Srpanj 25, 2025, 04:28:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mešanci po treči put  (Posjeta: 2015 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mešanci po treči put
« u: Siječanj 25, 2008, 23:16:00 poslijepodne »

da se ne bi opet našo neko uvredjen,pa drugi prozvan, eto novog posta,o toj,poslednjih dana vručoj temi.Napisaču je u originalu,to jest na engleskom i u biti su to pravila oko toga,koje bi se trebali i pridržavati:

"At any given stage in the growth of fry there are some individuals who can be seen to be deformed /in fins or body/ or much smaller than their brothers and sisters.These runts should be removed from the brood.Individuals that seem to develop an apparentlyaberrant coloration /e.g.split bars or blac blotches/should be removed as well.It is a waste a time to try and raise cichlids which are not 100 % like their wild cousins.As aquarists we have the responsibility of maintaining nature?s diversity and for reason we should refrain from hybridizing or raising crippled individuals"

Jednostavno jel.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Mešanci po treči put
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2008, 23:36:00 poslijepodne »
u potpunosti se slažem sa tobom, iako sam to več napisao više puta!

imaš link na cijeli text, volio bih ga pročitat u cijelosti!

pozdrav!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mešanci po treči put
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2008, 23:45:00 poslijepodne »
Pa to je isečak iz knjige,tako,da ti ne mogu staviti link

Offline helti

• Punopravni član
  • **
Mešanci po treči put
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2008, 00:27:00 prijepodne »

jako bi me zanimalo misljenje nekog drustva za zastitu zivotinja po pitanju "uklanjanja" takvih riba sa ovog svijeta? mozda ovo jesu principi akvaristike za sve koji se zele profesionalno baviti uzgojem ciklida i prodavati ih, ali sto sa onima kojima su tosamo ljubimci i kojimaje svaki zivot vazan. moramo pretpostaviti da postoji i takva "pro life" opcija i ako se netko poput naseg kolege slucajno nadeu takvoj poziciji i odabere zivot tih malih bica,zasto odmah biva napadnut? mozda je bolje da se uopce ne bavimo tim hobijem, ako apriori moramo "uklanjati" nase ljubimce.

jako cijenim misljenje iskusnih forumasa poput bojka i potpuno razumijemza sto se oni zalazu,a opet nekako mi je tesko prihvatitifraze potput "should be removed"
ZG

Offline korni

• Punopravni član
Mešanci po treči put
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2008, 00:48:00 prijepodne »

heti logicno razmisljas, ali vjeruj mi ta "drustva" su slicnih zivotnih nazora kao i ovi riblji selektori, tako da bi od njih jos samo dodatno dobio po prstima zbog toga sto si se uopce usudio staviti dvije nesrodne vrste u isti akvarij. kao da je to nesto lose i neuobicajeno u akvaristici.

nazalost svijet je takav - licemjeran. s jedne strane te poticu s druge osudjuju za istu stvar. no kad razvijes dovoljno debeo djon na obrazu onda se takve pljuske lakse podnose. evo vidis mene. napljuskalo me se u zadnje vrijeme, i ja to stoicki podnosim, pa iako jos nemam krizanaca niti ih planiram imati jer mi je akvarij za sad pun samih zenskih riba osim jednog hetero tria koji daje "normalan" i cistpodmladak.

ocito da medju ciklidasima vlada hajka, pa zbilja treba pripaziti sto se radi i biti mudar pa na vrijeme izbjeci kontroverzne situacije s raznorodnim ribama. evo ja od danas planiram urediti akvarij samo s melanochromisima, a sve ostale krasne ribe idu na najhumaniju mogucu eutanaziju: krozWC otvor. ma salim se! ni u ludilu!
Zagreb

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Mešanci po treči put
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2008, 01:36:00 prijepodne »
Ljudi citam vas danima i mislim se, necu nista pisati, nisu to moja
posla, imam samo jednu vrstu "biljnih" ciklida, koji sve i da hoce ne
mogu napraviti krizance sa neonkicama...

Osim toga od dvije ponudjene strane nisam ni na cijoj. Moje je misljenje negdje na pola puta!

Ipak padose mi na um moji mali prekjucerasnji gupiji. (Znam da to nisu ciklidi! )

Nisam ih zeljela! Zadnje malce sam imala prije cca 3 mjeseca. Roditelje
poklonila, malce odgajila i gotovo sve podijelila. 10-ak ih je jos kod
mene, jer cekaju da jedan moj prijatelj napravi akvarij.

