Kolovoz 14, 2025, 06:10:43 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Loše bilje i mutna voda  (Posjeta: 2831 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gonzales

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Loše bilje i mutna voda
« u: Siječanj 25, 2008, 08:19:00 prijepodne »
Evo već nekih 3 mj. otkad sam posadio bilje vječito problemi. Naime biljke jednostavno miruju listovi se savijaju, trunu, ponekad se pojave alge al to sam donekle sanirao parametri su: PH 7,6 - KH 20 - GK 16 - No2 0 - No3 50 pokušavao sa tekućom prihranom za bilje al bez rezultata.
Sama voda je puna nekakvih bjelih sitnih točkica, negdje sam pročitao da se radi o ugibanju dobrih bakterija pa ih filter izbacuje van, vodu mjenjam 1x tjedno 30%
Molio bi savjet šta da napravim da se donekle stanje popravi

Hvala!

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2008, 09:32:00 prijepodne »
malo vise podataka, koja litaza, koliko rasvjete, jel ima podloga ili smo pijesak.....

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2008, 11:46:00 prijepodne »
I koje biljke jer ako su cryptocoryne onda je sve jasno... i dal pereš filter isto tako i ako da dal u akvarijskoj ili tekučoj vodi....?

Offline cigo

• Punopravni član
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2008, 12:18:00 poslijepodne »
kolkiko često gnojiš, kakva ti je rasvijeta, dodaješ li co2?

Offline Gonzales

• Novi član
  • *
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2008, 14:43:00 poslijepodne »
Akrarij 120 l. unuurašnji filter Bluwave 05, rasvjeta 1x 18 w tropical lamp, 1x 18 w water lamp, podloga vulcanit, 2-3 mm. pjesak, filter perem u aqa. vodi svaki drugi tjedan ( s tim da ne perem oba odjednom) bilje: Cabomba, Bacopa M., Echinodorus, Hygrophila, Anubias, Hemianthus, Ludwiga. Dodavao sam tjedno tekuće gnojivo Sera Florena, bez Co2 jer ga nemam. Smatram da donekle ispravno radim al neznam šta ne štima, dal trebam mjenjat šta sa parametrima vode ???

Offline cigo

• Punopravni član
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2008, 15:25:00 poslijepodne »
mislim da prvo i osnovno ako već želiš imati toliko bilja u akvariju trebaš dodati Co2 i jaču rasvijetu. Ovo ti je dosta malo svijetla za te biljke, gotovo sve traže dosta svijetla, tako da ćeš morat dodati koju lampu.

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2008, 15:29:00 poslijepodne »
dodaj co2-kućna radinost. po mom iskustvu, nema smisla gnojiti ako ne dodaješ co2. ja sam si na grbacu naprtila alge dok sam samo gnojila a bez co2. od kada koristim oboje istovremeno,stanje se popravilo. a mislim i da ti rasvjete nije dosta na tu litrazu. ja isto imam 120l pa imam 2x25w.

Offline Gonzales

• Novi član
  • *
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2008, 15:57:00 poslijepodne »
Imam Cajman 80 pro. tako da nemogu stavljat dodatne lampe jer nema mjesta, budem potražio od 25 w ak imaju u dužini od 60 cm. Umjesto Co2 probat ću sutra sa dodavanjem Easy Carbo cuo sam da je dosta dobar i da potiče rast bilja

Offline cigo

• Punopravni član
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2008, 16:25:00 poslijepodne »
nisam koristio easy carbo,ali iz onoga što sam čitao je jako dobro gnojivo, no svejedno bi trebao dodati i co2 u akavarij. osobno mislim da ti je nutrafin ljestvica jako dobra investicija za početak ako se misliš baviti biljem.

Offline Malky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2008, 16:32:00 poslijepodne »

Citat: Cigo
nisam koristio easy carbo,ali iz onoga što sam čitao je jako dobro gnojivo, no svejedno bi trebao dodati i co2 u akavarij. osobno mislim da ti je nutrafin ljestvica jako dobra investicija za početak ako se misliš baviti biljem.

Easy Carbo nije gnojivo, vise tekuci CO2.

Offline birg

• Punopravni član
  • **
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #10 u: Siječanj 25, 2008, 17:08:00 poslijepodne »

Co2 obavezno i jače svijetlo

Nutrafin ljestvica svakako! Dobrastrana nutrafina je to što prvu smjesu dobiješ a dalje možeš sam raditi smjesuEdited by: birg
Bilježim se sa štovanjem!
ZG Sopot...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2008, 00:13:00 prijepodne »
Moze direktno? Nemoj se ljutis, pospana sam...

To sto ti lebdi su jednostavno fizicke necistoce, koje taj filter ne moze pokupiti. Inace unutarnji filteri koji se dobijaju sa gotovim akvarijima nisu OK.
Ja sam se mislila kupiti vanjski filter, ali zbog koje cega, za prvu ruku sam stavila jedan manji unutarnji kineski i za 48 sati "praskice" su nestale...

Kad se desi pomor bubica u filteru, voda bude kao mlijeko i vjeruj mi to je mnogo veci problem od estetskog...

Bilje: moze mu biti 100 vragova, meni iz ovih tvojih parametara ne stima tvrdoca. Naime, generalno bilje voli mekaniju vodu...

Takodje mi je rezultat NO3 od 50 preveliki... Mozda nemas dovoljno fosfata koji su svojevrstan balans NO3. Kao kad mi nemremo pojesti puno ljute kobasice bez kruha. U ovoj situaciji NO3 je kobasica, a PO4 kruh...

Ili jednostavno nemas dovoljno zivog bilja koje bi moglo potrositi sve hranjive materije... Ili ti jednostavno tester laze...

