Srpanj 19, 2025, 22:28:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc pri uredjenju  (Posjeta: 1888 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mystical

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Pomoc pri uredjenju
« u: Rujan 18, 2007, 21:17:00 poslijepodne »

Ovo je stanje nakon skoro dva mjeseca. Ispricavam se moderatorima sto sam do sad slala slike na forum „Vasi slatkovodni akvariji“ , znam da mi je prva postava bila skroz jadna, no sad sam kolko tolko zadovoljna, bilje mi se razraslo, napravile algice, htela bi sad neke prijedloge i sugestije, kak da ovo stanje jos poboljsam, dali da maknem ovu criptocorinu koja je u lijevom prednjem uglu? Mislila sam dodati jos 2-3 anubiasa po stijeni, jedan npr. iznad cladophere, (maknuti onaj koji je ispred valsinerije, ali kaj onda da na njegovo mjesto stavim?) Dali da nesto razmjestim ili jos nesto dodam? Drvo nikakvo ne mislim stavljati... I dali da stavim jos jedno jato npr. neonki ili nekih drugih manjih ribica?

Od biljaka je unutra: Cladophera, anubias, criptocorina, valsineria, sagitaria, bacopa monnieri, cabomba, elodea densa, rogolist i ova mala crvena kojoj neznam ime. Od riba imam gupije, platije, molycu, misgurnuse, ottocinclusa, bette i aymonera. Akvarij je dimenzija 50x25x25 i ima 23 litre vode. Za podlogu imam kupljeni supstrat pomijesan sa sljunkom. U umjetnoj stijeni su filter, grijac i diy co2 reaktor.. Unaprijed hvala na prijedlozima i komentarima..

Varaždin

Offline Mystical

• Punopravni član
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2007, 21:22:00 poslijepodne »

Varaždin

Offline little fish

• Novi član
  • *
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2007, 22:28:00 poslijepodne »

super sad izgleda, a i stijena se sad cini manja kad se bilje razraslo.

a kad vidim ovu 'moju' platicu, odmah mi srce zakuca brze...

na zalost, ne mogu ti davati savjete, jos trebam puno uciti pa cu to prepustiti iskusnijoj ekipi. mogu ti samo reci da mi se jako svidja. javi se kad dolazis u zg.

...part of being sane, is being a little bit crazy...

Offline VenomLord

• Punopravni član
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2007, 23:34:00 poslijepodne »
Lijepo uređeno...
Kak ti je lijeva strana tak tamna? Sta koristis od rasvjete?

Osijek

BLACKY

• Gost
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2007, 09:40:00 prijepodne »
malo rasčisti sredinu i prebaci bilje na desnu stranu ali od najmanje prema najvećoj i bit će super

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2007, 16:42:00 poslijepodne »
Meni se sviđa crvena biljka. Koja je to biljka i kakvi su joj zahtjevi za svjetlom?

Offline Mystical

• Punopravni član
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2007, 19:53:00 poslijepodne »

Ova crvena biljka neznam kak se zove, ali je prekrasna, srednje zahtjevna, ako ima premalo svijetla, onda raste jako prema gore, i ima golu stabljiku, ako ima dosta svjetla i gnojiva onda se siri sastrane s puno malih grancica, ja sam dodala co2 i vidi kak sad ima puno malih listica... Zasto mi nitko nece komentirati akvarij? :-)

Blacky, kako da rascictim sredinu? Da presadim valsineriju u desni kut? A oko stijene i po sredini stavim travu? Kaj s anubiasom?

VenomLord, od rasvjere koristim stednu zarulju od 11w ali nije mi lijeva strana jako tamna, tako se samo vidi na slici :-) Vjerojatno zbog Photoshopa
Varaždin

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #7 u: Rujan 22, 2007, 22:52:00 poslijepodne »

Svaka crvena spada u zahtjevnije biljke - uglavnom trebaju jače svjetlo, bogatu podlogu i redovito kvalitetno prignojavanje (Fe je važno). Ova je čini se alternathera - ako je spada u zahtjevnije biljke.

Akvarij ne izgleda uopće loše, ali pitanje je koliko će se održati. Imaš uglavnom prevelike biljke za tu litražu. Valisnerija se nikako ne uklapa(previsoka je), čak je i sagittaria u ovom akvariju previsoka - nju možeš koristiti za pozadinsku biljku na tu visinu. Meni bi bez rogolista bilo ljepše.

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #8 u: Rujan 22, 2007, 23:58:00 poslijepodne »

Ako ti je ova crvena biljka Alternathera, onda baš i nije dobro što ti iznad nje pluta rogolist, jer joj radi zasjenu......... ona ti je jedna od najzahtijevnijih biljaka što se tiče potreba za svjetlošću (izraziti heliofit)......... možda bi mogla sakriti toplomjer (mada se kod mene vide nutrafinove ljestve, ali ja volim gledati mjehuriće)

Kolko dugo imaš te kripte i valisneriju zajedno??? kako ti rastu kriptokorine??? već sam nekoliko puta čuo da su te dvije vrste u antagonističkom odnosu....... pa me baš zanimaju iskustva forumaš vezana uz to

akvarij lijepo izgleda, nekako su boje lijepe, biljke izgledaju zeleno zdrave.....

ja bi umjesto valisnerie zasadio iza gusti grm Bacope ili čak možda i bolje Rotale rotundifolie....... ove dvije samotne stabljičice Bacope koje imaš izgledaju mi nekako jadnjikavo

Inače za ajmonera ti je najmanja preporučena veličina akvarija 180 l, a ta riba ti u prirodi živi u brzim vodama i naraste do 30 cm (u zatočeništvu svakako manje), tako da baš ne znam kako se je on tu našao, ali to je tvoja odluka.......... on se najčešće drži na dnu, a ponekad se zna brzo zaletiti i zaplivati, pa čak i iskočiti iz akvarija ako nemaš poklopac.......... imaš u pet centru u Heinzelovoj jedan veći primjerak te vrste koji nije za prodaju, pa ga možeš pogledati da vidiš kako je to velika riba.......................

Edited by: Boby

Offline maedusa

• Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #9 u: Rujan 23, 2007, 09:51:00 prijepodne »

Meni je akvarij lijep. Samo bi prebacila valisneriu u desni kut.

A vidi mollice debele prasice! Edited by: maedusa
Rijeka

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #10 u: Rujan 23, 2007, 10:53:00 prijepodne »
Ako anubiusi idu desno po stijeni, neka ostane u quasi mraku!
U radu je spas!

Offline dzecevic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #11 u: Rujan 23, 2007, 13:46:00 poslijepodne »
super ti je akvarij. Bas mi se sviđa. Crvena biljka je Alternathera sigurno.

Pozdrav.

Offline Bojan79

• Punopravni član
  • **
Pomoc pri uredjenju
« Odgovori #12 u: Rujan 26, 2007, 22:47:00 poslijepodne »
i ja mislim da je crvena Alternathera,jer imam je i ja ali je narasla velika ,pa moje mišljenje je da bi trebala biti u pozadini,ali ti to odlučuješ.ako se kolege slažu .a ljep je akvarijum kadaq sve sabereš.