Kolovoz 08, 2025, 06:39:06 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Totalno neupućeni!  (Posjeta: 3135 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline iniva

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Totalno neupućeni!
« u: Siječanj 09, 2008, 14:42:00 poslijepodne »

Pozdrav svima!

akvarij juwel rekord 120, njegova rasvjeta i ostala oprema filteri pumpa i grijač, a sada da kažem što se desilo, ja na godišnjem nemam internet kući,suprug donese cijelu opremu mi sve pripremimo i nakon pet dana ribe su u njemu, što će se dogoditi, naknadno saznam na internetu za cikliranje i ostalo , nedovoljno upućeni.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Totalno neupućeni!
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2008, 15:10:00 poslijepodne »

skini vodič za početnike i prouči ga.

Mnogipočnu negdje u mraku i praznini i onda se informiraju. Rijetki su krenuli prvo se informirati pa tek onda u provedbu.. Mi smo u akvaristiku krenuli isto tak - naopako. Akvarij od 20 litara i unutra bez cikliranja dva skalara, trichogaster, platy, corydorasi (s tim da su nam u dućanu savjetovali da možemo imati 5 skalara u 20 litara!). Učlanjenje na akvarij.net i osvještavanje... Nakon mjesec dana napravili smo 160 litarni akvarij i krenuli kak spada.

Najbolje što sad možeš napraviti jest da ribe hraniš minimalno, pratiš razvoj događaja, akose nešt sumnjivo dešava javiš se s problemima na forumu i slušaš iskusnije. Ako znaš kojeg akvarista žicaj ga prljavi filter materijal i stavi ga u svoj filter da ti se brže zaciklira. Nitrivec isto pomaže (ili neka druga kultura bakterija). Moguće je da će ti nešto riba uginuti, ali možda ćeš imatisreće i ribe ti prežive zakašnjelo cikliranje.

sretno

Offline PretaHr

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Šumećani, Ivanić Grad
Totalno neupućeni!
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2008, 16:19:00 poslijepodne »
neznam jel netko probao onaj sistem iz serinog prirucnika za postavljanje akvarija ,po njihovom se voda ne zaciklira prirodno vec se dodaju preparati za pripremu voda i ribe se dodaju od prvog do jedanaestog dana kada je ak gotov.
Ako neko ima iskustva sa time bilo bi zgodno da da misljenje.
po meni sto maje kemije to bolje ali posto je ak vec pun to po meni ostaje jedina opcija
Ako sam u krivu neka me neko ispravi
pozdrav

HR- Ivanić-Grad - Šumećani

Offline Logo30

• Punopravni član
Totalno neupućeni!
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2008, 16:20:00 poslijepodne »
Na zalost, ali vecina nas uci na greskama
Zagreb/Ravnice

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Totalno neupućeni!
« Odgovori #4 u: Siječanj 09, 2008, 18:18:00 poslijepodne »
Može se sipati kemija u akvarij, ali prirodni procesi se ne mogu siliti. Tehnologija napreduje, vjerujem da su preparati danas kvalitetni (koliko su i skupi). Ono što je bitno za akvarij jest da se parametri vode stabiliziraju i da se nitrificirajuće bakterije nasele po cijelom akvariju i po filter materijalu. Za to treba vremena. Recimo, kad smo mi praznili 160 litara i mijenjali zaakvarijod 180 litara (a nismo imali drugi veliki akvarij za skalare i gomilu tetri, koryja i ostale živine) koristili smo dosta prljave podloge iz starog akvarija, gomilu bilja i dio prljavog filter materijala iz starog akvarija (plus što smo dva tjedna u 160 litara "ciklirali" spužve u starom akvariju), koristili smo jedno polovicu volumena zrele vode iz starog akvarija; ali, akvarij je svejedno bio nestabilan jedno dva tjedna jer je na staru podlogu išao novi isprani šljunak, stijenke akvarija su bile dezinficirane i čiste... Treba uzeti u obzir da nije samo filter taj koji biološki čisti akvarij, nego i podloga, stijenke akvarija, listovi biljaka. Osim toga, osimbiološke ravnoteže važno je uspostaviti i kemijsku ravnotežu. Za to treba vremena. Najbolje mjesec dana.

Offline skalar

• Punopravni član
Totalno neupućeni!
« Odgovori #5 u: Siječanj 09, 2008, 18:50:00 poslijepodne »
istina, na greskama se najbolje uci. ali da se greske ne bi dogadale, mi smo tu
Riba Ribi grize rep

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Totalno neupućeni!
« Odgovori #6 u: Siječanj 09, 2008, 21:51:00 poslijepodne »

Ljudi moji, davno je netko rekao da prva, druga....deseta akvaristička zapovijed: strpljenje!

Ako si nestrpljiv - bude štete, žalosti, svašta.... Iako neki tvrde da nisu imali problema, mislim da ipak treba biti samo i isključivo strpljiv...

Offline iniva

• Novi član
  • *
Totalno neupućeni!
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2008, 07:44:00 prijepodne »

Veliko Hvala svima na odgovorima. Jučer je jedan čistać uginuo.

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Totalno neupućeni!
« Odgovori #8 u: Siječanj 10, 2008, 18:01:00 poslijepodne »
Auuu! Ak je smetlar uginuo....što će tek biti sa onima naviklim na fine uvijete? Držmo palčeve!!
U radu je spas!