Kolovoz 14, 2025, 01:00:28 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cory nema ravnotežu  (Posjeta: 2232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dante

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Cory nema ravnotežu
« u: Travanj 08, 2008, 20:24:40 poslijepodne »
Upravo sam primjetio da jedan cory pliva po desnom boku. Pokušava se uspraviti ali rijetko kad mu uspije tako da više manje leži na boku. Nema nikakvi tragova ozljeda ili oštečenja. Predpostavljam da bi mogla biti upala mjehura, ali nisam siguran. Ne znam je li zarazno. Da ga što prije riješim ili da pustim da vidim hoče li biti bolje? Makar baš i ne bi rekao da bude.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Cory nema ravnotežu
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2008, 21:30:48 poslijepodne »
Pitanje je u cemu je stvar... Cory nije kao druge ribe jer je riba dna pa se ni ne odrzava u vodi. Ako je bolest plivajuceg mjehura tesko je to primjetiti i onda tesko da pada na stranu... U svakom slucaju savjetujem ti da ga izvadis od ostalih riba, ako nije taj poremecaj nego nesto ozbiljnije, riba koja bolesna umire u akvariju je ogroman izvor zaraze...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2008, 22:57:33 poslijepodne »
Svakako ga izvadi i stavi u karantenu. PO simptomima bi rekla da jest problem u mjehuru, no može biti i neka bakterijska infekcija crijeva. Dakle, u karanteni mu stavi neki antibakterijski lijek širokog spektra i pokušaj s biljnom dijetom (graškom, špinatom...), no nisam previše optimistična.... Naime, problemi s mjehurom se često vrlo kasno uoče (kako reče kolegica) pogotovo kod korića, a onda bude u pravilu kasno. No, svakako se treba boriti za svaku ribicu i njezin maleni život!
Sretno i javi!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 09, 2008, 08:52:43 prijepodne »
Nisam ga zasad dirao. Taj mi je prije jedno mjesec dva isto znao čudno plivati. Tijelo mu je bilo spigano u lijevu stranu (zadnja polovica) i obično je zbog toga zaplivao u krug ako bi prebrzo krenuo. Znalo ga je zanijeti na desni bok, ali sad je neko vrijeme sve bilo OK. Sad kad pliva baš struže desnim bokom po pijesku, ali poslije se vrati u normalu kad stane.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Travanj 09, 2008, 13:47:01 poslijepodne »
reci, a samo desnim bokom struže, il se okreće na obje strane?
znaš, nekad sam se susretala kod nekih kolega da ribica ima simptome slične moždanom udaru kod ljudi - jedna strana nikako ne funkcionira - onda je to neurološki problem i tu nekog velikog lijeka nema, već živi koliko živi... :(

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 09, 2008, 14:09:29 poslijepodne »
95% desnim bokom. Moglo bi biti da je neurološki jer, kako sam rekao več je bio čudan. Malo mi se čini kao da mu je desna strana paralizirana. Imao sam dosta riba koje su otišle od mjehura i znam da one plivaju na sve strane zato mi je ovaj malo specifičan. Možda dođe k sebi. Ne bi htio da se muči.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 09, 2008, 19:49:41 poslijepodne »
Moj cory i dalje po starom. Nit je bolje, ali niti gore. Kad se kreče završi na desnom boku, nekad malo tako i leži, ali se brzo vrati u normalu. Ne izolira se nego je sa ekipom. Leže na svom mjestu nakostriješeni ko Indijanci i mrmljaju si u bradu. Jede normalno, odmah je reagirao na hranu, ko da ih netko na daljinski pali jednog po jednog. Ne čini mi se da je slab i ne bih ga htio odvajati. Imam jedan mali akvarij od kojeg mislim napraviti kozičnjak, ali nemam grijač viška pa ga ne želim mučiti u hladnijoj vodi i to samoga jer su i ovako strašljivi. Nadam se da če biti doro. Ne smeta mi ovakav, ako može koliko toliko normalno živjeti da se ne muči. Imam dobar osječaj da nije neka gadna boleština nego samo možda hendikep. Vidjet čemo kako če biti dalje...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Travanj 09, 2008, 22:22:59 poslijepodne »
ako je neurološki (vjerojatno nasljedno ili inicirano nekim udarcem, dakle, ozljedom) onda ima šanse da tako živi relativno dugo...
baš ću malo proroštati okolo još ...
neka samo on ima svoju malu ekipicu i neka mu je sa srećom!  :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2008, 06:41:50 prijepodne »
Loš osječaj! Ode Cory!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2008, 10:39:38 prijepodne »
jadničak  :((
no, evo, malo sam proroštala i našla da tome u pravilu nisu uzrok neurološki problemi već neka neravnoteža u vodi, ali mogu biti uzročnici i kojekakve i infekcije, čak upala crijeva, ili, što je interesantno, nedostatak kisika u vodi..... Ne znam znaš li španjolski...no evo kaže, između ostalog, na ovoj adresi: http://www.elgoldfish.com/enfermedades.html :

"Infecciones, parásitos, bacterias, peritonitis y otros virus pueden debilitar al pez, de tal manera que no pueda mantenerse sobre su eje vertical. La falta de oxígeno en el agua puede ser otra causa."

A i daje sličicu:
« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2008, 10:41:13 prijepodne od babyboom »

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 10, 2008, 12:00:00 poslijepodne »
Hvala na trudu! Ne znam za vodu jer stvarno svakih tjedan dva promjenim 5-10 l vode na akvarij 54 l. Nema puno biljaka, par loptica one alge, malo mahovine, ali ima dosta vodene leće na površini koja se širi ko luda. Filter ubacuje i zrak, ali se dosta štopa jer je na dnu sitni pijesak pa ga isto redovito čistim i mjenjam vatu koja pobire taj pijesak. U svakom slučaju promijenit ču čim dođem doma 15-tak litara vode i staviti novu vatu. Pošto ne razumijem španjolski, ako primjetim još koju čudnu ribu da li da stavim neki lijek ili antibiotik?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Travanj 10, 2008, 14:48:46 poslijepodne »
osnovno što piše na španjolskom sam ti rekla - uzrok mogu biti crijevni problemi, kojekakve bakterije, paraziti, ili nedostatak kisika...
dakle, možda ti ta vodena leća malo smanjuje količinu kisika u vodi - svakako je razrijedi i / ili postavi filter tako da mreška vodu...sve mi se čini da bi to mogao biti uzrok (nedostatak kisika), a maleni je možda bio malo lošijeg imuniteta i strefilo ga....
mijenjanje vode koje radiš je OK, ali ipak, provjeri možda malo previše hraniš ribice, pa se stvaraju nitrati i nitriti od viška papice...
ako se ne-daj-Bože ponovno javi kod koje ribice - pod hitno onda trebaš analizirati vodu, promijeniti barem 20 %, bolesnu ribicu izdvojiti i dati neki od ljekova širokog spektra, a u akvariju jako pojačati aeraciju (čak možda dodati i pumpicu za zrak, pogotovo ako želiš zadržati tu veliku količinu leće)
sretno!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2008, 18:31:40 poslijepodne »
Bez brige za prehranu, ne dobivaju previše. Izmjenjeno 20% vode, očiščen filter, a dio leće prebačen u jezerce. Vidjet čemo što bude dalje!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2008, 20:32:03 poslijepodne »
sretno!  :)