Srpanj 13, 2025, 10:27:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: rupe na biljkama  (Posjeta: 836 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Boris RI

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
rupe na biljkama
« u: Studeni 25, 2007, 10:36:00 prijepodne »

prije par tjedana sam zamjetio da mi se pojavljuju rupice po listovima bilja.

Pomislio sam da su opet puževi u pitanju ali ne vidim ni jednoga.

U aq. imam 2 discusa, 20 neoniki, 2 botie, 1 corydorasa i onog soma smeđeg (nemam pojma kako se zove)

Pa me zanimalo dali je moguće da neka od gore navedenih riba voli grickati lišće (ja ih nisam uhvatio nadjelu)

Posadio sam Vallisneriu prije jedno 2 tjedna međutim ne izgleda mi baš pre dobro, lišće joj žuti i lagano propada (bila je preko metar dužine kad sam je kupio ali sam je morao skatiti)

pa me zanima dali bi trebao prehranjivati biljke s nečim i ako da s čim? Ostale biljke izledaju ok stalno bacaju novo lišće osim što to novo lišće neko lagano gricka pa baš i nije ugodno za oko.

ja sam se malo raspisao ali šta ćete, ako imate odgovor na neko od pitanja bilo bi lijepo da ga podjelite sa mnom

pozdrav

Boris Ri
Boris_RI

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
rupe na biljkama
« Odgovori #1 u: Studeni 25, 2007, 12:13:00 poslijepodne »
Koje bilje imas? Meni su botie uredno tamanile i busile rupe u Echinodorusima bilo koje vrste, a bilo koje iglicasto bilje je isto tako bivalo "oljusteno" od listova (iglica) u vrlo kratkom roku.

Smedji "som", bilo bi dobro ako mozes stavit sliku, kod mene su 2 plechostomusa koji sada kada su narasli su se navadili gulit anubiase po rizomu, a rekao bih i da rade nesto stete i na ostalom sirokolisnom bilju.

Uglavnom preko dana ne vidis da rade stetu, ali preko noci - tulum

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
rupe na biljkama
« Odgovori #2 u: Studeni 25, 2007, 22:47:00 poslijepodne »
Prihranjuj bilje. Kupi za početak nutrafin plant gro koji ima 0,26% željeza. Za cryptocoryne, valisneriu i sl. bilje dobro je staviti i kuglice za prihranu. Nutrafin dodavaj svakodnevno 1/7 preporučene doze. Najbolje da počneš sa 50% od toga pa onda povečavaš ako ne bude algi. CO2 je obavezan, a također bih ti preporučio da kupiš easy carbo i fero. Ja sam naručio i ne mogu ti reći kako se pokazao u praksi, ali nakon toliko dobrih preporuka odlučio sam se za kupovinu.
Inače ako imaš rupe na cryptocorynama to je zbog naglog pogoršanja kvalitete vode. Ako je na valisneriju, predpostavljam da manjka željezo (Fe)!:-)