Kolovoz 08, 2025, 09:58:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Refugium sa RDSB-om  (Posjeta: 1923 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZGoda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Refugium sa RDSB-om
« u: Prosinac 23, 2007, 20:42:00 poslijepodne »
Nabavio sam staklo dimenzija 40×35×45v (cca. 55L) i htio bih u njemu sloziti refugium sa RDSB-om i sad imam puno pitanja...

Koji pijesak uzeti i koliko? Plenum mislim da ne bi slagao...

Koliki protok sloziti?

Koje alge staviti i koju lampu? Da li lampe paliti suprotno od onih u akvariju ili pustiti da rade cijeli dan?

Da li staviti unutra koji kamen ili je njega bolje ostaviti u sumpu? Volio bih jednog dana tu staviti i one simbiotske ribice i kozice...

Za sada toliko, nadam se da ce se oni koji imaju iskustva sa refugiomom i RDSB-om ukljuciti u diskusiju...
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Refugium sa RDSB-om
« Odgovori #1 u: Prosinac 23, 2007, 22:11:00 poslijepodne »

Izgleda da nitko nema iskustva sa RDSB (ili ne želi odati tajnu). Ja imam mali u koji sam stavio 5 kg živog pijeska (Belugo) i špageti algu.
Jedno vrijeme je alga rasla slabo, dok nisam maknuo košaricu sa dagnjama. Zatim sam promijenio rasvijetu i ubacio dva kamena (nakon godinu dana) i alga je polagano nestala. Sada više nemam ni svijetlo u sumpu.
Kamen sam stavio zato da razbija mlaz vode (voda dolazi iz overflow-a) da se pijesak ne bi kovitlao.
Kada sam složio RDSB, promjena se počela primjećivati nakon mjesec dana, ali zbog ograničenog kapaciteta RDSB-a sam izbacio iz upotrebe Fluval 204, 5 riba i na kraju i koraljni pijesak iz akvarija. Tek sada sam uspio staviti nitrate pod nadzor.
Da ne duljim, trebaš cca 7 cm visine pijeska, a cirkulacija ne bi terebala biti intenzivna (da bakterije imaju vremena raditi svoj posao).
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline ZGoda

• Punopravni član
Refugium sa RDSB-om
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2007, 19:11:00 poslijepodne »
@Brada Hvala za odgovor

Znaci i alga moze propasti? Da li znas od cega? Ti imas dosta velik protok kroz svoj refugium, ako se ne varam...

Da li se isplati uzeti pijesak iz refugiuma koji je vec bio u upotrebi i kako bi ga trebalo prebaciti?

Mislio sam vodu ubacivati pumpicom od 600L/h na koju bi mozda spojio i neki DIY reaktor za fosfat remover i aktivni ugljen...

Za lampu sam mislio stavit neku stednu zarulju...
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Refugium sa RDSB-om
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2007, 20:14:00 poslijepodne »

Ne znam što se dogodi kada promiješaš pijesak u refugiumu (da li se oslobode kakve štetne tvari) pa ti ne mogu dati preporuku u tom smislu (upotreba pijeska iz drugog refugiuma) . Možda bi trebalo cirkulirati vodu unutar novog refugiuma (par dana)dok se bakterije nerazviju na svojim prirodnim pozicijama u pijesku (vjerujem da nisu iste bakterije na površini pijeska i na dnu).
Alga je vjeruojatno izumrla zbog premalo svijetla (imao sam PL 11W) jer sam zaklonio svijetlo plexi staklom da ne prska po kabinetu, a bilo je tu i kamenja, uglavnom previše mračnih točki.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Refugium sa RDSB-om
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2007, 20:58:00 poslijepodne »
ako misliš imat alge u refugiumu stavi svijetlo obrnuto od onog u oglednom akvariju,... proces fotosinteze se zasniva na svijetlu i mraku, 24/7 mi nekako nema baš logike,...

Kod mene je u refugiumu (40*50*40) plenum sa koraljnim pjeskom granulacije 1-2mm 15-ak cm visine. također imam malo špageti alge i caulerpe. Cirkulaciju dobiva direktno iz akvarija (jedna rupa vodi na refugium) cca 300-400 L/h
Inače refugium je pun sitnih organizama,...

Offline ZGoda

• Punopravni član
Refugium sa RDSB-om
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2007, 19:46:00 poslijepodne »
@Antimon: Da li imas problema sa detritusom posto ti more ide direktno iz akvarija? Cuo sam da bi bilo kao bolje ako bi u refugium dolazilo procisceno more...
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Refugium sa RDSB-om
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2007, 20:04:00 poslijepodne »
zasad nemam,... u mene je more čisto

šalim se,... skupljao se derutius u akvariju ili u refugiumu, nije li ista stvar?