Srpanj 19, 2025, 19:21:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mutna voda  (Posjeta: 5364 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stardustnina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
mutna voda
« u: Ožujak 19, 2008, 11:21:00 prijepodne »
Bok ljudi! Imam problem, voda u akvariju je mutna kao da sam izlila mlijeko unutra. I moram napomenuti da to nije od čišćenja akvarija, filtera ili mijenjanja vode, samo sam se jedno jutro probudila i vidjela to čudo. Prvo što sam napravila je da sam izmijenila trećinu vode, ali nije pomoglo. To mi već traje par dana, ali pošto sam udaljena od svijeta tek sam jučer išla u zoo-shop i kupila od Sere-Toxivec na preporuku prodavača. Čim sam došla doma, pripremila sam tu tekućinu i izlila u akvarij, ali evo još i danas je voda mutna. Ja vas molim za savjete, i zanima me koliko često mogu dodavati tu tekućinu? Akvarij je 19L, dvije zlatne ribice, dva mala čistača ancistrusa (namojte vikat na mene zbog akvarija, upravo je u izradi postolje za veći)

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
mutna voda
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2008, 11:26:00 prijepodne »

19 l, dvije zlatne i dva ancistrusa i voda je mutna? Pa kak? Ja popijem 19 l dnevno!

Po mojem, akvarij je preopterećen i tu kemija može samo ubiti ribice.
Zabok

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2008, 13:05:00 poslijepodne »

Citat: F. Chief

19 l, dvije zlatne i dva ancistrusa i voda je mutna? Pa kak? Ja popijem 19 l dnevno!

Po mojem, akvarij je preopterećen i tu kemija može samo ubiti ribice.
F. Chief, jel to sve što znaš? Jel to sve znanje što si pokupio s ovog foruma?! Šta je s vama ljudi, pa ovo bi trebao biti forum za davanje savijeta, pomaganje.... A ne svaki put kada se ja pojavim s novim pitanjem uvijek dobijem špota i uvijek imam mučnine jel da uopće pišem o svom problemu jer znam šta će bit! A samo želim spasit svoje ribice!!! A o uvijetima ne želim previše raspravljat, imaju dom kakav sam im mogla financirati, nisu gladne i najvažnije od svega ih volim, jer da ne, ne bi bile tu gdje su sad! Uopće ne razumijem zašto ste ljudi tako ogorčeni!? Pa svi smo bili početnici u akvaristici, zanima me koliko je vas počelo sa 100-litarskim akvarijem???? I zaboravih reći, na poklon sam ih dobila u 3-litarskom akvariju, u kojem su bile par dana i jedino što sam trenutno tada mogla učiniti je kupiti ovaj akvarij u kojem su sada! I za čudo, po vašem, pa kako nisu uginule već?????

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
mutna voda
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2008, 13:46:00 poslijepodne »
Stradustnina, zao mi je sto imas ovakvo misljenje o ovom forumu, jer znam da tu ima mnogo ljudi koji se zbilja trude
pomoci, a ovo im onda bude hvala...

Ne volim kad se prica kolektivno, jer smo svi mi pojedinci za sebe. To sto piskaramo na istim stranicama ne znaci da
imamo kolektivnu svijest...
Pa ja zapravo znam 3-4 covjeka sa ovog foruma...

Necu braniti nikoga, ali ja u Chifovom postu ne vidim nista lose. Prvi red je zezanje (ima smajlic, zar ne), drugi ti je
NJEGOV odgovor...

Odgovor na tvoje zadnje pitanje: jer nisu dovoljno dugo tu... Uspjeh su godine, a ne mjeseci...

No, ocito si i sama svjesna da je ribama malo guzva, dok im pravis nesto vece. I zato ti svaka cast...

Na zalost cini mi se da vecina tekucina ove namjene imaju malo ili nimalo efekta... Ili im treba malo duze vremena da
se izbore sa napastima...

Ne znam nikoga tko je koristio taj preparat, pa o njemu ne bih.. Iako skoro su mi hvalili tetrinu tekucinu za alge u
jezercima, koristenu u aq. Kazu radi posao!

