Srpanj 22, 2025, 08:30:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guramiji i skalari zajedno.  (Posjeta: 1956 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline klippan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
Guramiji i skalari zajedno.
« u: Ožujak 06, 2008, 10:06:00 prijepodne »

Ovaj vikend ubacujem prve ribice, ancistrusi, corydorasi, sijamci i to je sve uobičajeno, no razmišljam o kombinacijiguramija i skalara kao jedinim stanovnicima sredine mog akavarija.

Kako se slažu zajedno?

Skalari su mirniji i bojim se da ih guramiji ne nerviraju. Ali kako će svi skupa biti mali vjerojatno će se naviknuti.

Mislim uzeti 5-6 komada obje vrste. Čini mi se taman na 230 lit.
An aquarium is just interactive television for cats.

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2008, 12:37:00 poslijepodne »
Nebi hti da ispadne date uhodim . Igrom slučaja imam crvene guramije i one ti spadaju u dvodihalice što znači da malo malo idu na površinu i udišu zraka (to je normalno)tako da se ne moraš sa njima zamarati za količinu zraka u aq. Smatram ih vrlo vesele i živahne stalno se nešto dešava, vole puno bilja i inače mogu ići u jatu to bi trebalo biti super. Što se tiče skalara na 230L ja smatram ne više od dva (ako uzmeš šest do sedam guramija) jer oni dosta narastu jedino ako misliš da ćeš ih kasnije poklanjati. Bez obzira što su mirniji skalari se isto tako bore za svoj teritorij tako da bi mogao imati u svakom ćošku po dva.
Križevci

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2008, 17:04:00 poslijepodne »

< =text/>_popupControl();
Da se ubacim

Ja sam dobila aq sa dva skalara i dva guramija (i još koječega unutra), zatim sam ne znajući dodala još i barbuse.

Nakon toga sam saznala da gotovo ni jedan ribek ne bi trebao ići s drugim ribekom, jer jedni drugima ili idu na živce ili se grizu i svađaju.

Moram razočarati svenegativce da se moji ribeki jako dobro slažu, osim u rijetkim trenutcima, ali uglavnom svaki je zaposjeo svoj dio aq i zna se red. A između skalarke (stara koka) i teta gurami (striček je na žalost preminuo) postoji neka tajna veza. Stalno se druže i neštomuljaju.

Gotovo uvijek su zajedno. I svi sretno žive zajedno od ljeta. Ja naravno od onda imam još jedan aq, pa mali karantenski i sad razmišljam gdje bi mi stao još jedan u kojem bi bile krasne mi riža tetre i pokoji biserni gurami, sa lijepim malim pandicama.
I love ribeki

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2008, 20:58:00 poslijepodne »
Ovisno o velicini akvarija, guramiji bi zaista mogli zivcirati skalare, obje vrste su teritorijalne. Al opet, mislim da uz dovoljno prostora nije nemoguce.

Ja nebi, al ti mozes Mislim da nije neizvedivo.

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2008, 14:36:00 poslijepodne »
Citat: njezni

Moram razočarati svenegativce da se moji ribeki jako dobro slažu, osim u rijetkim trenutcima, ali uglavnom svaki je zaposjeo svoj dio aq i zna se red.

Ajde malo riječi ohrabrenja. Ja ću probati pa šta bude. Nekako mi se čini da dok su mali ipak se naviknu jedni na druge.

Jedino me muče količine. 2 skalara su mi nekako premalo. Uzeo bi najmanje 4, radije 5. I 5-6 gouramija. Pa nije to tako malo vode.... I baš sam im središnji dio akvarija ostavio "otvoren", za plutanje.

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #5 u: Ožujak 07, 2008, 15:04:00 poslijepodne »

< =text/>_popupControl();
Moje stručno mišljenje , (takav stručnjak kakvog nema). Ma ne, sad ozbiljno, ja ti mislim da je samo pitanje sreće kakve ćeš ribeke izabrati. Hoće li to biti nestašni skalari ili ne. Oni su mao agresivci, to je istina.