Naravno, kolege su u pravu za kolicinu svjetla. U taj akvarij se moze staviti dodatna rasvjeta. Potrazi malo po temama u Uradi sam podforumu i naci ces hrpu ideja... Na kraju krajeva, ako nisi spretan sa strujom uvijek postoje gotova rijesenja u obliku gotovih sklopki koje samo treba pricvrstiti za poklopac i ukljuciti u struju...

Sto se gnojenja tice, sve mi se cini da je to uzaludno bacanje novaca dok ne napravis rasvjetu... Naime, gnojenje je slozeno-slozeni proces... Ima nekoliko stavki koje se moraju ispostovati u pravilnim omjerima i tek onda bilje moze iskoristiti sve ponudjene resurse...

Naime, mnogo svjetla potice bilje na brzi rast. Sto brze raste treba mu vise hranjivih materija. Ukoliko ih nema ili mu fali samo jedan od njih pokazace nam to svojim izgledom...

Dakle, gnojenje je po meni zacarani krug, koji pocinje kvalitetnom rasvjetom, a u stopu ga prate makro i mikroelementi, te co2 i odredjeni kvalitet vode...

Oprosti sto sam razvezala...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Gonzales

• Novi član
  • *
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2008, 09:20:00 prijepodne »
Bok Ninina mama i ostali akvaristi!

Kao što sam već naveo od danas ću počet sa dodavanjem Easy Carbo, pričekat ću 10tak dana ako ne bude promjena počet ću sa snižavanjem KH na 10 i No3 na 20-25,
Sa testerima za vodu sam probao više puta i uvjek jednako pokazuju pa mislim da su ok (Tetra test 5 u 1 listići) ako sa tim niš ne postignem u planu je nabavka vanjskog filtera Tetratec 700 i eventualno RO. uređaj, mada bi bilo pametnije da RO stavim u kuhinju gdje koristimo vodu za piće jer nam je voda
Šta se tiče dodatne rasvjete stvarno nemam ideu gdje da ugradim, osim mozda dodavanjem štednih žarulja u sredinu postojećih sa lj. i d. strane? evo slika ak netko ima kakvo bolje rješenje??

Offline speedcats

• Punopravni član
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2008, 10:15:00 prijepodne »

Mislim da ovo što ti je Ninina mama napisala stoji, pa gnojivo nije bitno dok je svjetlo preslabo, isto kao i easy carbo. Ako je svjetlo jako onda se javlja potreba za dodatnim co2 i mikroelementima, a ponekad i makroelementima.

Dakle drži se savjeta Ninine mame.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2008, 13:23:00 poslijepodne »
Na te testere su se ljudi mnogo puta zalili... Tako da... Hm...
Probaj testirati obicnu vodu ili destiliranu. Pa uporedi rezultate.

Sto se tice ugradnje mislim da u sredinu mozes staviti jednu kracu neonsku cijev (mislim da je to 14 ili 15w, ne drzi me za rijec)...

Nadam se da znas da neke biljke ne podnose EC. Tipa ricija, valisnerija...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Gonzales

• Novi član
  • *
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #15 u: Veljača 07, 2008, 08:13:00 prijepodne »
Evo smo da javim rezultate. Prije nekih 2 tjedna počeo sam dodavat Easy Carbo svako jutro 3 ml. i stvarno su rezultati dost dobri, biljke su počele rast i dobile ljepu zelenu boju, redovito sam čistio otpale i loše listiće tako da se i voda rzbistrila nemam više onih sitnih točkica. Sa lampama sam nešto pokušavao al jednostavno nema mjesta za dodatne tak da je ostalo na istom.

Pozdrav.

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #16 u: Veljača 07, 2008, 11:57:00 prijepodne »
Citat: Gonzales
Evo već nekih 3 mj. otkad sam posadio bilje vječito problemi. Naime biljke jednostavno miruju listovi se savijaju, trunu, ponekad se pojave alge al to sam donekle sanirao parametri su: PH 7,6 - KH 20 - GK 16 - No2 0 - No3 50 pokušavao sa tekućom prihranom za bilje al bez rezultata.
Sama voda je puna nekakvih bjelih sitnih točkica, negdje sam pročitao da se radi o ugibanju dobrih bakterija pa ih filter izbacuje van, vodu mjenjam 1x tjedno 30%
Molio bi savjet šta da napravim da se donekle stanje popravi

Hvala!
garavi

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #17 u: Veljača 07, 2008, 12:05:00 poslijepodne »

gonzales ja sam još podosta neiskusan što se tiće akvaristike.

možeš li mi reći koji su to pojedinačno parametri i kako znač u kojim okvirima trebaju biti.

piše li to na testerima ili?

i koje testere preporučate.
garavi

Offline Gonzales

• Novi član
  • *
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #18 u: Veljača 07, 2008, 18:57:00 poslijepodne »

Citat: papuk

gonzales ja sam još podosta neiskusan što se tiće akvaristike.

možeš li mi reći koji su to pojedinačno parametri i kako znač u kojim okvirima trebaju biti.

piše li to na testerima ili?

i koje testere preporučate.
I ja sam nov u tom hobiju, nekih 3 mj. tak da ti nemogu neš savjetovat. Kod mene je bilo gro. problema i ima ih još al prćenjem foruma možeš dosta tog saznat il ak te nešto zanima postaviš pitanje i dobit ćeš odgovore jer ima dosta iskusnih aqarista koji su voljni pomoć nama početnicima.

Pozdrav!

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
Loše bilje i mutna voda
« Odgovori #19 u: Veljača 08, 2008, 12:15:00 poslijepodne »
kakvih si problema imao?
garavi