Dakle, treba otkriti uzrok... Po meni postoje 3 mogucnosti:
1. mozda si stavila neki preparat koji je ubio dobre bakterijice, pa su zapravo one sad tu u vodi i lebde
2. aktivni ugljen u filteru je ispustio nakupljene necistoce (ovo je samo teoretski, jer jos nemam potvrdu da se ovo ikada
ikome dogodilo)
3. stvorio se infuzorij

Mozes probati, ugasiti svjetlo na par dana, ima i recept kemijanja sa hipermanganom i kiselinom, no nisam to radila pa cu
te pustiti da recept prepises od onih koji jesu... Takodjer jedna od mnogo hvaljenih stvari je ffm (mozes ga naruciti sa
Elegancereefa)... To je zapravo multifunkcionalno sredstvo (za pripravljanje vode, smanjivanje stetnih spojeva u aq i svasta
nesto )...

Sretno i javljaj sto se desava... Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2008, 14:49:00 poslijepodne »
Ovako, i forum i stranica su vrlo kvalitetni, može se puno toga naučiti, ali meni ide na živce da sam svakim svojim problemom u vezi ribica dobila rješenje da kupim veći akvarij. Pa nije valjda veliki akvarij rješenje za sve? Znači oni koji imaju veliki akvarij nemaju nikakvih problema...?? I da, jasno mi je da sam odgovorom iznad uvrijedila one koji se bave već godininama akvaristikom i imaju (svaka čast) veliko znanje, ali ja sam jednostavno popi.... na pojedince i samo želim pomoći ribicama.
I da, ako ikog još zanima, voda je još uvijek mutna, stvorila se neka paučina oko biljke i nisam stavljala nikakvu kemiju (preparat), čak ni aktivni ugljen, i staklo se zamutilo od jučer do danas na očigled (valjda alge) to sam sad očistila, samo prednje staklo. I sad u svemu tome mi je otišao i filter pa sam stavila novi.

Offline F. Chief

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2008, 14:58:00 poslijepodne »
Stardustnina oprosti.
Zabok

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
mutna voda
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2008, 16:18:00 poslijepodne »
Mislim da je ta paucina reakcija onog serinog tretmana...

Ako se moze ukloniti (usisavanjem) onda super...

Strpljivo svaki dan pazljivo sam vrhom crijeva pokupi to smece vani. Neka
bude npr. 10% vode...

Znam da je to mukotrpno i dosadno, ali vrijedi probati...

No, ako je toga zbilja puno, mozda je rjesenje i u generalci (ako imas
koga da ti da zaciklirane vode i komadic filtera)... Nisam nikad za
dramaticna rjesenja, ali nekako mi to zvuci dramaticno...

Mozda da nam stavis slicicu, da vidimo koliko je strasno...

Kakve su to alge po staklu? Zelene, tockaste, koncaste, bijele, smedje,
fiksene ili kao pahulje?
Kako mislis da je od toga otisao filter? Kakav je bio? Sto mu se dogodilo?
Kakav si novi ubacila? Citav filter ili samo filter materijal?

Koliko je uopce star akvarij? Mislim koliko je kod tebe aktivan?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #7 u: Ožujak 19, 2008, 20:13:00 poslijepodne »

F. Chief, hvala na razumijevanju.
Ovako, ništa mi nije ni mukotrpno ni dosadno, samo da spasim svoje ribice i vratim to sve u normalu. A te alge, ja bih ih opisala kao bijele, kao paučina, i uhvatilo se na drvo, svuda...baš kao paučina. Filter mi je jednostavno crkao, onaj propelerić unutra je počeo štekat i jako se čuo pa sam kupila drugi, Atman PF-200, staru spužvicu nisam stavljala u taj novi. Akvarij je aktivan od 03.02. ove godine, prvih par dana sam imala reflektor za rasvjetu, ali sam ipak stavila neonsku lampu. 21.02. sam već morala čistiti dno i promjenila sam trećinu vode, a i primjetila sam nečistoću na staklu (isto valjda neke alge) vjerojatno od neonske lampe jer prejako svijetli za tu malu litražu (to mi je rekao jedan dugogodišnji akvarist). I od tada svakih deset dana čistim prednje staklo. I evo, 13.03. sam primijetila da je voda užasno mutna i odmah sam izmjenila trećinu vode i očistila filter. Ostalo piše gore. Evo slike, malo je lošija, ali ova mutnoća je dosta realna

