Srpanj 28, 2025, 06:47:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: co2 recept  (Posjeta: 7108 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lomnica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: lomnica
  • na roštilju zna se čevapi i kobase
co2 recept
« u: Veljača 26, 2008, 13:23:00 poslijepodne »
ko zna točan recept za mješavinu kvasca, sode bikarbone,šečera,vodeod čega su flaše najzgodnije za napraviti co2 hvala unaprijed
Lomnica iza Zagreba, a prije V.Gorice

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
co2 recept
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2008, 08:46:00 prijepodne »

Ja napravio prije dva tjedna i radi. Uzmeš plastičnu flašu od dvije litre, naliješ litru i pol mlake vode, pol litre šećera i promućkaš. Kupiš Vrelko u poljoapoteci, razmutiš ravnu čajnu žlicu u malo mlake vode i uliješ u flašu. Na sve to još staviš i sode bikarbone pola količine Vrelka. Za nekoliko sati počne izlaziti CO2, jedan mjehurić/s. Za više CO2, više Vrelka, manje sode.
Zabok

Offline Ascar

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #2 u: Veljača 29, 2008, 15:55:00 poslijepodne »
Jel' to recept za onaj reaktor za kakav se upute mogu naći na siteu? Ja sam napravio točno po uputama, ali ništa od mjehurića... Znači, jedna boca od 1,5 litre, jedna od 0,5 litre. Dvije šalice šećera u o,75 litre mlake vode i žličica kvasca, samo sam stavio digo kvasac :)))

Tri dana su prošla i banana... Da kupim vrelko? Mora li doći soda bikarbona?

Offline F. Chief

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #3 u: Ožujak 02, 2008, 07:25:00 prijepodne »

Baš taj recept. Ja sam ga malo povećal...

Meni je Vrelko proradil, a soda se stavlja da se obuzda reakcija, bez nje bi možda bilo kvasca u akvariju. Mislim da je važna i temperatura prostorije, čim je toplije, jača reakcija. Meni sad po zimi, kad po noći smanjim grijanje, smanji se i izlazak CO2.
Zabok

Offline Michelle

• Novi član
  • *
co2 recept
« Odgovori #4 u: Ožujak 02, 2008, 20:50:00 poslijepodne »
Evo ja sam nova kako vidite, i smućkala bi taj C02, ali mi nije jasno gdje sa tom bocom, kamo je staviti kako to spojiti sa akvarijem?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
co2 recept
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2008, 03:21:00 prijepodne »
Ja sam presretna od kako sam si nabavila vinski kvasac... Prvih par puta sam muckala pekarski kvasac i cak dva puta imala preburnu reakciju. Sreca pa sam imala brojac mjehurica...

Jos jedna posebnost ovog kvasca je sto daje kontinuiraniju reakciju. A prve rezultate vidim vec poslije 15 min do pola sata... Nista ne muckam. Uspem secer, kvasac, sodu, nalijem vodu i to je to...

Michelle dobro nam dosla na sajt! Nadam se da ces tu naci sve odgovore...

CO2 je opasna igracka, pa se iskreno nadam da si procitala clanke na naslovnoj stranici o tome. Takodjer dodavanje samog CO2 bez dovoljne kolicine svjetlosti i pravilnog gnojenja je samo eksperiment... Stoga ti savjetujem pretrazivanje starijih tema po forumu. (Koristi trazilicu na naslovnoj. Ova tu gore ne radi.)

A sad konkretan odgovor: bocu je dobro staviti NA akvarij. Dakle NA poklopac, jer onda grijanje boce (od lampi) po danu uzrokuje pojacanu produkciju co2, a navecer kada nam co2 niti ne treba smanjenu... Vazno je i to da oscilacije u temp nisu prevelike, jer i prevelika temperatura moze ubiti kvasceve gljivice (nasu radnu snagu ).

Sto se spajanja u aq tice, koristimo razlicite difuzore. Cini mi se najpopularnije su nurafinove ljestvice, koje su i po mom izboru najelegantniji nacin otapanja CO2. Druga varijanta su "elektricne mjesalice" kakve nudi npr. ferplast. Imam i jedno i drugo.

Ferplastov co2 difuzor (CO2 Energy Mixer) je definitvno pobjednik sto se tice kolicine otopljenog co2, ali me njegovo odrzavanje (tjedno ciscenje) malo nervira.

