Kolovoz 16, 2025, 13:19:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pocetnikova pitanja  (Posjeta: 2280 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jperic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pocetnikova pitanja
« u: Veljača 02, 2008, 16:52:00 poslijepodne »
Koga pitati kad pcinjes sa akvarijem nego vas , za pocetak puno pohvala imate super forum i puno ljepih akvarija i puno toga se moze nauciti.

Imam nekoliko pitanja
1. staviti cu skicu svog boravka i polozaj akvarija gdje ga ja zamisljam staviti ( za lakse snalazenje v1-vrata 1 , v2-vrata 2 , p1-prozor 1 , A-mjesto gdje ja mislim staviti akvarij , i-izlazak sunca , z-zalazak sunca) pa me zanima dali ja mogu tu staviti akvarij tj. dali ce mu smetati sunce neudara direktno ali svjetlosti ima.
2. planiram kupiti akvarij od 120 l. koji je na akcij sa svjetlom pumpom filterom i rekli su mi svim tekucinama ( neznam tocno kojima ) kosta 1700 kn , dali je to dobra cjena i ako netko zna u šibeniku ili splitu da ima nesto bolje neka javi.
3.dali se stavlja voda sa slavine ili moram uzeti izvorsku vodu( imam mogucnosti za to) i dali iz te rjecice koja je cista mogu uzeti i neke biljke kamenje i sl za dekoraciju.
4.I pošto bi volio akvarij sa puno biljaka onako nazad velike naprid male koje da uzmem

Puno hvala..

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2008, 16:59:00 poslijepodne »
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline jperic

• Novi član
  • *
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #2 u: Veljača 02, 2008, 17:20:00 poslijepodne »
Da znam to vec proucavam

Offline skalar

• Punopravni član
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #3 u: Veljača 02, 2008, 19:14:00 poslijepodne »
dobrodosao

1. ako svijetlost ne udara direktno u akvarij, mislim da mu nece smetat. samo pazi, vrata 1. ako ti se otvaraju na stranu prema akvariju moglo bi stetit zbog kvake na njima. da nebi doslo do udara kvake i vratiju.

2. mislim da ti je to dobra cijena za akvarij ( vjerojatno tekucine za pripremu vode...)

3. ne trebas koristit izvorsku vodu (da nebi bilo kakvih necistoca i stetnih bakterija), dobra je ona iz slavine (vec je testirana) samo je treba pripremiti. to mozes s preparatima koje mozes kupiti u pet shopu. Po meni najbolji za pripremu vode je aquasafe od tetre.

4. za bilje ti je najbolje otic u butigu i vidit sta oni imaju. oni ce ti pokazat koje je bilje za straznji dio a koji za prednji. tako po svom gustu izaberi.

uzivaj u akvaristici!!!!

Riba Ribi grize rep

Offline Ribač

• Punopravni član
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2008, 19:47:00 poslijepodne »

Sretno s ribicama i nemoj zaboraviti ciklirat...

Koje ribice uzimaš (toplovodne ili hladnovodne)? Za hladnovodne su super anubiasi jer ih ne jedu (oni su niski).

Offline jperic

• Novi član
  • *
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2008, 20:09:00 poslijepodne »
najvjerovatnije toplovodni da nebi bilo problema sa temperaturama ljeti

Offline jperic

• Novi član
  • *
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #6 u: Veljača 02, 2008, 20:11:00 poslijepodne »
vrata nece moci udariti u akvarij jer ce akvarij biti u regalu koji je trenutno u proizvodnji

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #7 u: Veljača 02, 2008, 20:13:00 poslijepodne »
sretno sa novim akvarijem i ribekima! mjesto ti je dobro za akvarij ali i ja mislim da prvo trebas izmjerit da ne žvajzneš vratima akvarij!