Edited by: E&D

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
mutna voda
« Odgovori #8 u: Ožujak 19, 2008, 21:17:00 poslijepodne »
Meni se dogodilo nešto slično,ali nisam imao to bijelo po biljkama i akvarij je 50 lit. ali je voda kada ju gledaš prema svjetlu,kao da je dim u vodi. Dodao sam trećinu preporučene doze ,kaže na kutiji,oksigenirajuće akvarističke soli.Prodac je proizvođač.Sutradan-kristal! Nisam htio punu dozu zbog ancistrusa.Ne podnose baš dobro.Probaj s običnom soli i neka netko ovo potvrdi ili pobije! Da budem čiste savjesti.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
mutna voda
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2008, 00:42:00 prijepodne »
Citat: stardustnina

F. Chief, hvala na razumijevanju.
Ovako, ništa mi nije ni mukotrpno ni dosadno, samo da spasim svoje ribice i vratim to sve u normalu. A te alge, ja bih ih opisala kao bijele, kao paučina, i uhvatilo se na drvo, svuda...baš kao paučina. Filter mi je jednostavno crkao, onaj propelerić unutra je počeo štekat i jako se čuo pa sam kupila drugi, Atman PF-200, staru spužvicu nisam stavljala u taj novi. Akvarij je aktivan od 03.02. ove godine, prvih par dana sam imala reflektor za rasvjetu, ali sam ipak stavila neonsku lampu. 21.02. sam već morala čistiti dno i promjenila sam trećinu vode, a i primjetila sam nečistoću na staklu (isto valjda neke alge) vjerojatno od neonske lampe jer prejako svijetli za tu malu litražu (to mi je rekao jedan dugogodišnji akvarist). I od tada svakih deset dana čistim prednje staklo. I evo, 13.03. sam primijetila da je voda užasno mutna i odmah sam izmjenila trećinu vode i očistila filter. Ostalo piše gore. Evo slike, malo je lošija, ali ova mutnoća je dosta realna

Staru spuzvicu si obavezno trebala staviti u novi filter. Sa novim filterom je dosla "prazna" spuzva i sad opet gubis vrijeme na cikliranje filtera, a cini mi se i cijelog aq. Spuzvicu peri u aq vodi i nikad do kraja. Nakon 2 tjedna "morala si cistiti" dno, od cega? Ako je hrana i prljavstina obavezno smanji hranjenje ili preskoci koji dan . Kolke jacine je neonska lampa koju sad koristis? Aq (koliko se vidi) je siromasan biljem pa inicijativu lagano preuzimaju alge. Probaj nabaviti rogolist (biljka) ona je nezahtjevna, brzorastuca, odlicno "cisti" vodu od nitrata i fosfata, pruzace sigurnost tvojim ribicama, smanjice brigu tebi. Rasvjeta neka bude 10-12 h, van domasaja sunca. Promjena vode tjedno 30%, obavezno sad dok je aq jos "friski". Koje sredstvo za pripremu vode koristis i dali obavezno mijenjas vodu sa odstajalom vodom (1-2 dana, a ne direktno iz pipe).

Biljke pod obavezno, filter nesmije biti "cisti" - cisti se kad nema ili mu je smanjen protok (recimo mjesec, dva, sest). Imas mali aq i u njemu je lako narusiti ravnotezu. Filter ne "radi" samo ako se propeler vrti ili ne, bitni su materijali koji se koriste uz jos bitnije bakterije koje ga naseljavaju i "bistre vodu". Kad ti se takvo nesto desava u aq pocni razmisljati na nacin "sto radim krivo" i slazem se sa chief-om da ti tu nikakva kemija nemoze rijesiti stvar. Sto se tice manjih aq tu je ,po meni ,potrebno vise znanja i iskustva da bi stvar (ravnoteza) funkcionirala nego kod aq vecih volumena.

Pocnes sa 700l, zavrsis na 3l.

buduci da se zelis zaraziti ovom neizljecivom bolescu (akvaristikom) na pocetnoj imas za download Vodic za pocetnike (odlican, jednostavan, zanimljiv)To je za lektiru i daje osnovno znanje, precac do cilja preko tudjih muka i iskustva.Edited by: emilioti

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
mutna voda
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2008, 01:02:00 prijepodne »

Citat: Pole
Meni se dogodilo nešto slično,ali nisam imao to bijelo po biljkama i akvarij je 50 lit. ali je voda kada ju gledaš prema svjetlu,kao da je dim u vodi. Dodao sam trećinu preporučene doze ,kaže na kutiji,oksigenirajuće akvarističke soli.Prodac je proizvođač.Sutradan-kristal! Nisam htio punu dozu zbog ancistrusa.Ne podnose baš dobro.Probaj s običnom soli i neka netko ovo potvrdi ili pobije! Da budem čiste savjesti.

