Pozdrav svima,
vidim da je tema Aquatronica pa se moram umijesati !
Mislim da je to jako korisna igracka, ne zato sto je ja zastupam nego zato sto je to stvarno tako.
Samo da se kupi glavna kontrolna jedinica + uticnice vec smo napravili veliku stvar a to je da smo izbacili sve moguce tajmere koje koristimo, te ih sada imamo na jednom mjestu, rasvjeta, pumpe - efekt plime i oseke, valovi te druge razne stvarcice koje zelimo paliti i gasiti u razlicitim intervalima. Da ne govorimo o promjeni na ljetno vrijeme koja se upravo desila!
S kontrolnom jedinicom se dobije u kompletu i sonda temperature
ta ko da se i ona moze kontrolirati, s alarmima te dijagramom kako se krece kroz vrijeme( sve na ekranu), naravno pali i gasi grijac, te isto tako mozete isprogramirati i on/off hladnjaka ako ga imate.
Postoji i "organizator" koji vas moze podsjetiti da trebate dozirati neki proizvod u odredjenim intervalima.
Postoji i alarm "nestanka struje" koji vam kaze koliko vremena je akvarij ostao bez struje. Ako tome dodate SMS modul mozete o tome dobiti i poruku. Ako dodamo ovome jos i sondu nivoa vode dobijemo i osmolator koji nam kontrolira dodavanje isparene vode. Naravno tu je jos alarm da vam javi da nemate vise RO vode u spremniku.
Na sve to dodamo jos sondu pH i onda imate kompletan sistem koji vec moze i kontrolirati i kalcij reaktor.
Ovakav komplet je narucio Kizo i mislim da ce biti jako zadovoljan.
Ako idemo usporedjivati da bi se ovakav komplet kupio npr od Tunze pojedinacno (pH kontroler, T-kontroler, Osmolator.....) mislim da bi cijena bila puno veca , da ne govorimo o svim mogucim tajmerima koji kod Tunze nema ! Naravno netko ce reci postoje jeftiniji kontroleri od Tunze, istina, ali uvijek ostaje cinjenica da je ovi jedan sistem koji sve ujedinjuje !
Na jednim ekranu mozete vidjeti sve parametre, da ne govorim o tome da se sve moze spojiti na PC te kontrolirati i programirati direktno s PCa.
Ako se kupi i Ethernet modul mozete na bilo kojem kraju svijeta preko interneta vidjeti sto se dogadja s vasim akvarijem.
Vratimo se sondama, naravno da postoji sonda slanosti -provodljivosti , te ako zelite i sonda Redox. Sto se tice mjerenja Kalcija sonda ne postoji jer dobra sonda bi kostala previse zbog cega je Aquatronica i odustala od toga.Pinpoint je napravio takvu sondu ali je jako nepouzdana tako da je rijetko tko preporuca. Sto se tice kalibriranja sonde sve se obavlja automatski tako da vam ne treba nikakav alat niti biti nikakav strucnjak, nego treba samo slijediti uputstva koja vidite na monitoru, te vam naravno trebaju kalibrirane tekucine.
Kad smo vec kod tekucina,u zadnje vrijeme doziranje je postala moda u akvaristici (npr Balling) tako da i Aquatronica nudi modul s tri dozirne pumpe, tako da se i to moze ujediniti u komplet.
Na kraju da ne zaboravim da se svakoj uticnici, sondi, nivou da ime tako da se moze istovremeno s jednom kontrolnom jedinicom kontrolirati vise akvarija, bili oni morski ili slatkovodni, te sve parametre vidjeti na jednom ekranu! Jedna kontrolna jedinica moze kontrolirati do 60 korisnika-uticnica te isto toliko razlicitih sondi .
Da ne zaboravim naglasiti da je Aquatronica nastala kao hobi jednog od vlasnika velike firme AEB Technologies koja je jedna od vodecih proizvodjaca elektronike za koristenje plina kao goriva u automobilima, drugim rijecima sigurnost i pouzdanost na prvom mjestu !
Ako sam nesto zaboravio, slobodno pitajte, te ako je netko zainteresiran za cijenik neka mi posalje poruku na
[email protected] A sada da se malo vratim na katastrofalne vizije Maria B, jest istina je kada ode kontrolna jedinica sve stane, ali i kada nestane struje sve stane, pa se nitko ne zabrinjava, mozda iskoci osigurac i sto onda tko vam to javi,pa naravno Aquatronica!
Po Mariju nitko ne bi kupovao ni kompjutere jer sto ako ode CPU ili hard disk??? Da ne govorim o autima koji su danas maksimalno kompjuterizirani ! NA sve ovo Miza je dao dobar odgovor a to je kvaliteta, sto znaci da je bitno da se proizvod ne kvari. Ne bih htio odugovlaciti jos oko ovoga, jer na kraju akvaristika je skup hobi, narocito morska,ali potrebno je znati koji su proizvodi dostupni na trzistu, tako da tko je u mogucnosti nek si priusti ove moderne sustave za kontrolu akvarija.
Mirko
PS. Miza, jos uvijek ocekujem tvoj post s pitanjima u vezi Aquatronice.