Nutrafinove ljestvice cistim jednom u 2-3 mjeseca, zapravo kad se nahvata mnogo smeca po njima, pa onda baloncici ne mogu pravilo ici...

Jos jedan od popularnih metoda je obican zracni kamen. To nisam probala...

Ima naravno i mnogo drugih diy nacina, ali to ces vec pronaci kad se dublje uputis u trazenje podataka...

Naravno, kao i svakom novom kolegi toplo preporucam skidanje Vodica za pocetnike sa naslovne strane akvarij.net-a, te ti zelim ugodno druzenje sa nama...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Michelle

• Novi član
  • *
co2 recept
« Odgovori #6 u: Ožujak 03, 2008, 10:07:00 prijepodne »
Ninina mama, hvala.
Dosta toga mi je jasno, a i moj suprug mi je rekao da će mi pomoći to napraviti, on se malo bolje razumije.
Što su nutrafinove ljestvice, pretpostavljam neka prevodnica za Co2 iz boca, kako izgleda, kupi se ili?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
co2 recept
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2008, 02:48:00 prijepodne »
http://www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=256" target="_blank">LINK

Kazu da slika govori bolje od tisucu rijeci, pa sam ti gore stavila link.

A ja bih to laicki pojasnila ovako: to su ti stepenice po kojima se co2 mjehuric lagano penje. Cilj nam je co2 zadrzati sto dulje pod vodom, da bi se sto bolje/vise otopio u vodi.

Ove ljestive su zapravo cik-cak puteljak kojim se co2 mjehuric mora provesti, ako zeli (a zeli ) izaci na povrsinu. Na nasu srecu mjehuric dobro smanji svoj obim od pocetka/dna do kraja/vrha ljestvica, sto znaci da se taj nedostajuci dio rastopio...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ascar

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #8 u: Ožujak 04, 2008, 15:09:00 poslijepodne »
Nekaj radim krivo... Idem po redu, pa me ispravite. Složio sam boce kao u DIY uputama. Koristio sam jednu bocu od Jane 1,5l i 0,5l. Probušio rupe, stavio cijevi, zadihtao s topljenom plastikom. U veću bocu sam stavio cca 2/3 vode s dvije šalice šećera i jednu žličicu uvaferma i na kraju 1/3 žličice sode. Dva dana su prošla i nema NIKAKVE reakcije. Uvaferm je lagano potonuo na dno i ništa se ne pjeni niti idu mjehurići. Ne kužim u čem je fora kad inače stavim digo u toplu vodu s žlicom šećera i nakon deset minuta je sve puno pjene (kad radim tijesto npr).

U čemu je fora? Koliko ta voda treba biti topla? Više kvasca ili šećera? Boce od gaziranih pića... HELP PLZ!

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
co2 recept
« Odgovori #9 u: Ožujak 04, 2008, 20:51:00 poslijepodne »

Uvaferm kvasci su jedni od kvalitetnijih . Ne znam gdje si pogriješio obavezno pročitaj uputstvo na vrećici. Znam ako staviš pre vruću vodu uništiš gljivice (isto tako ako je hladna voda)i to onda sve miruje. Prije neg što staviš u bocu kvasac probaj u manjoj količini vode cca 1 dcl, temperature ne veće od 35 stupnjeva stavi jednu čajnu žlicu kvasca i lagano promiješaj nakon 15 min mora se pojaviti lagano pjena, promiješaj još jednom lagano i dodaj u bocu koja bi isto tako trebala biti temperature do 30 stupnjeva, to bi oda moralo raditi . Ako ne vidiš mjehuriće probaj nasloniti uho na bocu dali se čuje lagani šumovi znači da radi ako hoćeš brže da rade dodaj još malo kvasca a manje sode. Oprez jer to uvijek kreče laganije , može se dogoditi burno vrenje mislim da to baš i ne želiš. Ne moraš kupovati skupe kvasce imaš i obični vrelko u trgovinama mješovite robe.

Puno uspjeha!

Križevci

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
co2 recept
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2008, 03:14:00 prijepodne »
I ja koristim taj kvasac (ovdje vrelka nema, pa sam i ovo narucivala s mora) i radi kako sam gore opisala. Dakle imam co2 u akvariju za cca 30 min...

Doduse moje su mjere drugacije. Ako ce ti pomoci:

imam originalnu ferplastovu bocu, pa secer stavim do oznake (cca 1/3) stavim 2 one male, male kasicice (za kavu, ne za caj) kvasca, pola iste te kasicice sode i nalijem vodu sa cesme, koja je odokativnom metodom temperaturno jednaka onoj u aq... Zavrnem cep i to je to... Nikakvo muckanje. Ono bi trebalo pospjesiti reakciju, ali eto meni ne treba...