Vole jesti moljce. Ne znam doduše smiju li?, ali sigurna sam da ću čuti - naročito ako ne smiju. Meni jedan njupa one male pužeke zdrobljene, iz ruke. Ne može dočekati da ga pričepim na staklo, pa ko pas skakuće oko ruke i gricka ju. (znam da se pužeki ne smiju gnječiti po staklu)

Guramiji su bebe prema njima i jako su plašljivi. Moraš s njma polako bez naglih pokreta, jer su zaćas negdje u grmlju.Prekrasni su.

O broju ribeka ne bih, jer sam totalno nekompetentna davati takve savjete. Naime ja sam od onih koji su pretrpali akvarij,pa onda pitali... Za tebe ima nade. A ja tražim staklo dovoljno debelo za neki aq od bar 150 l.

I love ribeki

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 10, 2008, 11:08:00 prijepodne »
Citat: njezni

< =text/>_popupControl(); Moje stručno mišljenje , (takav stručnjak kakvog nema). Ma ne, sad ozbiljno, ja ti mislim da je samo pitanje sreće kakve ćeš ribeke izabrati. Hoće li to biti nestašni skalari ili ne. Oni su mao agresivci, to je istina.

Vole jesti moljce. Ne znam doduše smiju li?, ali sigurna sam da ću čuti - naročito ako ne smiju. Meni jedan njupa one male pužeke zdrobljene, iz ruke. Ne može dočekati da ga pričepim na staklo, pa ko pas skakuće oko ruke i gricka ju. (znam da se pužeki ne smiju gnječiti po staklu)

Guramiji su bebe prema njima i jako su plašljivi. Moraš s njma polako bez naglih pokreta, jer su zaćas negdje u grmlju.Prekrasni su.

O broju ribeka ne bih, jer sam totalno nekompetentna davati takve savjete. Naime ja sam od onih koji su pretrpali akvarij,pa onda pitali... Za tebe ima nade. A ja tražim staklo dovoljno debelo za neki aq od bar 150 l.

Evo, ubacio sam ancistruse (3), cory-je (6) i sijamce (4). Preko vikenda su počistili svo kamenje i dva panja. Krenuli na anubiase i ostalo..

Jedan ancistrus mi je opako pozirao na super poziciji pa ću ga postati među fotke.

U srijedu ubacujem Gouramiće a za vikend ili slijedeći tjedan skalare. Pa ćemo vidjeti. Javim rezultate i fotkam.

BTW. Uzmi 8 mm kristalno staklo. Ja sam dao raditi, doduše ogradu, sa 2x4 mm lijepljenim staklomali mi se čini taman debljina.

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Ožujak 10, 2008, 11:33:00 prijepodne »
Ja ih ne bi stavljao zajedno jer su iz potpuno drugih krajeva svijete, a i ne bi riskirao...

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 10, 2008, 16:20:00 poslijepodne »

Citat: speedcats
Ja ih ne bi stavljao zajedno jer su iz potpuno drugih krajeva svijete, a i ne bi riskirao...

Mislim da miješanje riba po kontinentima u zajedničkom akvariju nije problem. Uostalom ako imam crossocheilus siamensis i corydoras panda, onda znači da sam već pogriješio .

Mislim, to su prilično miroljubive ribe, nisu kao recimo afrički ciklidi. Vidio sam na par mjesta da idu zajedno, tako da...

Evo iz prve ruke na tražilici:

www.ciklidi.com/ciklidi/pterophyllum/ciklidi_pterophyllum.shtml

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Ožujak 12, 2008, 22:23:00 poslijepodne »
Ma idu, imao sam ih i ja ali opet ima argumenata i za protiv. Puno sreće. I nemoj za početak stavljati puno-možda najbolje po 2 od obje vrste!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Ožujak 18, 2008, 01:06:00 prijepodne »
Guramiji mogu ici u paru samo ako su zenke obje, mozda cak i muzjaci al nikako ne muzjak-zenka. 3-4 bi bilo bolje u korist zenki...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...