Ma kakva sol

Taj aq nije dobro zacikliran, uz to jos i filter je ili nije radio na 19l i 2 zlatneEdited by: emilioti

Offline F. Chief

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #11 u: Ožujak 20, 2008, 08:46:00 prijepodne »

Moje je iskustvo da su mali akvariji puno teži za održavanje ravnoteže od većih, jer svaka mala promjena u vodi se brzo manifestira u obliku nekakve gadosti koja napadne akvarij. Kaj se tiče kemije, svaki pripravak ti košta 20-30 kn, pa kad zbrojiš lijek, nekakvu sol, sredstvo za pripremu vode, itd, možda bi i financijski bilo bolje nabaviti veću posudu. Kaj se tiče prve pomoći, ja ti preporučam da ti netko da stare akvarijske vode, mislim da 19 l ne bi trebalo biti problem, pa promijeni vodu i sve dobro očisti, za aktiviranje filtera preporučuju u novu spužvicu staviti malo otpada iz starog filtera, da se nasele bakterije koje razgrađuju štetne tvari.

I ne daj se! Ovo je teška borba i samo najjači prežive!
Zabok

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #12 u: Ožujak 20, 2008, 11:15:00 prijepodne »
pozdrav ljudi!
emilioti: pročitala sam vodič za početnike nekoliko puta, spužvicu nikad ne perem do kraja, dno moram čistiti jer jako puno kakaju (ni to ne očistim sve), lampa je 8w, od biljaka mi je ostala samo ta mala, imala sam anubias nana ali mi je počeo trunuti pa sam ga izvadila van, rogolist sam imala dala mi je kolegica dužine nekih 10-tak cm ali su ga ribice pojele za tri dana, rasvjeta je 12 sati ali sam ju sad odkad mi se to pojavilo smanjila na 5 sati i smanjila sam hranu u pola, akvarij ni u kojem dijelu dana nije na suncu, vodu obavezno mijenjam sa pripremljenom vodom koja stoji 1 dan (imam bunarsku vodu) i ne koristim nikakve preparate za pripremu vode.
Evo voda je još uvijek jednako mutna, jel da pripremim vodu pa da sutra izmjenim trećinu? I šta sad s tom spužvicom iz starog filtera, jel mi to ne vrijedi sad naknadno ubacit kad se već osušila?

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #13 u: Ožujak 20, 2008, 12:43:00 poslijepodne »
evo opet ja, stanje se pogoršava, voda je još gora, vuče na zeleno.... Pripremila sam vodu za zamijeniti, sad me zanima, šta mislite, da li bunarska voda isto treba stajati 1 dan kao i iz gradskog vodovoda? Dosad sam uvijek tako radila, ali sam sad poprilično nervozna i bojim se da ribice ne bi pa bi ja to ostavila samo na par sati i izmjenila oko 12 l. Ne znam, pomagajte

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
mutna voda
« Odgovori #14 u: Ožujak 20, 2008, 13:50:00 poslijepodne »
Citat: F. Chief

Moje je iskustvo da su mali akvariji puno teži za održavanje ravnoteže od većih, jer svaka mala promjena u vodi se brzo manifestira u obliku nekakve gadosti koja napadne akvarij.

U ovo se iz osobnog iskustva ne bih u potpunosti slozio. Ja sam uspjesno odrzavao mali nano od 7L bez ikakvog problema, samo s cescim izmjenama vode.

Al se slazem s time da ako se ne vodi briga oko toga da moze doci prije do problema nego u vecem.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
mutna voda
« Odgovori #15 u: Ožujak 20, 2008, 13:55:00 poslijepodne »

mozda bi bilo najbolje da napravis generalku u tom akvariju. sve ocistis i stavis ispocetka, uz obavezno dodavanje Sera Nitrivec bakterija kroz nekih 7 dana , mislim da tak pise i na uputama, lampa nek ti ne bude jaca od 10w ak moze, i ja bih na tvome mjestu tjedno radio izmjene od 10L vode, znaci 50%.

voda moze i bunarska al za svoj mir ju ostavi da odstoji 1 dan prije izmjene.

prije nego se odlucis na generalku mozes jos mozda probati ako ti se da stavit oko 5-6 grana vrbe u akvarij pa bi mozda moglo pomoci. pola grane nek ti je u akvariju a pola nek viri izvan akvarija