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • kontakt - 0989159073
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #8 u: Veljača 02, 2008, 23:19:00 poslijepodne »

-dobrodošao u aq-a svijet i sretno sa novim aq!

slušaj savjete,zlata vrijede pogotovo u početku,

pozdrav!
Kontakt 098/9159073

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2008, 00:30:00 prijepodne »
1. S obzirom na svjetlost s prozora ne bi trebao imati problema, ali s obzirom na vrata, mozda bi moglo biti problema. Vecina ribica su plasljive zivotinje pa bi se mogle preplasiti i doziviti stres svaki put kad otvaras vrata, ulazis.... osim ako se akvarij nece nalaziti u zatvorenom prostoru.

2. Nisam iz te okolice...

3. Moj savjet ti je: nalij vodu iz slavine u sve moguce kante, kantice, bacve, bacvice.... pusti da voda odstoji par dana (3-4) i onda nalij u akvarij.
Sto se tice biljcica-za svaki slucaj,iako kazes da je rjecica cista, dezinficiraj ih (npr.hipermaganom). Moje iskustvo s biljkama iz nase lijepe prirode-propadalo sve do jedne. Kamenje provjeri octom (da nije vapnenackog sastava), iskuhaj i mozes staviti.

4. Mislim da ti je najbolje, buduci da si pocetnik, uzimati neko brzorastuce bilje. Tako da prvo pogledaj sto ti se nudi u trgovini pa onda odluci.

Sretno!!!

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #10 u: Veljača 03, 2008, 00:42:00 prijepodne »

Citat: GIRY
1. S obzirom na svjetlost s prozora ne bi trebao imati problema, ali s obzirom na vrata, mozda bi moglo biti problema. Vecina ribica su plasljive zivotinje pa bi se mogle preplasiti i doziviti stres svaki put kad otvaras vrata, ulazis.... osim ako se akvarij nece nalaziti u zatvorenom prostoru.

3. Moj savjet ti je: nalij vodu iz slavine u sve moguce kante, kantice, bacve, bacvice.... pusti da voda odstoji par dana (3-4) i onda nalij u akvarij.
Sto se tice biljcica-za svaki slucaj,iako kazes da je rjecica cista, dezinficiraj ih (npr.hipermaganom). Moje iskustvo s biljkama iz nase lijepe prirode-propadalo sve do jedne. Kamenje provjeri octom (da nije vapnenackog sastava), iskuhaj i mozes staviti.

mislim da su sve ribice u početku plašljive,ali nakon par dana se naviknu na situaciju i sve je ok...ja isto imam akvarij na ''prohodnom'' mjestu i sve šitma..

vodu nema potrebe nalijevat u kante i karnistere, po meni, jer tak i tak će se akvarij ciklirat pa to nema veze. ispravite me ako sam u krivu. a kasnije kod stalnih promjena vode, kad će živi svijet bit unutra svakako treba stavit vodu da odstoji.
okolica Zaprešića

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #11 u: Veljača 03, 2008, 03:04:00 prijepodne »
Prije svega dobro dosao, i dugo nam ostao!

Nadam se da cemo pomoci pri izgradnji tvoje male oaze...

Znas onu izreku 100 ljudi 100 cudi. E sad cemo dokazati da je to istina.

Naime, ja ne mislim da je ovo bas dobro mjesto za aq... Zasto? Jer predpostavljam da se ova vrata otvaraju i zatvaraju. Dakle da to nisu samo otvori u zidu.

Naime, moje je iskustvo ovakvo. Moje se ribe jos uvijek boje paljenja svjetla u kupaoni koja je na cca 1,5m od akvarija... Zasto? Upalim svjetlo, otvorim vrata i one se prepadnu... Kada pomjeram vrata bez paljenja svjetla nema efekta... Dakle, promjena kolicine svjetla bi mogla biti problem...
I kod mene je aq na prometnom mjestu, ali se ne trzaju previse pri prolasku mojih malih "tornada", ali svjetlo... E, tu je druga prica...

Nadalje, (mislim da to cak i u prirucniku pise ) da aq iz sigurnosnih razloga ne treba stojati na prometnom mjestu... Zamisli da nosis nesto npr. posluzavnik i imas ulasten parket + carape koje ne vole ulasten parket... Puf, a posluzavnik ravno od staklo... Lako cemo za tebe, ti ces se vec pridici, ali sto s ribama... Eto, karikiram malo, ne bi li nasao bolji polozaj...

