Kolovoz 17, 2025, 01:02:34 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: UV Lampa  (Posjeta: 4690 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline omer-o

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
UV Lampa
« u: Veljača 08, 2008, 12:58:00 poslijepodne »
Imam akvarij od 160 litara i nesto sam razmisljo da uzmem uv lampu od 5W oko 130 KM negdje oko 500 Kn kolko je to dobra investicija.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
UV Lampa
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2008, 15:50:00 poslijepodne »
Ako imas problema sa akvarijem - zamucivanje vode, bolesti, riba i slicno, onda je to OK, medjutim ako je akvarij stabilan bez tih gluposti, onda je to bacanje novca.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline omer-o

• Punopravni član
  • **
UV Lampa
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2008, 19:07:00 poslijepodne »
Hm pa bas i nemam, al sam cuo da je dobro da je imamo.Pa me interesuje za sto ona sluzi i kako moze pomoc ili odmoc.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
UV Lampa
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2008, 20:57:00 poslijepodne »

Ubija sve stetno,pa cak i nesto korisno u akvarijskoj vodi,cisti vodu do skoro ciste sterilizacije!

Imas na forumu vec otvorenu temu uv lampa,potrazi imas dosta zanimljivosti!

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
UV Lampa
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2008, 11:14:00 prijepodne »

Citat: omer-o
Hm pa bas i nemam, al sam cuo da je dobro da je imamo.Pa me interesuje za sto ona sluzi i kako moze pomoc ili odmoc.

Ma gle, ona ti se stavlja na izlazno crijevo vanjskog filtera, i osvijetljava vodu dok ona tece prema filteru. Na taj nacin sve bakterije i alge koje su osvijetljene uglavnom pokrepaju, i to je dobro ako imas zelenu vodu, bijelu vodu, ili ako imas neke parazite, ili slicno u vodi. Ali, istovremeno ta lampa ubija i korisne bakterije u toj vodi koje su zaduzene za pravilno kruzenje dusika.

Znaci, ti tu lampu ne koristis konstantno, nego ju palis samo po povremeno da popravis stanje vode, zato sam i napisao gore da nije potrebna ako je opce zdravlje akvarija dobro :) .

Al ak ju vec namjeravas uzeti, onda nek ti netko napise kak se to upotrebljava na tjednoj bazi...mislim da se pali dan prije izmjene vode na nekih sat vremena...nemam pojma, nisam koristio!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
UV Lampa
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2008, 17:04:00 poslijepodne »
Sve sto je Teehee rekao potpisujem...

Osim sto postoje te lampe napravljene kao unutarnji filter... Vidjela sam je (doduse malo jeftinije, 80 i nesto KM, Atmanova) i dobro je znati da je u nekom shopu ima, zlu ne trebalo, ali da je kupim i da stoji i skuplja prasinu, mislim da nije najbolja investicija...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
UV Lampa
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2008, 17:15:00 poslijepodne »
Imam je ja u svom akvariju i radi svaki dan tj noć 6-7 sati. Služi za filtriranje tj. uništavanje parazita i bakterija svejedno imaš li zelenu vodu ili neke druge poremećaje u akvariju tako da je dobra kao preventiva. Sve ovisi šta držiš u akvariju, ako su neke skupe ribe svakako bih preporučio jer na kraju bolje spriječiti nego liječiti ili ne daj bože šta gore.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline oliver živković

• Punopravni član
  • **
UV Lampa
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2008, 00:35:00 prijepodne »
ja sam imao od uv lampu odtetre 5w,i nisam mogao dobit rezervnu lampu od philipsa od 5 w(par puta samje naručivao preko pet klub u zadru i bila je 290KN)i u splitu u hoby sam kupi od atmana 11w košta 400 KN komplet imam je 12 mjeseci i upravo sam je prominio jer je rok 6000h a tetri od 5w 8000h,treba vidit koliki je protok vode kroz nju,meni je spojena na vanjski filter i protok je 150 lit na sat što djelomično uništava klice,ja uv lampu koristim već 4 god. i moji diskusi i bilje izgledaju odlično, i kod mene radi 12 h na dan i za sada nemam problema sa bolestima i algama
oli