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
mutna voda
« Odgovori #16 u: Ožujak 20, 2008, 14:24:00 poslijepodne »

Mozda ti je bunarska voda bogata nitratima i ko zna cega te je to izvor tvojih problema (pa alge poludile). Kakva ti je vodovodna voda (mozda bi bila bolja). Tesko je ovak nagadjati bez testiranja. Jaca lampa da ali moras nabaviti biljke kojima onda koristi a ne algama. Zelena voda u aq - vjerovatno alge cvjetaju. Probaj u filter staviti aktivni ugljen (uz spuzvicu, stara spuzvica je sad ista ko nova). Nekad su akvaristi koristili usitnjeni drveni ugljen za rostilj - dobro upija. Promjeni 50 % vode, napravi 48h mrak (aq pokrij s necim), promjeni 50 % vode. Ako imas britu moze pomoci ili destilirana jedan dio uz vodovodnu. Vrba moze pomoci. Ove bakterije (ili Nitravec, Biostart i sl. su dobrodosle).

Aubias ne smije biti ukopan u podlogu nego privezan za nesto jer trune.Edited by: emilioti

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #17 u: Ožujak 20, 2008, 14:37:00 poslijepodne »
a neznam kakva mi je bunarska voda, do sada sam samo nju koristila i sve je bilo ok. jedino što sad mogu napravit je to da probam s tom granom, pa mi malo opišite kako.
do neke trgovine s preparatima mi je malo teže doći jer živim na selu, a recimo do bjelovara (najbliže) imam oko 1 sat putovanja, a i moji me sigurno ne bi vozili samo po to.
vodu sam već pripremila pa ću je sutra zamijeniti, a do tada će valjda ribice izdržati...

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
mutna voda
« Odgovori #19 u: Ožujak 20, 2008, 15:09:00 poslijepodne »

Emiloti: bilo bi ljepo da stavis link s ove stranice a ne da ovak javno stavljas na druge.

vrba

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
mutna voda
« Odgovori #20 u: Ožujak 20, 2008, 15:58:00 poslijepodne »
Malky za ovaj link sam znao otprije (on je iz 2005. i napisala ga je Pandorica) za ovaj tvoj ne (on je iz 2007. a kako navodis "pokupio si ga s Neta" ,ne navodis od kud). Da je link s engleskog govornog podrucja ne bi se bunio. Mislim da je stardustnini bitno da rijesi svoj problem (i to je jedino bitno) a ne od kud cita o jednoj te istoj stvari. Ako su to pravila ovog foruma nek to makne administrator.

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #21 u: Ožujak 20, 2008, 19:28:00 poslijepodne »
Evo stavila sam vrbu, baš kao na slici, pa ćemo vidjeti kroz par dana što se događa. Ribice su mi dobro (bar vidljivo dobro) veselo plivaju i nisam ništa čudno primjetila. Onda će valjda izdržati.
Hvala vam puno svima!! I javim se ako bude kakvih promjena!

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
mutna voda
« Odgovori #22 u: Ožujak 20, 2008, 19:38:00 poslijepodne »

dosta sam citao o vrbi po raznim stranicama na netu. nisam mogao napisat od kuda jer nisam ni jednu stranicu direktno preveo da bih napisao od kuda je text.

prvo sam napravio pokus s vrbom i onda napisao postupak i zapazanja.

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #23 u: Ožujak 20, 2008, 19:58:00 poslijepodne »
A moram još pitati u vezi te vode što sam danas prijepodne pripremila, jel da sad izmjenim bar 5 litara (makar nije prošlo 24 sata) ili da to sve sutra napravim?

Offline stardustnina

• Punopravni član
mutna voda
« Odgovori #24 u: Ožujak 21, 2008, 17:28:00 poslijepodne »
Evo mene opet, da javim kako ide...
Pošto ste svi napisali svako svoje mišljenje, ja sam uzela od svakog po malo...
promijenila sam oko 35-40% vode, očistila stakla i uopće ne palim svijetlo, vrba je unutra, a pošto je već imala male pupove jučer kad sam ju odsjekla danas se već rascvijetala! I tako mislim od prekosutra svaki dan promijenit 10% vode. Pa ako netko ima za i protiv pišite I ribice su i dalje dobro, veselo plivaju, čak nisam niti na ancistrusima primjetila ništa čudno, i oni se dobro drže