I eto, nisu mogli cekati da dodju u novi dom nego se kod mene po prvi
put razmnozili... I opet kazem: nisam ih zeljela. Smetaju mi zbog
raznoraznih planova.

I sta sam uradila? Istresla ih u WC... Kome trebaju gupiji. Ima ih na svakom cosku... A ta tako mala bica i tako nemaju dusu.

Ipak... Bilo bi zanimljivo gledati te male punoglavce kako iz dana u dan rastu...

Sto na kraju s njima? Nis. Napraviti im novi akvarij...

Ma tako mi je drago sto sam vas slagala 3 reda iznad. Gupici sretno ulovljeni i odvojeni... 27 kom! Zivi, zdravi i zivahni.

Zasto ovo pisem: pa da probate shvatiti da ima i nas koji NE MOZEMO
napraviti eutanaziju. Jeste licemjerni smo, jer jedemo neke druge
zivotinjice.

Ali da moja ruka presudi nekome. A ne! To se nece dogoditi... Bez
obzira na ne znam kakve nabrojane valjane razloge (mislim prije svega
na bolesti), a ne zbog nekog tamo ocuvanja vrste...

A sad objasnjenje onoga "na pola puta"...

Mislim da je ispravno misljenje "velikih" ciklidofila da treba ocuvati
izvorne vrste. I jednostavno ih ne treba mijesati u akvariju! I stvar
je jasna. Nema mijesanja i tocka.

Medjutim kad se dogodi, onda je kasno... Onda ih ja ne bih mogla odstraniti... Sigurna sam da nisam jedina!

Ovako napisano cini mi se jasno i vrlo jednostavno, medjutim koliko
ljudi ima akvarije, a koliki ih je na internetu i cita ovakve debate?!
I jos bolje pitanje koliko o svemu ovome znaju trgovci, dobavljaci...

Dodje klinac u trgovinu i kaze ja bih jednu zutu, jednu plavu i ovu
neku smedju... Trgovac zapakuje, malac dodje kuci i svi sretni kad vide
da imaju potomstvo... I naravno ni taj malac nije jedini... 5 takvih
200 mjesanaca... A je li kriv malac?! Sigurno da ne!

A ovdje se koplja lome unistavajuci mnoga moguca prijateljstva, da se
nesto dokaze sto apsolutno nece promijeniti svijet, pa na kraju krajeva
ni ocuvati "ciste" vrste...

Hocu reci, da ste svi malo pretjerali zastupajuci svoje teze (koja
svaka za sebe drzi vodu s jedne strane, a druga joj suplja...)
ponavljauci ih i obrazlazuci vrteci se u krug...

Ljudi jel ovih dana malo pritisak veci ili sta li, pa ste svi malo vise nervozni...

Ajmo oladiti tipkovnice... Ide vikend... Iskoristite ga. Za setnju,
duzenja sa vama dragim ljudima ili za jednostavno uzivanje u aq...

P.S. Toliko sam vasih dugackih postova procitala da se nadam da ce te
mi oprostiti ovaj moj prvi (pa ovoliki) post u ciklidnom podforumu...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Mešanci po treči put
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2008, 09:09:00 prijepodne »
U wc školjku bacao sam samo uginule vrste riba, a u zadnjih godinu dana niti jedna mi nije krepala. Selekcija mi nije potrebna jer se kod mene čak niti prirodno selektirane vrste ne razmnožavaju tako da nemam velike zabrinutosti i pitanja tipa "što ako se dogodi?"

Tenzije su velike u Hrvata zbog inflacije i nazadovanja ali Bojko ipak djeluje iz EU pa to nije razlog broj jedan. Nećemo mješati politiku u naš hoby valjda?  

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Mešanci po treči put
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2008, 10:45:00 prijepodne »

Citat: helti
potpuno razumijemza sto se oni zalazu,a opet nekako mi je tesko prihvatitifraze potput "should be removed"

meni moji ciklidi nisu samo ukras u stanu ili broj u AQ, za svakog mi
bude tesko i zao kad je bolestan a na kraju i kad ugine, bilo prirodnom
smrcu, usljed boesti ili eutanazijom.