Mozda ti spojevi negdje ne dihtaju. Neki su se ljudi zalili na toplu plastiku. Kao silikon je bolji. Ovo pisem sto sam citala. Kako rekoh kod mene je originalna boca, pa se s tim nisam susretala.

Mada, malo mi je cudno da se bas niti malo ne pjeni... Kakav ti je datum na vrecici?

Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #11 u: Ožujak 05, 2008, 08:00:00 prijepodne »
Probaj i spojeve, možda puštaju. Stisni malo veću bocu, pa pogledaj je li idu mjehurići zraka u akv...
Zabok

Offline dejo_17

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
co2 recept
« Odgovori #12 u: Ožujak 15, 2008, 21:12:00 poslijepodne »
Koliko traje jedno punjenje tako napravljenog co2?
Grobnik, Rijeka
*****alkoholom protiv droge*****

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
co2 recept
« Odgovori #13 u: Ožujak 16, 2008, 17:18:00 poslijepodne »
kupi nutrafin komplet i unutra su ti ljestve i točno onda mozes po toj boci odrediti sastav koji mješaš. unutra boce su ti crte koje ti kazuju koliko ide smjese i koliko ide vode i to je to. taj komplet ti dodje oko 150kn.
Varaždin...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
co2 recept
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2008, 05:36:00 prijepodne »
Dejo ako je pitanje bilo upuceno meni, onda: cca 2-3 tjedna... Pojma nemam od cega ovisi, ali nekad jednostavno prije uspori... Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #15 u: Ožujak 19, 2008, 07:41:00 prijepodne »

Citat: dejo_17
Koliko traje jedno punjenje tako napravljenog co2?

Danas je točno mjesec dana od puštanja prvog mjehurića! Jako sam zadovoljan, jer ide konstantno po jedan mjehurić svake sekunde. Čak mi je to i malo nevjerojatno, takva stabilna reakcija! Primijetil sam da je tekućina u kojoj su kvasci lagano roza, k'o neko loše vino, pa mislim da smjesa ide kraju, ali pričekal bum da vidim kad budu prestali izlaziti mjehurići. Problem je rastapanje CO2 u vodu, ja koristim zračni kamen ispod grma rogolista,, tak da se mjehurići zadržavaju ispod lišća, ali mislim da bez ljestvi nema profi rezultata.
Zabok

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
co2 recept
« Odgovori #16 u: Ožujak 19, 2008, 13:26:00 poslijepodne »
Chief ti si stvarno fenomen...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #17 u: Ožujak 19, 2008, 15:04:00 poslijepodne »
Citat: F. Chief

Ja napravio prije dva tjedna i radi. Uzmeš plastičnu flašu od dvije litre, naliješ litru i pol mlake vode, pol litre šećera i promućkaš. Kupiš Vrelko u poljoapoteci, razmutiš ravnu čajnu žlicu u malo mlake vode i uliješ u flašu. Na sve to još staviš i sode bikarbone pola količine Vrelka. Za nekoliko sati počne izlaziti CO2, jedan mjehurić/s. Za više CO2, više Vrelka, manje sode.

Ali ja sam malo pojačal dozu!
Zabok

Offline lomnica

• Punopravni član
  • **
co2 recept
« Odgovori #18 u: Ožujak 19, 2008, 18:07:00 poslijepodne »
u flašu od 1,5l nalio sam 1l vode stavio 1 digo kvasac 0,5kg šečera i malo sode bikarbone nema mjehuriča niti jednog več sat vremena

Offline F. Chief

• Punopravni član
co2 recept
« Odgovori #19 u: Ožujak 20, 2008, 08:59:00 prijepodne »

Neeeee!

E si stavil mlačnu vodu? Kad je toplija voda, reakcija brže krene. Ne znam za Digo kvasac, ali mislim da ti bu to previše, trebal si staviti jednu čajnu žličicu Vrelka, ono za vino! Javi kak se situacija razvija.
Zabok

Offline lomnica

• Punopravni član
  • **
co2 recept
« Odgovori #20 u: Ožujak 20, 2008, 20:03:00 poslijepodne »
poćelo raditi nakon 4 sata još uvijek idu mjhuriči

Offline F. Chief