Kolovoz 03, 2025, 00:55:27 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sol...  (Posjeta: 2566 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IzidorCRO

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Slavonija
Sol...
« u: Travanj 03, 2008, 01:50:10 prijepodne »
Evo ovako još jedno početničko pitanje(a možda i ne ;)), pročito sam da je sol dobra za ribice tj. za neke!!
Imam akvarij od 37 L u njemu flying fox, molly, zebrice, hokejke, plehić :P(kad naraste ide kod kolege 200 L)...sveukupno 12. ribica.
Akvarij se 2. tjedna cikliro i sad je tjedan dana sa ribicama i sve jedu ko lude i izgledaju zdravo :D(kuc,kuc u drvo).

Sad bi stavio sol radi prevencije ali neznam u kojem omjeru i u kojem razmaku (svaki tjedan???)!!!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Sol...
« Odgovori #1 u: Travanj 03, 2008, 09:41:23 prijepodne »
Ako je sve Ok u akvariju, sol zaista nije nužna.
Neki je stavljaju u vrlo maloj količni samo radi prevencije (mi isto jer imamo velike kakaniće i prljaviće), a omjer koji stavljamo je 1 žličica, ravna na 35 - 40 l vode.
Ako su ribice bolesne, kod nekih se bolesti preporučuje sol za liječenje i vrlo je efikasna, a tada je količina 1 žličica na 10 l vode.
Naravno, još je bolje, umjesto soli, koristiti gotovi pripravak (sera ectopur) kojeg možeš nabaviti u svakom zoo shopu koji se bavi akvaristikom.
I za naglasiti je da je tu sol (ili ectopur) jako važno prije stavljanja u akvarij doooooooobro otopiti u čaši (akvarijske) vode, da sva zrnca u potpunosti nestanu!

Offline IzidorCRO

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Slavonija
« Odgovori #2 u: Travanj 03, 2008, 12:59:25 poslijepodne »
količina 1 žličica na 35-40 L vode.

svaki dan, tjedno???
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2008, 13:07:52 poslijepodne od IzidorCRO »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Travanj 03, 2008, 15:05:13 poslijepodne »
prvi puta na kompletnu količinu vode,a onda samo kod mijenjanja vode staviti odnosnu količinu....nikako stalno dodavati!

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #4 u: Travanj 03, 2008, 16:31:32 poslijepodne »
Sol samo po potrebi i to u malim količinama! To su male tajne velikih kuhara.....
Varaždin...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Travanj 03, 2008, 18:09:37 poslijepodne »
Moličima u principu paše sol jer i u prirodi se često nalaze u bočatim vodama na uščima rijeka u ocean. Ipak bolje ne stavljati osim ako ne treba zbog liječenja.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Travanj 03, 2008, 20:00:35 poslijepodne »
o da,black moly se znaju često razbolit,pa malo soli im dobro dođe,ali to malo soli ne znači da zasoliš akvarij  :D ;)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Moje iskustvo
« Odgovori #7 u: Travanj 05, 2008, 08:53:46 prijepodne »
Kad sam počeo ulaziti u svijet akvatistike, odnosno kad se žena jednog dana pojavila sa zlatnom ribicom, nisam imao pojma ni o čemu. Akvarij nismo niti imali. Ribica je privremeno bila useljena u 4.5 L staklenku od krastavaca i tu je čekala nabavku akvarija (kod mene uvijek sve naopako ide  :D). Uglavnom, jednog dana smo primjetili da je ribica počela dobivati nekakve crne točkice po glevi, na boku i repna peraja je također počela crniti. Mislim da sam baš ovdje na forumu pročitao za sol i tako ja dodao malo soli u vodu. U roku 2 dana sve to crno je nestalo i ribica je dobila svoju normalnu boju. Od tada mi je soljenka kao sveti gral.  ;)
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker: