Kolovoz 22, 2025, 18:39:01 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Reflektor  (Posjeta: 853 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline axel

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Reflektor
« u: Listopad 15, 2007, 18:27:00 poslijepodne »

Jedno pitanje ovi reflektori sto se mogu kupiti na
pijaci sa senzorom pokreta, mene ubjedjuju da su to metalhidridne
sijalice i mogu se staviti od 70, 150 i 250w.

Cudno mi je sto na njima nisam vidjeo nikakve startere nego se spaja na 220v.        

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Reflektor
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2007, 01:53:00 prijepodne »
Nisu metalhidridne već metalhalidne. Radi se o visokokvalitetnom, jakom izvoru osvjetljenja koje ima i svoju cijenu (isto visoku, a i montiraju se visoko iznad vode jer jako griju ). Obavezno se koristi se za akvarije dubine preko 50 cm zbog jakog penetrirajućeg svjetla....

Ovo na placi se radi o halogenim žaruljama koje nisu prikladne za akvarij (navodno alge super uspjevaju ispod njih)
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Reflektor
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2007, 10:29:00 prijepodne »

Halogene lampe valjaju za akvarij - možda neki modeli ne, ali mi imamo već preko godinu dana halogene iznad otvorenog akvarija - s algama nema problema. Problemi s njima su sljedeći - emitiranje visoke temperature i dosta žuto svjetlo. U zatvorene akvarije (s poklopcem) to neće ići zbog grijanja. Eventualno otvoreni akvarij.

Postoji nešto što je slično (po izgledu) na halogene, a to su LED diode u grlu koje se može štekati na 220 V.Žarulje su dosta skupe, ali dugo traju i fino svjetle, jedino su dosta slabe -dakle, za pliće akvarije. U otvorenom akvariju (40x40x40) imamo kombinaciju od jedne halogene (50W), te dvije 1,5 W LEDice (jedna hladna bijela, jedna crvena). Halogena je na pola metra od površine vode jer jako grije.