Naravno ako su svi drugi coskovi zauzeti, bolje ista nego nista...

Sto se bilja tice, probaj birati, medjutim tesko da neces pasti u napast da kupujes i kupujes, i kupujes razlicite vrste bilja, a na kraju (ko ja sad) skontas da imas previse bilja, i da to bas ne izgleda najljepse... E onda krene mijenjanje, poklanjanje, zicanje i tako to...

Moj jedini savjet je ne kupuj bilje dok na netu ne provjeris podatke o njemu (to vrijedi i za ribe). Ja sam kupila divne srcolike listove na dugackoj stapci. A jes vraga. Poslije 2 mjeseca od dugacke stapke ni D, a o srcolikosti necu ni pricati. Dakle, google, a.net i razgledaj...

Mislim da ce se u ovoliki aq sloziti bilo koja sitnolisna biljka, pa ti ih i predlazem...

I evo, jos jedna napomena, te niske biljke (za naprijed) traze mnogo, mnogo svjetla i kojecega drugog, pa dok ga ne rijesis niti ne nabavljaj ga...

I da, prvo sipanje vode nema potrebe da stoji tamo negdje... Direkt u aq, a poslije cikliranja (cca mjesec dana) lagano s ribama...

Oprosti na dugackom postu...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline jperic

• Novi član
  • *
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #12 u: Veljača 03, 2008, 10:13:00 prijepodne »
akvarij ce se vidjeti ssamo sa prednje strane tj biti ce cijeli u toj vitrini koju gradim tako ta nema nikakvih problema sta se ticee vrata nijednih na slici je ono malo crno u bijelom kvadratu mjesto za akvarij...
I kako napraviti podlogu i koju podlogu najvise preporucujete
I hvala vam na tako velikom odazivu i savjetima

Offline Hrvoje555

• Punopravni član
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #13 u: Veljača 03, 2008, 10:33:00 prijepodne »
Ugodna karijera u akvaristici
Suae quisquae fortunae faber est...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #14 u: Veljača 04, 2008, 02:02:00 prijepodne »
Nisam sigurna za koju podlogu pitas? Ono sto stoji ISPOD akvarija ili mislis na hranjivu podlogu?

Mislim da imas sve objasnjeno u vodicu...

U kratkim crtama:

hranjiva podloga (kupovna-gotova ili namakana zemlja 3 tjedna prije), pa preko nje sljunak kakav se tebi svidja (kazu da za bilje najbolje 1-3mm) najbolje prirodnih boja...

Podloga ispod pravljenog akvarija stiropol; ispod fabrickog nikakva...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline pug306

• Novi član
  • *
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2008, 11:11:00 prijepodne »
bok
danas je dosao taj dan da probam ponovo sa svojim 120.sve ribice idu van u zamjenski ak. dok ne prođe faza cikliranja.
pitanje:zemlja se namakala 3tj,i sad to meni izgleda grozno,dali se to treba ispirati,ili prokuhati,ili...????
(zahvaljujem nininoj mami na odgovoru za alge,i ispricavam se sto se nisam prije javila,radila sam cijeli dan)

Bravo jpericu,na najbolje mogucem izabranom hobiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!(nadam se da ce moje pitanje pomoci i tebi)

zg,max

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
Pocetnikova pitanja
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2008, 16:39:00 poslijepodne »
Cek, cek... Ajde kazi di ti je tema?

Ako vec imas aq, sacuvaj vodu i natoci ju ponovno. Skratit ces si postupak cikliranja... A ako imas i stari filter onda ti cikliranje moze zavrsiti za cca7 dana, tj. samo dok se bubice iz filtera ne presele po podlozi i bilju...

I jos jedno pitanje? Zamjenski aq je koliki - kakav? Mislim je li to stabilni aq ili ces i s njim nesto iz pocetka...

Zemlju ne ispires. Samo odlijes vodu u kojoj se namakala i to blato stavis na dno...

Tuzlanka u Sarajevu