Csarly, strpljenja...
Od cega god da su ribice uginule, cinjenica da je akvarij nov i jos se nije ustabilio sigurno ima nesto s tim.
Ja sam prilicno skepticna prema cikliranju praznog akvarija, i mislim da cikliranje zapravo zapocinje tek kad u akvarij stavis nesto (tj. ribe) koje proizvode amonijak... nije mi jasno kako bi se to cikliranje uopce trebalo odvijati bez prisutnosti amonijaka in the first place... ako se stvori ikakva kolonija korisnih bakterija u filteru, vjerojatno je vrlo malena... i od trenutka kad si stavio prve ribe pa do trenutka kad iz vode nestanu nitriti (to je trenutak kad se, skolski, smatra da je cikliranje zavrsilo) prodje BAREM tri tjedna, cesto i duze - ali to ne mozes znati bez testiranja vode... ja sam to vrijeme za moj veliki akvarij i sinovljev maleni uspjela skratiti na desetak dana prebacivanjem zrelog filter materijala iz postojeceg, odavno zacikliranog akvarija u nove filtere.
U svakom slucaju, tvoje su ribice jako vjerojatno (jer stavila si ih prilican broj u kratkom vremenu u nov akvarij - deset ribica odjednom, tjedan dana nakon prve dvije ribe - nemoj misliti da te kritiziram, razumijem te posve, i ja sam s prvim akvarijem napravila skoro potpuno isto vjerujuci da sam dovoljno cekala) bile izlozene visokim razinama amonijaka i nitrita. Ubroji to, dodaj stres zbog hvatanja u mrezicu i ubacivanja u vrecicu i prebacivanja u akvarij s drukcijim parametrima vode nego u shopu (a i u samom shopu ribama sigurno uvjeti nisu bili super) - a doslovno svaka riba nosi na sebi i u sebi uzrocnike najrazlicitijih bolesti, samo se uspijeva ne razboljeti dok je razina stresa prihvatljiva... i eto. To je skoro sigurno razlog pomora. Neka se bolest (vjerojatno bakterijska infekcija) razmahala kod tvojih ribica oslabljenih stresom...
Mislim da je najpametnije sto sad mozes uciniti cekanje. Suzdrzi se od novih ribica barem jos dva-tri tjedna. (Vjerujem da si nestrpljiva da konacno imas akvarij kakav si zeljela, i ja sam isto bila...) Za to ce se vrijeme akvarij ustabiliti, a od preostalih ribica u njemu eventualno ce uginuti one koje su jace ostecene i nose vise patogenih klica. U medjuvremenu nemoj cistiti filter! (Nadam se da znas da se filter nikad ne cisti u vodovodnoj vodi, samo u malo akvarijske vode, jer ce ti klor iz pipovace pobiti dobre bakterije u filteru i doslovno ce cikliranje opet zapoceti.)
Zasadi akvarij sto gusce mozes brzorastucim nezahtjevnim biljkama. Bilje koristi iz vode otpadne tvari koje mogu nastetiti ribama...
I, cini mi se da si negdje napisala da razmisljas o botiama, zbog puzeva koje si donijela s biljem. Suzdrzi se zasad od botia. Tesko da ce ti prezivjeti u relativno friskom akvariju u kojemu se nedavno dogodio pomor ribica. (Opet govorim iz vlastitog iskustva, nazalost.)