Kolovoz 07, 2025, 16:33:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: koje ribe s diskusima  (Posjeta: 7153 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline viktor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
koje ribe s diskusima
« u: Listopad 16, 2007, 18:33:00 poslijepodne »
Imam u akvariju od 230 l 3 amojnera, 5 corydoras, 2 ancistrusa, 2 algojeda i još bih stavi 5-6 neonki,3-4 botije,8-10 živorotki(moli,gupi itd.), i1 borca i ako bi mogao 2 diskusa molim da mi ko odgovori dali ova kombinacija valja i dali je puno ribica za 230 l

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
koje ribe s diskusima
« Odgovori #1 u: Listopad 16, 2007, 19:14:00 poslijepodne »
Ludi mix si isplanirao

Da vidimo.... Borac nikako s živorotkama jer će one prve ostati bez
peraja. Mužjaci imaju raskošne repiće koje borac obožava... grickati,
što vodi da je ribica pod stalnim stresom, što vodi k odbijanju hrane i
na kraju Dakle ili gupiji ili borac s 3-4 ženke.

Premalo ti je 5-6 neonki, na tu veličinu akvarija bi preporučio jato (krdo ) od 20-30 komada.

Kažeš dalje da bi 3-4 botije... Mislim da ti ove neće biti potrebne jer
već imaš 4 vrste riba koje obitavaju na dnu, ako baš hoćeš bolje stavi,
recimo, još corya (meni osobno vrlo simpatičnih riba).

Što se tiče diskusa... ne želim biti babaroga i obeshrabriti te, ali
pretpostavljam da si i sam već vidio negdje na Internetu da su discusi, jako zahtjevni za
držanje, ništa manje osim vrhunske biološko-kemijske ravnoteže u akvariju im je potrebno.
Nemoj me krivo shvatiti ili se naljutiti ali, zbog tvoga pitanja, imam
dojam da si još početnik u akvaristici, pa ti nebih (još) preporučio
discuse, prije svega zbog njih samih, a potom i zbog tebe jer je strašno kada
nemaš dovoljno iskustva i vidiš da životinja pati zbog toga.

Ako griješim, oprosti, ali mislim da će se i ostali složiti samnom što se tiče diskusa.

Možeš umjesto discusa staviti, recimo, skalare...

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline viktor

• Novi član
  • *
koje ribe s diskusima
« Odgovori #2 u: Listopad 16, 2007, 19:53:00 poslijepodne »

Ma nemislim ihodmah stavljati ali da mi se ne dogodi za godinu ili prije da neke ribe ne mogu s njima ali su mi želja

Offline Ignus

• Punopravni član
koje ribe s diskusima
« Odgovori #3 u: Listopad 16, 2007, 20:46:00 poslijepodne »

Bok! Premda si iskusniji od mene u akvaristici( ja još ni nemam akvarij! ) možda ti mogu malo pomoći jer i ja se nadam discus akvariju u doglednoij budućnosti pa sam pročitao dosta toga po netu.

Mišljenja sedosta razilaze s kojim ribama držati diskuse, to razilaženje je najizraženije kad su u pitanju skalari npr, neki idu tako daleko da kažu da uz discuse ništa ne treba stavljat u akvarij. Sigurno im odgovaradruštvo sitnih mirnih ribica poput tetri npr. Trebaš voditi računa i o vodi koja mora biti prilagođena discusima, dakle topla, kisela i meka a to okružje neće cjeniti neke druge ribe koje se tebi sviđaju. Još nešto važno treba imati na umu, discusi se najbolje osjećaju u grupi od bar 6-8 jedinki kada mogu uspostaviti hijerarhijske odnose među sobom.
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
koje ribe s diskusima
« Odgovori #4 u: Listopad 16, 2007, 22:28:00 poslijepodne »
Ajmonere izvadi ako hoćeš discuse, a borca također izbjegavaj. Neonki uzmi bar 20-tak komada i to kardinalke jer lakše podnose veće temperature koje ćeš imat ako budeš držao discuse (28c).A što se tiće samih discusa oni se bolje osjećaju kada ih je više tako da bi ti i tu preporućio bar 4-5 komada.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
koje ribe s diskusima
« Odgovori #5 u: Listopad 16, 2007, 23:57:00 poslijepodne »