Citat: korni
evo ja od danas planiram urediti akvarij samo s melanochromisima, a sve ostale krasne ribe idu na najhumaniju mogucu eutanaziju: krozWC otvor. ma salim se! ni u ludilu!
plan ti je dobar i ja te podrzavam da imas samo jednu vrstu u AQ . jedino se ne slazem da ostale moraju ici kroz otvor za wc (mozes ih prodat, poklonit ).
primjetio sam korni da u vecini tema u kojima sudjelujes tvoja mora biti zadnja, jel i inace tako, neke pute se treba znat povuc a ne tvrdoglavo tjerat svoje u ovom slucaju krivo.
jos jedna stvar, iako si napisao u sali ono za najhumaniju eutanaziju, ja sam u toj recenici osjetio ironiju i malo prc***.
u slucaju da neki pocetnik ovo cita, kornijeva metoda NIJE najhumanija!!!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mešanci po treči put
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2008, 11:00:00 prijepodne »

"Teško prihvatiti frazu poput should be removed"

Možda,mada koliko puta se akvarista nadje u sitaciji,da to uradi baš zbog svoje volje:eto i par primera:

• pokupi mlade ciklide iz majčinih usta prerano,oni imaju još kesu žumancevu ali pošto su maldi ugibaju jedan po jedan

• izvadi jih na vreme,ostavi u kotilici u glavnom akvariju,mladj sidje na pod kotilice i stariji jih ciklidi pokljucaju i ode jedan po jedan

• mala nesreča pa prilikom čiščenja prevrne kotilicu,mladj propliva u veliki akvarij....

• ima njih u izdvojenom akvariju ali ne menja vode,pa ono sve deformirani
  • [/list]

Mislim da tih primera ima puno i to je opet "neke vrste eutanazija".

Ali opet to treba srediti u glavi i treba se zamisliti,da sa tim,da imamo u akvariju čistu liniju,mi tako postanemo i neke vrste garant,da če taj ciklid nači u novoj sredini,gdje če se na tu liniju opet čuvati,jer samim tim pripomažemo i očuvanju takvih vrsta u prirodi.

A da je to jedini i pravilni put,ma koliko bio čudan,dokaz je da je večina ciklidaiz jezera victoria,koji su u prirodnom okruženju iščezli,opstala baš zbog toga u akvarijih ciklidofila širem sveta ili da je L.caeruleusa više u akvarijih nego u prirodi...i toga se još može nači.

Samo kako sam več napisao....sve je to u našim glavama.....

Offline helti

• Punopravni član
  • **
Mešanci po treči put
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2008, 12:48:00 poslijepodne »

posoji mala razlika izmedu nesretnih slucajeva i namjerne eutanazije. kako sam uvijek za opciju "bolje sprijeciti nego ljeciti" , a ida bi iz ove rasprave novi ciklidasite svi ostali izvuki neke pouke postavti cu par pitanja:
[list=1]
  • koja je po vasem misljenju najhumanija eutanazija za ovako male ribe?
  • molio bih da netko od iskusnih napise jedan clanak ili post o tome koje vrste i u kojim uvjetima se mogu krizati, jer mislim da ce to koristiti novim ciklidasima. npr dali se svi pseudotropheusi mogu medusobno krizati ili ne?
  • dosta samstudiozno i strpljivo krenuo sa ciklidima, birao vrste po stupnju agresije itd, pa sam do nedavno imao samo dvije vrste ciklida u svom akvariju koje se ne ionako mogu krizati. no kako bih u buducnosti izbjegao ovakve situacije zanima me kako sprijeciti da se recimo 2 razlicita pseudotropheusa krizaju osim da se ne drze zajedno u akvariju? los primjer za nove akvariste su slike zguzvanih akvarija koje su prepune razlicitih vrsta npr. malawi ciklida, sto doprinosi koloritu, ali je to upitan primjer zbog ove teme, a da uopce ne raspravljamo o ukusima.
  • kako prepoznati krizanca? ili kako mogu biti 100% siguran da neka riba koju sam nabavio nije krizanac?
  • kako biti siguran da zenka u ustima ne nosi krizance dok su jos u obliku ikre? mrijestovi se cesto odvijaju daleko od nasih ociju
  • je li moguce da u istom mrijestu bude cistokrvnih i krizanaca?
  • mislim da bi bilo dobro napraviti i neku bazu ciklida koje posjedujemo i mrijestimo kako bi lakse birali stanovnike nasih akvarija i sprijecili da ih kupujemo iz neprovjerenih izvora ili ducana.
  • ono sto me posebno zanima su mrijestovi ciklida jedne vrste koji su u krvnom srodstvu? cini mi se da svi mi zajedno imamotisuce mrijestova koji poticu od istih predaka, i dalje se medusobno mrijeste. koliko je to lose, da li bi i takve mrijestove trebali sprijecavati itd? molim nekoga kompetentnog, poput bojka da se dotakne i te teme.
  • [/list]

nasi akvariji su veci dio vremena bez naseg nadzora i ribe samostalno odreduju pravila ponasanja u njihovom habitusu. zato bi bilo dobro objediniti znanje i postaviti premise koje ce svima pomoci, da od pocetka postave stvari na pravo mjesto i uopce ne dodu u dilemu o tome koliko je humano bacanje nasih ljubimaca u wc skoljku.

ps1. nekako nakon svega mi dode da se drzim samosvojih prvih ljubimaca labidochromis c., koji su me od prvog dana zainteresirali za malawce. neka akvarij bude samo zut, jedino me malo brine to krizanje u srodstvu.

ps2. jos uvijek imam osjecaj da smo na klimavom terenu, poput rasprava o GMO, kloniranju, evoluciji, etici, abortusu, eutanazijiitd.... i malo me zalosti sto mi secini da ovdje ima premalo tolerancije za drugacija misljenja, stavove, ukuse. nasi akvariji ipak su na kraju samo mali dio naseg privatnog svijeta i svakoga veseli nesto drugo, te ce na kraju sam odabrati kojim putem zeli ici. pri tome moze usvojiti sugestije drugih, ali i ne mora, no zato ne bi trebao biti javno ismijavan. jos uvijek ne postoji zakon koji ce propisati sto tocno "ciklidas" smije i sto ne smije. dok je to tako mogu jedino u nekim slucajevima prestati gledati "susjedu u dvoriste" dok nisam pomeo pred svojim vratima. ja cu i dalje nastaviti redovito mjenjati vodu, izbjegavati nezeljene mrijestove, stavljati kamenje u akvarij koje se meni svida, nemati biljke, nemati skrinjice sa potopljenim blagom itd ..., netko ce mozda raditi drugacije i ja nemam nista s time. jedino mi je zao kada trpe i stradavaju ta mala neduzna bica.

sori ako sam se previse raspisao i unaprijed hvala onome tko ce dati odgovore na moja pitanja

Edited by: helti
    ZG

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
    • Punopravni član
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2008, 13:13:00 poslijepodne »

Pa nekkao ču iči redom:

• neki kažu,da je kisela voda najbolji način,u biti brz i efikasan

• Obično se ima te ciklide u večoj grupi,ipak to su poligamne ustonoše.To u prostom prevodu znači,da mužjak,ako nije okružen sa puno ženki,traži.U biti treba gledati,da ženke nisu previše identičke,iako dolaze iz istoga genusa no razlićitih vrsta.Primerice Ps.elongatus complex i Aulonocare, te kao i neki Melanochromisi.kao najpoznatiji predstavnici.U biti najlakše je birati takve ciklide,koji su ,barem po liniji ženke različito obojeni.Medju različitim vrstama istoga genusa obično se nadju izmedju dve vrste sasvim male razlike u ihtiološkom smislu,i kad bi se našli skupa u akvariju eto ti mešanca,medjutim to u jezeru malawi ne može doči,jer su te vrste sasvim na različitim krajevima,toga zbilja ,velikog jezera.

• Naravno ja zagovaram ,da je akvarij u kome je 15 ciklida ali samo tri vrste dosta lepši kao da bih bilo 15 vrsta sa po tri člana i takva gužva stvara idealne uslove za križanjemedju vrstama

• obično mladj liči na mamu,pljunuta slika je i sad več to nam ukazuje jel takve boje ima li vertikalne crte i neke šare po telu ,koje su baš karakterističke za tu vrstu,naravno sa daljem razvoja ta je razlika ili uočljivost sa vrstom još izraženija.

• Tako,da se ne kupuje riba u dućanu,gdje stoji malawi mix ili piše samo Afrički ciklid,kupuje se od akvarista hobista ili od stvarno renomiranih trgovca,koji znadu šta imaju i prodavaju.

• teško,jer ipak u takvim slučajevima treba sačekati do kraja.

