Srpanj 13, 2025, 04:45:04 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: tropheus spolovi (odredzivanje)  (Posjeta: 1536 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dano

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
tropheus spolovi (odredzivanje)
« u: Listopad 08, 2007, 02:54:00 prijepodne »
Ovako recite mi kako naj lako da odredim spolove na mojih troheusa stari su oko 8 meseci maswa i bemba.
Znam da je za vreme mresta sto postotno i da se najlakse  tom periodu poznavaju .ali ima li neki drug nacin nemora biti sa sigurnoscu nego od prilike da izvadim visak od muzjaci u jato ako je moguce.
budi dobar da ne budes !!!!!

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Listopad 08, 2007, 15:27:00 poslijepodne »
Dosta je to teško za objasnit kod Tropheusa al kad ih jednom skužiš raspoznaš ih bez problema.Mužijak ima jače tijelo a največa razlika je u glavi.Mužijak kao da ima njušku napred znači malo isturena usta prema napred dok ženka ima kao spušten nos i usta prema dolje.Malo nezgodno za objasnit ali razlika se vidi dosta.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline dano

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 08, 2007, 23:57:00 poslijepodne »
A jos nesto dali zenka ima tanje telo i po bledu boju od muzjaka misli po slabo obojena ili nema veze to.Ponekom logiku muzjaci su non stop spremni na mrest to e nekako asocira da treba da ima pointenzivniju boju nego zenka.Dal je tako ili nema neke razlike u coloritu.
budi dobar da ne budes !!!!!

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 09, 2007, 00:04:00 prijepodne »

Razlike između mužjaka i ženke su vrlo malene. Određivanje spola,
                pogotovo kod manjih riba je gotovo nemoguće. Jedini siguran način
                je vizualni pregled riba, za što je potrebno dosta iskustva. Mužjak
                bi trebao imati veću gornju usnicu, brže rasti i imati jače izraženije
                boje. To ipak nisu striktni pokazatelji i ne moraju nužno biti točni.

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline kojot

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 14, 2007, 15:03:00 poslijepodne »
Ja mislim da je ovo najsigurniji metod pa pogledaj

Triopheus \"Golden Chisanze\"
Tropheus \"Golden Kazumba\"
Tropheus sp. \"Ikola\" Tropheus Duboisi \"Maswa\" Tropheus moori Bemba

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2007, 00:33:00 prijepodne »

Citat: kojot
Ja mislim da je ovo najsigurniji metod pa pogledaj

da, to je najsigurnija metoda, ali zahtjeva da uloviš sve ribe koje te zanimaju prije.

Građa tijela, oblik glave i usne ponekad mogu biti dobri pokazatelji, ali za 8 mjeseci stare ribe mislim da su šanse minimalne za ispravno utvrđivanje spola.