Srpanj 16, 2025, 04:30:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: karbonatna tvrdoca-kako ju podignuti?  (Posjeta: 2372 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline denco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
karbonatna tvrdoca-kako ju podignuti?
« u: Rujan 29, 2007, 15:55:00 poslijepodne »
ubacio sam co2 u aquarij i isao izmjeriti ph nakon nekog vremena, ph je pao za 7.5 na 6.0-6.5,onda sam izmjerio i KH(sa dvije vrste testera) i iznosila je 0-1 dH...Inace u hrvatskoj imamo tvrdu vodu...kako je meni dosla na 0-1 dH i kako mogu podignuti karbonatnu tvrdocu?
...RI....

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Rujan 29, 2007, 19:36:00 poslijepodne »

Nešto ne valja s tvojim mjerenjem,ako ne smekšavaš vodu s RO ili destiliranom vodom nije moguæe imati niski Kh.

Tj. da imaš takav Kh kao tvoj, u akvariju bi morao imati samo i iskljuèivo destiliranu ili RO vodu

Možeš dKh dizati s običnom sodom bikarbonom .... primjer - da bi povećao dKh s 1 na 8 trebaš dodati 10.5g sode na svakih 50l vode.

ali ponavljam,nešto ne štima s tvojim mjerenjem !

Edited by: aegis

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 29, 2007, 19:54:00 poslijepodne »

nikad ne ubacujem destiliranu vodu niti tu sa RO??(niti neznam sta to znaci).

Dan dva prije mjerenja sam izmjenio oko 10% vode iz spine tretirane sa aquasafeqom(tjedan dana prije sam izmjenio skoro pola vode u aq. na isti nacin),i zamijenio filter sa vanjskim Tetra- tec fiterom.

Buduci da imam co2 u aq oko tjedan dana(a prijasnji atmanov filter u poklopcu je jako mjesao i aerirao vodu,pa mi je vjerojatno i sav co2 izlazio iz vode),sada kad sam pokrenuo tetrin filter koji ne mreska povrsinu dogodile su se ove cudne promjene u PH i narocito u KH.

KH sam mjerio sa tetrinim testerom te sa jos jednim(3 u 1 tester) i nakon prve kapi reagensa u kiveti se lagano promijeni boja u plavicastu(nakon koliko kapi promijeni boju=toliki je kH).

Ljudi obicno imaju problema sa spustanjem KH, a meni je razina na 1 dH a mozda i nula.

Kako se povisuje KH???
...RI....

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 29, 2007, 19:55:00 poslijepodne »
ups...sad sam vidio ostatak odgovora....znaci soda bikarbona....thnx na savjetu
...RI....

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 29, 2007, 20:03:00 poslijepodne »
Ne valja ti mjerenje ! takvi rezultati su nemoguči s običnom vodom
samo Ph možeš spustiti s CO2 a ne i kh !
nikada nisam mjerio s tetrinim testerima,no vjerujem da moraš postići određenu nijansu boje a ne bilo kakvu promjenu .... posavjetuj se s uputstvima.

bez RO/destilirane vode NEMA niske karbonatne tvrdoče !

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 29, 2007, 20:32:00 poslijepodne »

Citat: denco
KH sam mjerio sa tetrinim testerom te sa jos jednim(3 u 1 tester) i nakon prve kapi reagensa u kiveti se lagano promijeni boja u plavicastu(nakon koliko kapi promijeni boju=toliki je kH).

Boja se iz plave mora promijeniti u zutu. Brojis kapi i kad prijedje u zutu KH ti je onoliki koliko si kapi izbrojao (mislim da ces se nabrojati)Edited by: Rastaman

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 29, 2007, 22:28:00 poslijepodne »
evo ljudi sad sam mjerio KH vode iz spine i polplavila je odmah na prvu kap...e sad ili tester od tetre ne valja ili u uputstvima krivo pise(pise ovako: ako je voda promijenila boju nakon prve kapi reagensa KH je izedju 0-1 dH...buduci da su orginal upute na 4 jezika od kojih ni jedan nije engl. neznam da li su ovi nasi nesto krivo preveli)
...RI....