• kod ustonoša to u biti jako teško,nisam zasledio u nijednoj literaturi o Malawi ciklidima,kakav takav primer,ali opet ako se radi po zdravoj pameti i logiki/vidi tačku 1/ do toga nit kod nas ne bih smelo doći.Kao zanimljivost,u jezeru tanganyika može doči kod vrste Ophthalmotilapia ventralis,da bude u jednom leglu mladunci različitih mužjaka,naravno iste vrste.

• obično ako se mreste u srodstvu,roditelji i deca,to sam ja primetio,da su nakon par generacija postanu takvi mladunci manji,zato se i predlaže osvežavanje linije,novim ženkama ili mužjakom.Tako rade i provereni ,profesionalni odgajivači tih ciklida.

• Još zanimljivost maltene svi L.caeruleusi su do pre par godina poticali samo od jednog para.
    • [/list]

Drukcija mišljenja,da,samo nekim argumentiranom diskusijom,ne da se tera svoje i svoje,te se ne uvaži drukčija mišljenja,ipak u biti razmjena mišljenja nas obogačuje.

Eto Helti malo sam ti odgovorio.

Offline helti

• Punopravni član
    • **
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2008, 13:35:00 poslijepodne »

bojko, hvala na odgovorima iz argumentiranih razmjena misljenja svi izlazimo bogatiji. ja se samo nadam da nikada necu doci u napast/situaciju da svoje ljubimce kupam u kiseloj vodi

razmislimo malo o bazi nasih ciklida. i sam sam u pocetku lutao ducanima u potrazi za nekim vrstama i vracao se kuci razocaran. oglasnici isto ne nude puno, pa novi akvaristi kupuju svasta i tu mogu nastati ovakvi problemi. siguran sam da bi sa takvom bazom svima olaksali kvalitetan izbor nasih riba.imam 16labidochromis c. malaca koji su vec obecani, no danas sam primjetio da jedna zenka opet ima ikru u ustima i nitko sretniji od mene, jedino bih bio tuzan kada jednog dana ne bi imao kuda sa njima, a kisela vodami je bolja za slagati gemistenego za kupati ciklide Edited by: helti
    ZG

Offline korni

• Punopravni član
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2008, 13:39:00 poslijepodne »

Citat: Mastino
    u slucaju da neki pocetnik ovo cita, kornijeva metoda NIJE najhumanija!!!

to sigurno nije moja metoda, a cija je nije tesko pronaci unazad nekoliko postova. istinu si pogodio kad si utvrdio da ima ironije i sale u toj izjavi.
    Zagreb

Offline Irusnjak

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 47
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2008, 13:53:00 poslijepodne »
    ...ja te recimo uopće nisam shvatio u tom kontekstu jer si na kraju argumentirano dao do znanja da se samo šališ, a ne bih htio da tema opet krene u krivom smjeru pa se jedni bave drugima umjesto otvorenom temom  

Citat: korni
     ma salim se! ni u ludilu!

Offline korni

• Punopravni član
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2008, 14:21:00 poslijepodne »
    Evo vidis kako Irusnjak mene odlicno kuzi. Zna covjek citati.
    Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #15 u: Siječanj 26, 2008, 14:28:00 poslijepodne »

Citat: Ninina mama
    Ljudi citam vas danima i mislim se, necu nista pisati, nisu to moja posla, -cut- Osim toga od dvije ponudjene strane nisam ni na cijoj. Moje je misljenje negdje na pola puta!

Ninina mamo, iako si imala namjeru ostati u neutralnoj sredini ti si se ovdje vrlo jasno opredjelila koju opciju zastupas. Ostati u sredini znaci pokazati sklonost kompromisu i zelji za mirom. To je svakako bolje nego ostati "po strani" kao da nas se to ne tice, a ipak tice nas se svih koji imamo akvarije. Ni ja nisam mogao ostati po strani, a pokusao sam ciljati sredinu i vjerujem da sam ciljao dobro, ali neki to dobro jednostavno ne zele vidjeti. Siguran sam da ni ovaj tvoj, vrlo pomirljiv i dobronamjeran komentar, nece naici na mnoga odobravanja upravo zbog jasne "prolife" orijentacije. Prije ce biti da ce se jednostavno ignorirati. Ne daj se Ninina mamo!
    Zagreb

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Spol: Ženski   Dob: 45
      • Moja fotogalerija
    Mešanci po treči put
    « Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2008, 04:19:00 prijepodne »
    Nis se ti ne brini za mene Korni! Papir (monitor) trpi sve...

P.S. Moram priznati da ovoliko ignoriranje nisam ocekivala...

Tuzlanka u Sarajevu