam ja vegeterijanac, nego zato što je u Zadru teško nabaviti životinjsku hranu)
-da nije preživčan
-da je dnevna životinja

Nadam se da postoji neka beštijica po mojoj mjeri, ja sam osobno razmišljao o bradataoj agami, čini mi se da zadovoljava moje gore navedeno.
unaprijed hvala.
mirko

Offline RomanC

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: molim pomoć od iskusniji ljubitelja četveronožnih gmazova
« Odgovori #1 u: Lipanj 09, 2008, 22:05:59 poslijepodne »
Gušteri mi nisu pre jaka strana, al mislim da bi ti bradata agama bila najbolja, iako nije "većinom vegetarijanac".
Dosta je aktivna i atraktivna, a i nije pre zahtjevna.
Lampropeltis p. pyromelana, Elaphe schrenckii, Ahaetulla prasina (grey), Trimeresurus albolabris, Cerastes cerastes, Crotalus adamanteus, Agkistrodon taylori, Aspidelaps l. infuscatus, Acanthophis rugosus, Vipera a. ammodytes, Bitis arietans, Naja n. naja, Agkistrodon c. laticinctus

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #2 u: Lipanj 09, 2008, 22:53:29 poslijepodne »
Kao prvo bi te molio da ubuduče ne hvataš gmazove iz prirode za kućnu kolekciju. Oni su zaštićeni zakonom i nebi ih smio držat u kući. Inače ako i uzmeš šta takvog iz prirode, nemoj to ponovo puštat u prirodu. I to pogotovo na neko drugo mjesto a ne tamo di si pokupio tu životinju. Jer životinje u zatočeništvu postanu otpore na neke mikroorganizme koji mogu ugrozit životinje u prirodi, i tako kad ih ti pustiš van oni to mogu prenjet na ostale guštere i može doč do veče štete.
Uglavnom , da se vratimo na pitanja. Terarij je dovoljan za bradonju, i mislim da bi ti taj gušter pasao. Naraste do nekih 50cm, vrlo je aktivan, dobro podnosi diranje, jedino što nije vegetarijanac.  Mislim jede ona i povće, al dok je mala više jede živu hranu. Pošto si iz Zadra, znam kako ti je sa živom hranom u pet shopovima (ja sam iz ST, i nu tu je nema za kupit).Trbat ćeš sam uzgajat hranu, znači crve, žohare, cvrčke.Male bradate puno jedu.
Eto vidi dal si spreman da uzgajaš kukce pa onda odluči što ćeš.
Pozdrav.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Lipanj 10, 2008, 16:47:56 poslijepodne »
Iskreno i bez zezancije, gušter mi je sam "upao" u stan i tada sam izvukao mali terarij iz prašine koji sam imao još kao dijete.Zbiljao upao, jer sam neko vrijeme živio u suterenskom stanu. I sad ne budi lud što sa njim (odnosno njom-znam jer je izlegla 3 jaja-tako da joj i nije bilo loše) i uredim terarij i stavim je unutra. A što sa društvom? E, tu sam napravio prekršaj koji spominješ.Donio sam sa otoka jednog starog mužjaka (vidilo se po vanjskom izgledu) i stavim ih da se druže. I tako 3 godine dok nije taj stari mužjak uginuo.Šaljem ga na slici.Njega sam bio toliko pripitomio da je jeo iz ruke i dolazio je kad bi ugledao mene.i onda mi brat za pir kupi već spmonjani terarij koji zauzima reprezentativni mjesto udnevnom...

Što se tiče bradonje, razmišljam o njemu već neko vrijeme, ali ipak me zanimaju komentari znalaca.
Može li ga se nabaviti negdje blizu Zadra ili moram potegnuti do Zg po njega?
Treba li mu društvo?
Optimalna temperatura?
UV zrake?
Koja podloga u terariju? (sad imam kvarcni pijesak)
Hrana? (imam brašnare u svom uzgoju, buba ko u priči sad kad je zagrijalo :) )
Bit ću zahvalan na svakom prijedlogu jer zbilja želim postići najbolje uvjete za životinju koja mi dođe u terarij.
Živili!
mirkozd

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Lipanj 10, 2008, 22:14:08 poslijepodne »
baš ti hvala, evo čitam jer sam isprintao pola sata prije nego si mi poslao linkove.
svaka čast Škropac! :up:
sve je jasno kao dan.moga bi i neke priručnike  pisati. nisam našao ništa na našem jeziku, samo nešto preko ebaya na engleskom.

Samo još jedna mala sitnica...
Di ga mogu nabaviti? :)
ima li netko blizu Zadra da ima malu pogonu za prodaju?
Hvala još jednom majstore!

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #6 u: Lipanj 10, 2008, 23:45:20 poslijepodne »
Mislim da nema blizu zadra, al u ZG bi se našlo. Ako je problem da ideš po nju, lako se sredi prijevoz. :up:
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2008, 09:58:17 prijepodne »
pozdrav

za sad da odgovaraju ovom tvom prvotnom opisu odgovaraju samo divje vrste guštera

porodica uromastyx svi iz skupine.
Chukwala isto jedan dosta zgodan biljojedni gušter.

ono što si prvo naveo mi je malo zbunjujuće ...
ne postoje gušteri koji se vole navlačiti po rukama.

na izložbi TERARISTIKA mogao si vidjeti uromastyxe a chakwale mislim da imaju ili su imali u pet dučanu u ZG i koštaju oko 1500kn mislim to treba provjeriti nisam dugo bio..

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2008, 17:45:56 poslijepodne »

/ono što si prvo naveo mi je malo zbunjujuće ...
/ne postoje gušteri koji se vole navlačiti po rukama.

nisam ga ni mislio navlačiti po rukama, samo bih volio da mogu sa njim imati fizički kontakt, da ne bježi u rupu čim pružiš ruku prema njemu.vidim i po youtubeu da bradonje u pravilu nemaju ništa protiv kad ih se uzme u ruku.
proučiti ću i guštere koje si mi preporučio, hvala.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2008, 18:59:15 poslijepodne »
Bradonje isto ne vole da ih se uzima, ali se vremenom naviknu.. :D .. ne bježe od tebe.. osim kad su mali. Kasnije prate sve što se oko njih događa.... u vručim ljatnim danima ja svoj pusti na balkon na sunčanje... da se razumijemo.... jedino ako sam ja uz njega.... a ponekad se i po sobi malo prošeće i na kraju sam vrati natrag u terarij... koliko se ti posvetiš njemu..... toliko će ti i vratiti... ne mislim samo na hendlanje, nego i na sam izgled, zdravlje i ponašanje.
Tu mi se možete javiti

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 15, 2008, 10:43:43 prijepodne »
nego, kombinirajući tako sve pročitano nameće mi se jedno krucijalno pitanje....
koliko često bradonje moraju jesti? ove koje sam do sad imao kad bi najeo brašnara i jogurta po tjedan dana ne bi ništa jeli, što mi je odgovaralo jer ponekad vikendom zabrazdim na otok, pa me nema 2-3 dana.
i još jedno pitanje za znalce...koliki je obično životni vijek bradonja?
živili ekipa!