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #7 u: Rujan 29, 2007, 22:45:00 poslijepodne »

Citat: Rastaman
Boja se iz plave mora promijeniti u Žutu. Brojis kapi i kad prijedje u Žutu KH ti je onoliki koliko si kapi izbrojao (mislim da ces se nabrojati)
Edited by: Mastino

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 29, 2007, 22:51:00 poslijepodne »

e sad sam izmjerio kako je Rasta rekao i ispada mi 5 dH...a ph mi je otprilike 6.5...sto prema onoj tablici znaci da imam oko 46 ml/l co2,sto je puno previse(odmah iskljucio dovod co2)...premda mi se ribe normalno ponasaju a na biljkama se vec vidi napredk u ovih par dana...

imam aq od 230 l i nutrafin reaktor(kvasac i secer) te jos bocu od dvije litre(oko 0.5 kg secera i zlicica i pol kvasca), oboje spojeno na nutrafin ljestve i dobivam oko 48 mjehurica u min....jel to previse za moj aq...sto mi je ciniti??
...RI....

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 30, 2007, 01:19:00 prijepodne »

Citat: denco

e sad sam izmjerio kako je Rasta rekao i ispada mi 5 dH...a ph mi je otprilike 6.5...sto prema onoj tablici znaci da imam oko 46 ml/l co2,sto je puno previse(odmah iskljucio dovod co2)

Mjeri ponovo,bez RO nemaš nikakav dH 5
Ne znam čim mjeriš Ph,ali i to mi smrdi ?!

Ako koristiš listiće za mjerenje Ph ili neki "wide range" test ..... nisu točni !
Edited by: aegis

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 01, 2007, 00:16:00 prijepodne »

mjerio sam vise puta i na precizniji nacin(10 ml vode u kivetu,a onda je svaka kap reagensa 0,5 stupnja dH), te mi je ispalo dH=5,5 dH.

Za mjerenje imam sera PH test te jos jedan test sa onim listicima(mjeri GH,PH i KH istodobno).Sa serinim testom ne mozes precizno izmjeriti Ph vec u 0,5 stupnja.Ima li koji precizniji nacin mjerenja Ph?

I daj mi molim te objasni sta je to RO?

Mozda mi u Rijeci imamo malo meksu vodu,pa otuda tvrdoca 5,5 dKh.
...RI....

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #11 u: Listopad 01, 2007, 08:30:00 prijepodne »

R/O je reverzibilna osmoza. To je način filtriranja vode vrlo finom membranom koja čisti vodu na razini molekula- propušta vodu, a gotovo sve ostalo (uključujući otopljene soli, bakterije i sl.) ne propušta. Kao rezultat dobiješ vrlo čistu vodu koja je istovremeno i jako omekšana. Tebi to ne treba.

Isto tak čisto sumnjam da je u Rijeci tvrdoća vode tako niska kako si izmjerio.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 01, 2007, 10:46:00 prijepodne »

Lističi su ja sam imala od tetre lističe 5 u 1 i sve mi je krivo pokazivalo... po tim lističima u mom aq ništa nije bilo dobro... sad imam tetra tester pojedinačno... i zadovoljna sam stvarno.. mada niti jednom testeru ne vjerujem 100% ... u ovom pakovanju šta ja imam ima prevod na hrvatski... a vodu možeš i odnesti testirati na Viškovo u zooshop... ima elektronski... meni je testirao gazda... samo je stvar u tome šta če testirati onome tko je več kod njega poprilično toga kupio...

Šta se tiče ph evo ja sam malo prije testirala iz špine i ph je 8 ( 2 puta sam testirala) a u aq mi je ph 7... ostalo nisam testirala nemam živaca...

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 01, 2007, 19:53:00 poslijepodne »

u aquariju mi je tvrdoca 5.5 dH(mjerio ponovno kako je Rasta rekao),ali na ispravan nacin nisam izmjerio tvrdocu vode iz spine...idem i to izmjerit...
...RI....

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 01, 2007, 20:06:00 poslijepodne »

evo ga ponovno(ispravno) izmjerio: u aq mi je 5.5 dH,a iz spine je 7dH..

Duda, ti si isto iz Rijeke ako se ne varam...kolika je tebi tvrdoca vode iz spine?

Ja sam iz okolice Rijeke i mislim da mi dobivamo vodu iz Bakra,a rijecani iz Rjecine...pa sad mozda i to ima neki znacaj...
...RI....