Kolovoz 02, 2025, 21:00:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Još pomalo  (Posjeta: 841 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Još pomalo
« u: Siječanj 28, 2008, 22:12:00 poslijepodne »

baš mi se u poslednje vreme ne piše puno,ipak svega se toga nakupilo,pa se piše,pa stane,pa piše,pa me zabole uši od visoke cikldistike,pa niske ciklidistike,pa nadakvaristi,pa podakvaristi i šta ti ja još neznam kakve su podjele aktualne,mada to pišu ljudi,koji su pročitali par postova i u svoj akvarij ugurali par ciklida i misle,da je čitav svet njihov,pa moram još toga iznjeti.

Kao prvo,moram da pohvalim akvarij,net i njegove osnivače,koji su imali viziju tako nešto uraditi,ja sam na tom sajtu,ma vidi se na avatoru,dosta dugo i mogu slobodno reči,da se puno toga počelo baš tu raditi lepo ,kako to ide ispočetka.U početku bili su malawi ciklidi,ma malo njih,nije bilo nit toliko vrsta,da ne prićam o tanganyiki i ostalim ciklidima,no svaka čast izuzcima,koji su več tada imali vizije,ideje,te to realizovali kupnjom ciklida u inostranstvu.Ali odjednom eto ti internet ,eto ti medij,gdje se počelo pisati o tim ciklidima iz prve ruke,te postepeno se počela širiti kultura o ciklidima.U početku je možda bilo teško,mada uvek se nadju akvaristi,koji imaju svoju viziju i sljede to.naravno oni su u neku ruku bili pioniri i počeli su stavljati svoja zapažanja,radosti na akvarij i odjednom se otvorila brana ,nazvana ciklid.I dobro se sečam,da podforuma o ciklidima uopšte nije tada još bilo,ali zbog nekog povečeg interesa,taj je i došao.I šta se tad desilo,počelo se o ciklidima pisati podugo i poprek i akvaristi ,puno njih se upustilo u te vode,mada več tada je nastao problem,jer nije bilo pno ciklida na ponudi,odnsno po dućanima se vrtio samo neki asortima,narvno skroman.I tako najkrativniji ciklidaši,krenu ili U BG,ili u Austriju te Nemačkui tako oni svojim pionirskim radom počnu uvajati nove i nove ciklide,koji su danas več dostojno prisutni na teritoriju HR.

i novi ciklidaši,nisu stali,pa mogu reči,da ima sad u HR puno nekih divnih ciklida,za koje znam,i da so to u biti pravi rariteti i biseri sa tog jezera,pa u biti i divljaci,i sve je to zasluga i ovoga sajta,te pozitivnog pristupa ka ciklidistiki,i da znam ja njih lično i nisu to neki nadljudi,nego akvaristi sa dušom i srcom,kao svatki,koji se bavi akvaristikom.

Mogu slobodno reči,da je ciklidistika uopšteno napravila jedan veliki korak napred i to u jako pozitivnom smislu,kao i pruženju pomoči,savetovanju,razmišljanju i savetovanju.naravno u okviru svojih znanjaji iskustva.

Možda ima malo istine,da smo ciklidaši malo drukčiji od ostalih akvarista,ipak samo kod nas jeste prisutna snaga ciklida,i ujedno smo dio velike porodice ciklidaša širom sveta.Mada pravi ciklidaši cenimo i poštujemo svakoga akvarista,kao sebi ravnog,iako to se u poslednje vreme želi iskriviti,mada je to krivo mišljenje.

Da je to takvo,može se videti iz svakoga posta,svake ideje ili razmišljanja,da zrači pozitivna enrgija.

No da ne kažem,da si ciklidaši medjusobno puno pomažemo,vidi,se ,da se ponekad ciklidi dijele,sve u cilju,da se ideja ciklidistike širi i samim tim činom širi i na nove te nove članove.

Ima sad ,moram to spomenuti,u HR puno novih sajtova i tamo se puno piše o ciklidima,mada akvarij .net bio je prvi,često čitam ja tamo postove i znam neke nadimke ciklidaša,koji su prvo znanje baš ovdje našli,i to je znak,da je sve što se tu napisalo u početku,bio jedan dobar putokaz,da se ciklidistika širi i širi,bilo na tom sajtu ili na nekom drugom,trečem,četvrtom,primarna ideja ciklidistike,da se širi ta kultura jeste neminovna.

No ipak treba se osvrnuti na poslednje dogadaje,o mešancima,pa čistuncima,možda je ta debata bila potrebna,mada ja lično sam mišljenja,da je to možda ili prerano ili nije bilo napisano ,kako bih to rekao"stilski".Mene su neki postovi šokirali,jer su mi neki novodobni ciklidaši u svojim postovima,dali na znanje,da se nekih pravila ne uvažava ,te da se treba prihvatiti nova,mada primerice radi vozimo po desnoj strani ceste,koliko god bude to staro,ipak to su pravila.Pravila su,da se ih poštuje i ako se iznesu nova,neka se ih argumentira,a ne kao u postovima od par dana unazad.Da ponovim,jako sam