Ja takodje imam mix riba u akvarijumu i 2 diskusa, za sada. Taj mix riba polako svodim na sto manji broj vrsta, ali ne zato sto se ne podnose sa diskusima nego mi je lepse imati 4-5 diskusa i jato nekih tetri. Kombinacije koje sam ja isprobala tj. sta sam sve drzala sa diskusima: borca, silver shark, altispinose, botie, plave neonke, gracilise,rasbore, prstele, pande, ramireze,sijamske algojede, ancistruse,a imam i kozice. Za divno cudo kod mene niko nikoga nije dirao. Izbacila sam dosta riba, i sada imam diskuse, altispinose i nekoliko vrsta tetri. temperatura je 28 stepeni, i za ovih 6 meseci od kako ih imamni jedna riba nije uginula.

Moje misljenje je da diskusi i nisu toliko zahtevni koliko se prica. Ja smatram da su ramirezi dosta osetljiviji od njih.Nije toliko bitna meka voda, koliko je bitno da su parametri vode konstantni.Vazna je 1-2 puta nedeljno izmena 30% vode, uz obavezno sifoniranje dna. Iato tako je vazno i imati dobar filter sa vecim protokom.Ovo su stvarno divne ribe i kad odvojim neke pare kupicu jos 2-3. Ne zovu ih dzabe "Kreljevima akvarijuma". Nadam se da sam bar malo pomogla.

Offline GoranMatilda

• Punopravni član
koje ribe s diskusima
« Odgovori #6 u: Listopad 17, 2007, 08:35:00 prijepodne »
Istina je da bilo koji mix riba može funkcionirati neko vrijeme, ali to ne znači da je to nešto normalno i nešto što možete preporučiti kao stvar koja je ok.
Diskusi i živorotke zahtjevaju skroz različlite uvijete držanja, od kvalitete vode do prehrane.
Nedavno sam vidjela akvarij od 70 lit. u kojem zajedno žive skalari, zlatne ribice, ciklidi, botie, tetre itd. Istina je da to sve živi, ali ne pitajte u kakvom su stanju ribe. Isto tako mi žena kaže da je njoj diskus u svemu tome živio godinu dana bez problema. Da, i to je istina, ali je ostao na 4-5 cm, a trebao je narasti na 12-13, isto tako je živio samo godinu dana, a trebao je mnogo duže.
Zato vas lijepo molim da početnicima ne savjetujete da takav ili sličan mix može funcionirati bez problema. Možda se vama čini da to funkcionira, ali u nedostatku iskustva i znanja ne uviđate da te ribice ne izgledaju zdravo i da su zakržljale, te da žive znatno kraće od onih koje se nalaze u za to njima adekvatnim uvjetima.
Diskus nije komplicirana riba za držanje, ako prije nego što ih kupite naučite o njima par stvari koje se skoro svakodnevno ponavljaju ovdje na stranici.

Split-Solin

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
koje ribe s diskusima
« Odgovori #7 u: Listopad 17, 2007, 20:09:00 poslijepodne »

Ja nisam preporucila drzanje sa svim tim ribama, napisala sam da za divno cudo niko nikoga nije dirao.Ako cemo vec tako, iskustva sa diskusima u kombinaciji sa drugim ribama su razlicita. Neki odgajivaci cak savetuju da se diskusi ne mesaju ni sa jednum drugom vrstom riba. Takodje ima sukoba misljenja oko njihove ishrane... Neki jesu za govedje srce, neki niposto to ne preporucuju...Sve to ima svoje ali... I iskustva su razlicita.