Kolovoz 10, 2025, 07:57:13 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: suspstrat?  (Posjeta: 2724 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Area5189

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
suspstrat?
« u: Travanj 07, 2008, 21:39:51 poslijepodne »
pozzu,zanima me gdej u zg-u je najpovoljniji supstrat za bilje
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: suspstrat?
« Odgovori #1 u: Travanj 07, 2008, 23:39:42 poslijepodne »
u bauhausu, uzmeš zemlju pustiš u bačvi da se odmoči 2 tjedna i ušparao si brdo love, ili jednostavno odeš u pet shop i kupiš vulkanit i masno platiš

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 07, 2008, 23:46:09 poslijepodne »
znam za zemnlju nisam bas a nju jer mi j epegla poslije oko ciscenja,mislim bas substrat tipa onu tetrinu ili serinu podlogu,ne sjecam se vise.a ionako je za manji avarij pa mi nece trebat puno

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2008, 23:54:07 poslijepodne »
probaj pogledat po manjim petshopovima zna biti dosta jeftinije od onog u heinzlovoj - znači neki od tih več pripremljenih supstrata tako da ne kemijaš ako nisi još sa svim poznat da nebi bilo problema jer nije ni svaka zemlja ista - budeš shvatio što mislim kad naiđeš na postove starijih kolega ovdije
Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2008, 01:06:35 prijepodne »
Tetra substrat jednom sm ga upotrebijo i nikad više.prilikom dolivanja vode zamutio mi akvarij za par dana jedva sma ga izčistio.Sera ista stvar.Sad za moj biljni akvarij uptrebljavam dennerle substrat,i zadovoljivo služi biljkama.U mojim shrimp akvarijima upotrebljavam jeftini Prodac substrat pa što fali dodam gnojilom sve raste ali imam više od 1w/L osvetljenje.Dobro gnojivo,Co2 i jakost svjetla su za mene važnije od substrata(Za biljni akvarij)

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2008, 01:38:02 prijepodne »
da za zemlju znam,svaka ima malo drugcija svojstva.i meni se dogodilo da mi se zamutila ali ne opet toliko puno.ma treba mi neka najobicnija,za kozicnjak,nista posebno,cijena je prednost.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2008, 01:52:00 prijepodne »
da za zemlju znam,svaka ima malo drugcija svojstva.i meni se dogodilo da mi se zamutila ali ne opet toliko puno.ma treba mi neka najobicnija,za kozicnjak,nista posebno,cijena je prednost.

kaj ce ti za kozicnjak substrat? stavi sljunak, malo mahovine, koji anubias ili microsorum, panj po zelji i gotovo

cekaj jos malo pa ces vidjeti moje kozicnjake, jednostavno i efikasno

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2008, 02:08:55 prijepodne »
pa mislim ga koristit i za skladistenje bilja.zasad mi je vrh vrhova onaj od teehea,samo postaj jedva cekam

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2008, 04:49:29 prijepodne »
taj vulkanit koji je kao skupi je i jako kvalitetan, a ja ga još i razrijedim sa akvarijskim sitnim pijeskom i začas se uhvate biljke za podlogu! normalno je da se svaka voda zamuti kod većeg nadolijevanja vode. a ako staviš jeftinu zemlju za cvijeće čistit ćeš filter svaka 3-4 dana obvezno.
Varaždin...

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #9 u: Travanj 08, 2008, 07:18:09 prijepodne »
Tetra substrat jednom sm ga upotrebijo i nikad više.prilikom dolivanja vode zamutio mi akvarij za par dana jedva sma ga izčistio.Sera ista stvar.Sad za moj biljni akvarij uptrebljavam dennerle substrat,i zadovoljivo služi biljkama.U mojim shrimp akvarijima upotrebljavam jeftini Prodac substrat pa što fali dodam gnojilom sve raste ali imam više od 1w/L osvetljenje.Dobro gnojivo,Co2 i jakost svjetla su za mene važnije od substrata(Za biljni akvarij)
Možda ti se zamutilo ako si napravio pogrešku kao i ja. Nisam znao, pa sam vodu ulijevao direktno na šljunak, pa je voda jednostavno podigla sav taj mulj. Poslije sam pročitao da na šljunak treba položiti nekakav tanjur, pa vodu polako dolijevati preko tanjura i onda bude sve ok.  :D
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2008, 07:53:43 prijepodne »
pa mislim ga koristit i za skladistenje bilja.zasad mi je vrh vrhova onaj od teehea,samo postaj jedva cekam

Tnx, al Teehee ne bi nikad kupio gotovi supstrat! Moguce je da si napravio ovo sto timi kaze, a moguce je i da si stavio pretanak sloj sljunka, ili je sljunak bio prekrupne granulacije. U oba slucaja prilikom prilikom presadjivanja bilja zemlja ce izaci van.

