Srpanj 27, 2025, 14:04:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: r/o JBL 120  (Posjeta: 2557 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquavu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« u: Listopad 09, 2007, 08:54:00 prijepodne »

Molim forumaše sa iskustvomsa tomaparaturom da mi odgovore na par pitanja:

-Koliko često se mijenjaju membrane i mogu li se mijenjati ili se mora kupiti novi aparat

-koje parametre vode dobivaju (ph,gh i kh)

-Aparat planiram kupiti tako da me zanima apsulutno sve, od montiranja vrste filtera i sl.

ili je možda bolje uzeti neki drugi?

Unaprijed hvala!

Edited by: aquavu

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
r/o JBL 120
« Odgovori #1 u: Listopad 09, 2007, 09:18:00 prijepodne »
koliko se sjecam membrane se mjenjaju kad bude slabi protok, znaci kad se zastopaju, svaku membranu i filter mozes kupiti posebno, za ostalo ti nebi znao odgvoriti posto nemam za sada taj aparat...

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
r/o JBL 120
« Odgovori #2 u: Listopad 09, 2007, 16:19:00 poslijepodne »

Citat: aquavu

Molim forumaše sa iskustvomsa tomaparaturom da mi odgovore na par pitanja:

-Koliko često se mijenjaju membrane i mogu li se mijenjati ili se mora kupiti novi aparat

-koje parametre vode dobivaju (ph,gh i kh)

-Aparat planiram kupiti tako da me zanima apsulutno sve, od montiranja vrste filtera i sl.

ili je možda bolje uzeti neki drugi?

Unaprijed hvala!

1.Ovisno koliko stavis da " lovi " ( omjer profiltrirane/otpadne vode ), uz ovu iznimno tvrdu ZG pipovacu navodno izdrzi par tisuca litara profiltrirane. Ona patrona s ugljenom je nekih 30 EUR, a ona s membranom skuplja od novog uredaja ( prosle godine bio na akciji u Grazu za nekih 100 EUR ).

2. Mislim da se kod mene vrtila tvrdoca i pH oko 5, ali vise nisam siguran

3. na ulaz spojis crijevo od tusa ili ga nasarafis na ventil/pipu predvidenu za dovod vode u vesmasinu, jednu cijev u posusu gdje izlazi prociscena voda, drugu negdje gdje ce slobodno otjecati u odvod. Ako me sjecanje ne vara omjer dobivene/otpadne je 1:6-8 i s vremenom e sve sporije filtrira kako membrana odlazi. Ako ti nije cilj razmnozavati ribe ili drzati diskuse - nije vrijedno truda.

Offline aquavu

• Punopravni član
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« Odgovori #3 u: Listopad 09, 2007, 18:51:00 poslijepodne »

U tome i jeste stvar,diskusi su mi se počeli mrijestiti i zato mi treba R/O uređaj.Kad več kupujem uzeo bih nešto provjereno i isprobano,a da se relativno lako održava (zamjena filtera i membrana).

JBL 120 mi se činio najisplativijim,ali poslije saznanja da membrana dođe 100 EUR više nisam siguran.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
r/o JBL 120
« Odgovori #4 u: Listopad 09, 2007, 21:10:00 poslijepodne »

Citat: aquavu

U tome i jeste stvar,diskusi su mi se počeli mrijestiti i zato mi treba R/O uređaj.Kad več kupujem uzeo bih nešto provjereno i isprobano,a da se relativno lako održava (zamjena filtera i membrana).

JBL 120 mi se činio najisplativijim,ali poslije saznanja da membrana dođe 100 EUR više nisam siguran.

Membrana zapravo i je bit cijele price posto su sve ostalo predfilteri i plasticno kuciste, tako da je u pravilu bolje nakon godinu-dvije kupiti novi spomenuti RO jer te zamjena obiju komponenti vise ispadne - ionako kad se one skinu ostane plasticni drzac i metar cijevi

Offline aegis

• Punopravni član
r/o JBL 120
« Odgovori #5 u: Listopad 10, 2007, 10:14:00 prijepodne »
Ne bi li trebao Ph biti neutralan,a karbonatna i ukupna tvrdoča niže ?

Meni također vrlo interesantna tema,spremam se kupiti R/O,pa bi mi svaka informacija bila korisna.
Smatram da ljubiteljima biljne akvaristike ovaj "uređajčić" zlata vrijedi ... gotovo neophodan

Iskustva s nekim drugim uređajima  ?

Offline aquavu

• Punopravni član
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« Odgovori #6 u: Listopad 10, 2007, 16:05:00 poslijepodne »
Bilo bi dobro da se i drugi vlasnici R/O uređaja uključe pa da možemo uporediti parametre vode koje dobivaju i kvaliter uređaja.Mislim da bi se tako puno lakše odlučili za kupovinu,ovako kupujemo mačka u vreći.Edited by: aquavu

Offline fxfx

• Punopravni član
  • **
r/o JBL 120
« Odgovori #7 u: Listopad 10, 2007, 17:51:00 poslijepodne »
-JBL osmozu koristim godinu dana,parametri kod mene izgledaju ovako:

VODOVOD  ;R.O.
 NO20&n bsp;0
 NO325& nbsp;0
 PH8.4& nbsp;6.8
 GH24&n bsp;3
 KH15&n bsp;0

-omjer dobivene vode je 1:3 kod priziska vode 5bara
-prema cijenama na Vogelfarmi membrana se ne isplati mijenjati,bolje je uzeti novi komplet
Zabok

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
r/o JBL 120
« Odgovori #8 u: Listopad 10, 2007, 22:29:00 poslijepodne »
omjer vode i kod pritiska od 3 bara je 1:3 i tako je kod 99% uređaja. Moj Ro aparat daje 275 litara u 24h. i tako već hvala bogu 5 godina. Voda iz pipe je turbo tvrda tako da se tek sada spremam promjeniti patrone koje ćekaju več sigurno godinu dana ako ne i više.Omjere već dugo nisam mjerio ali discusi se ne žale. Edited by: DUBRAVKO

Offline aquavu

• Punopravni član
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« Odgovori #9 u: Listopad 11, 2007, 07:34:00 prijepodne »
DUBRAVKO ,to što sam pročitao vraća mi vjeru u R/O,o kojem se točno R/O uređaju radi

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
r/o JBL 120
« Odgovori #10 u: Listopad 11, 2007, 18:45:00 poslijepodne »
Moj Ro. je od firme Osmosys
http://www.Osmosys.fr

Offline aquavu

• Punopravni član
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2007, 20:31:00 poslijepodne »
Dajte ljudi nije moguće da samo dvoje-troje ljudi na forumu imaju R/O,ne morate naširoko samo naziv ,parametri vode i održavanje.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
r/o JBL 120
« Odgovori #12 u: Listopad 14, 2007, 02:26:00 prijepodne »
Evo da ti malo pomognem, parametri vode su totalno nerelevantan podatak jer niti ljude imaju testere dobre, malo tko ima TDS metar i sve sto tebe zanima u kupovini RO je koliko vode ti treba i koliko uredjaj kosta i koliko kostaju membrane i predfilteri.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Poker

• Punopravni član
  • **
r/o JBL 120
« Odgovori #13 u: Listopad 14, 2007, 10:23:00 prijepodne »
evo i da se ja malo uključim u raspravu:posjedujem r/o uređaj marke nobel 300 on ti daje 1lit čiste tako da potroši 3lit vodovodne vode znači omjer je 1:3
parametri dobivene vode su ph:6,2 gh:2 nitrit,nitrat,fosfat 0 ovaj moj uređaj nije prvenstveno namjenjen za akv. nego za uporabu u kućanstvima tako da on posjeduje i mineralizator pa dobivene vrijednosti uključuju mineralizator.ulošci se mjenjaju svakih 6 mj. a filter  osmoze jednom u 2 ili 3 godine(nisam siguran)dnevno napravi oko 80lit čiste vode a to ti ovisi i o ulaznom pritisku vode iz vodovodne mreže. ako bi se otpojio mineralizator(postoji ta mogučnost)onda bi dobio čistu destiliranu vodu koja nije baš dobra za uporabu u slatkovodnoj akv. već za morsku(u slatkoj bi onda morao ili mješati sa pipovačom ili dodavati minerale)ako te još nešto zanima cimni me na tel. 091/500-35-36 GORAN
osijek

Offline aquavu

• Punopravni član
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« Odgovori #14 u: Listopad 15, 2007, 19:47:00 poslijepodne »
Na ebayu sam našao dosta američkih R/O uređaja koji su i kada platim carinu i poštarinu duplo jeftiniji nego uređaji kod nas,pa me interesuje ima li tko iskustava sa američkim R/O uređajima i ima li kakvih poroblema kod instaliranja (montiranja).

Offline zlatna riba

• Punopravni član
r/o JBL 120
« Odgovori #15 u: Listopad 31, 2007, 01:11:00 prijepodne »

Večer.

Koristim JBL 120 i do prije mjesec dana bio sam jako zadovoljan.Sada uz istu mjeru gnojenja i dodavanja Co2 bilje mi je počelo žutit.možda nije zbog toga.Parametri ph odrzavam oko 7.mjenjam 1/3 omjera.
Trešnjevka/Zagreb

Offline aquavu

• Punopravni član
  • 095 518 79 17
r/o JBL 120
« Odgovori #16 u: Studeni 01, 2007, 10:26:00 prijepodne »
Pojačaj dozu gnojiva.