Kolovoz 14, 2025, 20:00:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čiščenje pumpe za vodu  (Posjeta: 5341 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Čiščenje pumpe za vodu
« u: Studeni 14, 2011, 12:46:51 poslijepodne »
Kako često je potrebno rastavljati i čistiti pumpu za vodu te da li je uopće potrebno.

Offline dante

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Čiščenje pumpe za vodu
« Odgovori #1 u: Studeni 14, 2011, 12:54:22 poslijepodne »
Ako vidiš da joj se smanjio protok, rastaviš šta se može i fino ju ostaviš preko noći da se paca u mješavini bijelog octa i vode, a poslije ju moš slobodno i uključit da malo radi u tome. Dobro isprati u čistoj vodi i to je to.

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2012, 18:19:41 poslijepodne »
Jedno pitanje a da ne otvaram novu temu,
očistio sam cijeli unutarnji filter (pumpu nisam čistio) tako da sam ga ostavio preko noći u mješavini octa i vode i mogu reći da stvar super funkcionira, sljedeći dan kamenca nije bilo, nije bilo potrebe za ribanjem samo dobrim ispiranjem čistom vodom.

Dali ste primjetili neke nedostatke istog ovakvog načina čišćenja same pumpe filtera, navode u  uputstvima za moju pumpu da se čisti isključivo toplom vodom,  "nemojte koristiti deterđent ni abrazivna sredstva"..dali bi ocat mogao uništiti pumpu, neke njene dijelove? Kakva su vaša iskustva?

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2012, 18:31:46 poslijepodne »
Dali ste primjetili neke nedostatke istog ovakvog načina čišćenja same pumpe filtera, navode u  uputstvima za moju pumpu da se čisti isključivo toplom vodom,  "nemojte koristiti deterđent ni abrazivna sredstva"..dali bi ocat mogao uništiti pumpu, neke njene dijelove? Kakva su vaša iskustva?

Tako nesto slobodno mozes raditi, neki proizvođaci to cak preporucuju, npr. Exo terra za svoje Repti flo pumpe preporucuje da se ostave na nekoliko minuta u 50:50 mjesavini octa i vode da se skine kamenac.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2012, 18:35:38 poslijepodne »
nekoliko minuta nije isto kao i preko noci a i proizvodaci svasta pisu, njima i je u interesu da nemas proizvod vjecno. u svakom slucaju, teoretski, mogao bi nagristi, s vremenom, jer ocat je kiselina. ako je osovina metalna onda ti prvo ona pocne hrdati, nakon nje ti moze nagristi gumene dijelove, el, kabel, itd. sad, koliko vremena treba u stvarnosti da se to desi, neznam.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2012, 19:55:19 poslijepodne »

http://www.youtube.com/watch?v=KBgBCS0gJxI&feature=related

http://kb.marinedepot.com/article.aspx?id=11041

Ovi ostavljaju pumpe 24 sata u octu, neki u mješavini s vodom neki 100% ocat...
Ovdje na forumu sam isto našao samo preporuke da se ostavi u octu čak da se pusti da radi dok je unutra..

Što se tiče nagrizanja baš sam o tome razmišljao, neznam jel ocat dovoljno jak da napravi tak nešto (npr. nagrize kabel).... mislim da ipak nije...

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2012, 19:57:27 poslijepodne »
Ja sam tako moje filtere čistio (aquaclear hang on) i grijače! Jedino treba pazit da gumeni dijelovi nisu predugo u takvoj otopini!

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2012, 20:01:26 poslijepodne »
Ja sam znao, sve natrpam u veću kantu,  u otopinu i tako stoji 24 sata! Poslije kad izvadiš ni traga od kamenca, ko novo hehe! Samo ispereš!
Jedino treba skinut priljepke sa uređaja! Ja sam se zeznuo jednom, natopio zajedno sa njima pa su se izvitoperili i poslati neupotrebljivi!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2012, 20:03:41 poslijepodne »
slabija kiselina dugo vremena je isto kao i jaka kratko..nagriza, s vise ili manje posljedica, ovisno. grijac nije problem jer kiseline nedjeluju na staklo, ali na gume da..posebno one kineske :)

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2012, 20:07:22 poslijepodne »
@Kori
Da preporuka im je 50 50 ocat voda na par minuta, ako je pumpa puna kamenca, dalje  navode da se ne smije koristiti deterđent i ostala kemijska sredstva... znači ocat je ok, barem na kraće vrijeme

@deki00
Da piše po netu da se gumeni dijelovi skinu, brtve itd.
To i je prednost te kupke u octu što praktički nemoraš ribat stvarno skoro ko novo kad izvadiš :)

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2012, 20:33:05 poslijepodne »
Dok sam radio u pet shopu, sve sam prao sa octom! Trošio sam negdje par lit tjedno :D Akvarije sa 80% otopinom, ono kamenac odma silazi ribanjem a filtere i grijače sa 30-40%, ostavim preko noći natopljene u otopini!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2012, 21:39:13 poslijepodne »
normalno, kad nije tvoja oprema :)

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2012, 22:10:00 poslijepodne »
Pa kak nije moja haha! Ja sam radio i bio gazda :D  Zato velim, ocat nr1 za skidanje kamenca!

Offline zec-kiki

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pakrac
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2012, 22:25:13 poslijepodne »
samo pazi s tim octom i ja sam s priljepcima pa nisu vise radili

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 27, 2012, 16:50:25 poslijepodne »
onda si odmah bio i zaposlenik i direktor :) moze se cistiti octom dobro, samo bih ja ipak takvu ciscenje smanjio sto je vise moguce. oprema propada i od vremenskog trosenja, starosti, ovako sigurno samo ubrzavas taj proces. neznam koliko ali sigurno nije bas neznacajno, kada se u industriji testira neki proizvod i kaze da moze 10god u odredenim uvjetima, nisu oni stvarno drzali 10god i gledali vec ubrzali taj isti proces tako da se izlozi extremnim uvjetima. npr, 24h u octu je kao 3mj u vodi, ili 2 u slanoj, ili 1h izlozenosti jakoj kiselini ili luzini(sad napamet pricam o periodu ali na taj nacin se to mjeri).