Ako je samo cijena u igri, ja bih definitivno koristio zemlju za cvijece.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2008, 13:36:18 poslijepodne »
krivo me shvatio,nisam ja imo vecih problema s zamucenjem,nisam ni koristio zemlju.a sto se tice podloge,jedina mana zemlje mi je sto se prilikom cupanja zamuti voda,a i velik je poso kad cistis akvarij.inace dajem pšrednost DIY stvarima

Offline Cory

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-maksimir
« Odgovori #12 u: Travanj 08, 2008, 21:51:36 poslijepodne »
Prvo da sve pozdravim jer sam novi na forumu.
Stavit cu pitanje ovdije da ne otvaram novu temu.
Kupio sam tetra supstrat i sad me zanima jel mogu na njega stavit prvo neki šljunak, a onda pijesak jer mi se iz mojeg dosadašnjeg slabog iskustva biljke ne hvataju bas dobro kad je kao podloga samo pijesak i supstrat. Koje bi granulacije trebo bit takav šljunak.

Record 120

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 08, 2008, 21:56:15 poslijepodne »
suspstrat i sljunak na njemu ti je to,ja sam koristio sljunak granulacije cca 2mm

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #14 u: Travanj 08, 2008, 22:04:55 poslijepodne »
Cory dobrodosao na forum na kojem ces se, nadam se, ugodno osjecati... ;D

Ipak mislim da bi bilo dobro otvoriti novu temu... Ako ni zbog ceg drugog, a ono zbog buducih kolega...

No, kad vec tu pitas, evo mog odgovora pa nek admini prebace... ;)

Mislim da ti kombinacija stavljanja sljunka ispod pijeska nije najbolja, jer ce se s vremenom pijesak, jer je manje granulacije, podvuci pod sljunak. Dakle sljunak ce "isplivati"...

Zasto zapravo zelis pijesak? Nazalost ako samo iz estetskih razloga, onda se bojim da ces se morati pozdraviti s tom idejom, ako zelis da ti se bilje lijepo ukorijeni. Naime, zbog djelovanja svaceg neceg pijesak se vremenom stvrdne gotovo u kamen i korijenje ne moze kroz njega...

Moja preporuka za velicinu sljunka je 1-3mm... No to mnogo ovisi i o vlastitim sklonostima, no ukoliko stavis prekrupan sljunak zaboravi na sitnije bilje prednjeg plana...

Ako bas zelis imati pijesak u akvariju mozda bi bilo dobro rjesenje za tebe dijeljenje akvarija na vizualne cijeline, pa tako stavis pijesak samo na neke dijelove.

Mislim da je danas bas netko postavio sliku fantasticnog akvarija koji je sitniji svjetliji pijesak koristio u svrhu vizualizacije potocica...

Dakle malo pogledaj slike drugih i ukradi ideju...

Jos jednom dobrodosao i sretno ti s nama... :angel:

EDIT: druga varijacija je da izbacis bilje, ostavis samo pijesak, uzmes kakve ciklide i pustis ih da sami dizajniraju svoj okolis... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Cory

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-maksimir
« Odgovori #15 u: Travanj 08, 2008, 22:21:29 poslijepodne »
Hvala na brzim odgovorima jer mi je veceras stigao record 120 pa sutra poslije skole idem kupit podlogu a jos se nisam odlucio sta cu.
Record 120

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Travanj 09, 2008, 22:11:57 poslijepodne »
Stavio sam tanjur pa se mi počela voda mutititi po kutovima akvarija.Probao sam i komad pvc folije preko cjelog dna isto,na kraju 4mm cjevčica prislonjena uz staklo dje je substrat najniži i puno vremena.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #17 u: Travanj 10, 2008, 00:52:13 prijepodne »
Jesi li oprao i mozda iskuhao sljunak?

Inace nema veze sto se malo zamuti voda, to se relativno brzo isfiltrira...

Ja ne bih imala zivaca za tako polagano nasipanje... Svaka cast na strpljenju... ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #18 u: Travanj 10, 2008, 07:37:16 prijepodne »
Stavio sam tanjur pa se mi počela voda mutititi po kutovima akvarija.Probao sam i komad pvc folije preko cjelog dna isto,na kraju 4mm cjevčica prislonjena uz staklo dje je substrat najniži i puno vremena.
To što se voda malo zamuti, to nije problem. Brzo se to slegne, a filter pokupi višak. Poslije opereš filter i sve ok.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker: