Ako ti ne stane filter pored ili iza akvarija uzmi unutarnji filter i rijesio si problem. Nije to nikakav grijeh imati unutarnji filter. Dapace ima i nekih prednosti: besuman, ne rashladjuje vodu kroz cijevi, lakose napravi kao DIY.A lako se da i sakriti biljem, kamenjem, umjentom stijenom itd. A neki pak vole da se bas vidi sva tehnika po akvariju.
Od prvog dana sam izbacivao unutarnje filtere i stavljao vanjske ( Cayman, Rio 180/300 ) da bih s vremenom shvatio da nisu bas tako losi, a u kombinaciji s vanjskim donose vise prednosti nego mana.
S mojim 200 litarskim sam imao velikih problema s kvalitetom vode i raznim algama zbog cega se mocni Eheim II svako malo zacepljivao i gubio protok, a svako ciscenje koliko god bilo po propisima ( voda iz akvarija, dio materijala ) neminovno dovodi do narusavanja bioloske filtracije u njemu i eto opet problema s vodom, pomora i algi.
Sve dok nisam kupio unutarnje Eheim Powerball i stavio u sva tri akvarija kao dodatne filtere - bas sam jucer ocistio spomenutog Eheima II nakon gotovo osam mjeseci cisto da izbacim naslage mulja iako je protok jos bio zadovoljavajuci. Unutarnje ocistim jednom mjesecno i to je trivijalan zadatak od 5 minuta u odnosu na vanjske kad se skidaju i cijevi.
Kombinacija dva filtera je po mom iskustvu/misljenju idealna za zdravlje riba i kvalitetu vode.