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #11 u: Lipanj 15, 2008, 11:33:09 prijepodne »
Kao prvo bradonje moraš izbjegavat hranit brašnarima,znači davat ih samo tu i tamo.Što se tiće jogurta neznam koliko je to zdravo za njih.
A za hranu ,trebao bi ih hranit svaki dan. a to vezano za putovanja, mogu oni bez hrane 2-3 dana neće im ništa bit (naravno to podrazumjeva da imaš tajmer i da mu se te dane normalno pale i gase svijetla).
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #12 u: Lipanj 15, 2008, 13:51:51 poslijepodne »
Mliječne proizvode ful izbjegavati! Užasno loše i opasno po zdravlje guštera..... od kuda ti ta ideja ...?
Tu mi se možete javiti

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Lipanj 15, 2008, 18:37:09 poslijepodne »
e vidiš prijatelju, drago mi je da i ja tebe mogu nešto naučiti.do sad sam ja čitao i sve upijao što si mi reako, a sad vidi ovo.
za razliku od svih vas, ja sam bio u prekršaju i imao sam "domaće" guštere koje spadaju u porodicu LACERTIDAE, za razliku od ovdje spominjanih guštera za koje ste priznajem doktori za mene.
E pa sad ovako studiozan, nabavio sam neku literaturu iz vani kako bih lakše uzdržavao svoje ljubimce (ponavljam da su 3 pune godine ugodno živjeli, čak su i jaja legli), i tako u knjižici "lizards in the terrarium" Haralda Jesa opisuju se između ostalog i True lizards odnosno Lacertidae.
No, da ne dužim, evo fotka dijela knjige i zaokruženo ono radi čega me skoro razapeste ovdje kao trovatelja guštera... :))

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Lipanj 15, 2008, 18:49:06 poslijepodne »
eh, da ne biste mislili da se to odnosi samo na Kanarske guštere, kako je naznačeno u knjizi, taj famozni jogurt se ponavlja i kod Pityusses lizard, a to je ipak najbliži rod guštera koje sam ja imao.
i mogu vam reći da im je najdraži bio onaj voćni jogurt od šumskog voća ili ijagoda.marelice nisu ljubili.
med im je bio poslastica, kao i marmelada od smokava.
jadan stari gušter do dan pred smrt je lizao tu marmeladu, toliko je bio onemoćao da sam mu morao svu hranu prinostit ustima.krutu hranu tih dana nije niti okusio, samo marmeladu i voćni jogurt, baš kao i stari čovjek...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #15 u: Lipanj 15, 2008, 20:03:13 poslijepodne »
Želio bih ti reći da ovdje na forumu ima ljudi koji ih drže legalno.... pa neka ti oni pojasne sve o lacetridama

.. ne vjeruj svemu što piše u knjigama... :D
Tu mi se možete javiti

Offline mirkozd

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Lipanj 15, 2008, 20:11:19 poslijepodne »
Želio bih ti reći da ovdje na forumu ima ljudi koji ih drže legalno....

a di su ih nabavili? dajte ljudi koji sad ovo čitate,a bavili ste se ili se bavite lacertideama razmjenite iskustva sa mnon.možda ipak ponovo nabavim dvatri domaća gugija, nekako su mi prirasli srcu.
volio bih razmjeniti iskustva jer do sad kilometrima oko mene smatran sam čudakom zbog guštera...dobro, bliža obitelj me prihvatila kao takvog, čak mi je i žena...ma neću  reći zavolila, ali dragi su joj bili gušteri, naročito kad bi donio paukove za hranjenje.

.. ne vjeruj svemu što piše u knjigama...
istina, više puta sam se u to uvjerio, ali isto tako mogu sa 100% sigurnošću reći da voćni jogurt nije bio štetan za moje guštere.pune dvije godine sam im hranio voćnim jogurtom. (podudara se sa kupnjom spominjane knjige hmmm....)

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #17 u: Lipanj 17, 2008, 17:44:16 poslijepodne »
Pozdrav! Ja svaku priliku koristim da ljudima preporucim da si uzmu bradonju jer sam ja istinski odusevljena svojim gugom .Prekrasan guster ,vrlo jednostavan za drzanje i eto zadovoljava sve uvjete koje si naveo . O lacertideama imas na http://www.beke.co.nz/forum/showthread.php?t=1840&page=2 ,pa pogledaj o cemu su ljudi ispisali stotine postova. Pozdrav i sve naj .