Srpanj 28, 2025, 09:39:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Vruaina i akvarij  (Posjeta: 1728 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Buggy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vruaina i akvarij
« u: Srpanj 09, 2004, 22:57:00 poslijepodne »

Svakako obratite pozornost na ove vruae dane da vam se ne dogodi slijedeae.Vea par dana su mi ugibale ribice bez vidljivih simptoma.Na kraju sam zakljueio da je temperatura na katu u sobi ovih dana oko 28-30 stupnjeva a uz to mi je spužvica na filteru sprijeeavala zbog sitnih neeistoaa jaei dotok i cirkulaciju vode a što je znaeilo i manje kisika!Uz to ne zanemarite da se naveeer upali i svjetlo što dodatno zagrijava akvarij.Ali eto silom prilika s 4 kardinala,4 zebrice,2 udovice i 2 platija i 3 cori-a uletjela su dva skalara kojima nisam mogao odoljeti.Nisam znao da ova vrsta ima raskošnije peraje jer sam uvijek kupovao onu drugu vrstu i oeekivao da ae peraje narasti...Ovi "šlajer" skalari su naprosto neodoljivi...što mislite,da li ae im ove mirne ali brze susjede praviti problem u istom tanku?

Sve su ribe jednake ali su neke jednakije od drugih...

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
Vruaina i akvarij
« Odgovori #1 u: Srpanj 09, 2004, 23:29:00 poslijepodne »
ma nebi smjelo bit problema,samo koliko ti je velik akvarij,jer kod moje šogorice skalari su stvarno ogromni(kad raširi peraje u širini je oko 15 cm),a u 40 cm visine akvarija baš i ne dolaze onda puno do izražaja.
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Vruaina i akvarij
« Odgovori #2 u: Srpanj 10, 2004, 00:31:00 prijepodne »

A slušaj moj problem... ja kupio od tetre onaj mali "skraaeni" toplomjer kaj ga naljepiš na staklo i gledam u njega i svaki dan se eudim kak mi temperatura relativno visoka, a voda i nije na dodir tak topla...

Ubacio stari "obieni" i skužio sam da kadnaljepnica pokazuje 26, u biti je 24°C, a danas je na ovim vruainama pokazivao 30 a bilo je 26°C?!?!?!?

možda je ovaj živin ružan al je svakako djelotvorniji... ova naljepnica više reagira na vanjsku vruainu nego na akvarij...

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Vruaina i akvarij
« Odgovori #3 u: Srpanj 10, 2004, 11:53:00 prijepodne »

Vjerojatnije aeš imati problema sa skalarima nego sa ostatkom kada malo narastu (ne mora biti ako imaju dosta mjesta i puno biljki)

P.S. Ja sam uvijek naletio na neke ratoborne
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Buggy

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #4 u: Srpanj 10, 2004, 22:01:00 poslijepodne »
Stina i kod mene je onaj moderni-naljepivi spolja,tako da si u pravu.Akvarij je oko 60 litri a visok oko 35cm pa mislim da ae skalari imati mjesta,ovi su od vrha do dna peraje oko 7-8 cm.Za sad su veseli a i imaju biljki ko u priei,naroeito vole eitao sam valisneriu i ostale visoke biljeice...

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Vruaina i akvarij
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2004, 23:20:00 poslijepodne »

Citat: Buggy
Akvarij je oko 60 litri a visok oko 35cm pa mislim da æe skalari imati mjesta,ovi su od vrha do dna peraje oko 7-8 cm

Mislim da 2 skalara nece imat bas previse mjesta u 60L. Trebo bi imat barem 100-120L

Offline Buggy

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #6 u: Srpanj 12, 2004, 23:23:00 poslijepodne »
Znam da bi 100 litri bilo optimalno,ali to ae eekat malo,ionako sam u minusu non stop...uzdam se u prirodnu prilagodbu...

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
Vruaina i akvarij
« Odgovori #7 u: Srpanj 13, 2004, 00:02:00 prijepodne »
Uzdo sam se i ja al sam nakon nekog vremena skuzio da je ta prilagodba ipak na mom racunu

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Vruaina i akvarij
« Odgovori #8 u: Srpanj 13, 2004, 00:04:00 prijepodne »
Buggy akvarijum je lijep.Skalare sam i ja nekada drzao i godinama su gurali,bice ok(ukinuo sam ih zbog neonki).Tema je pocela o ljetnoj temperaturi.Ne mislim da su ribe uginule zbog vrucine,stvar je u tome da sa povecanjem temp. mogu da buknu i stetne materije u akvarijumu(cinjenica je da i ribe imaju povecan apetit na visim temperaturama)sto ce reci-ljeti je potrebna cesca izmjena vode i ciscenje dna.Ne znam je li imas testere , ja ih ne koristim , ali ne bi bilo lose da provjeris stanje.Da ne bude sve crno, ovakvo stanje bi moglo na kraju rezultirati odumiranjem algi(povisena temperatura,cesce izmjene i ciscenja)
Oh sto te volim joj

Offline Buggy

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #9 u: Srpanj 13, 2004, 22:55:00 poslijepodne »
Kuki mislim da si u pravu ovo s aktiviranjem štetnih tvari pri povišenim temperaturama.Naroeito su stradali eistaei koji su pri dnu.Uginula su 4 cory-a i 2 algojedca.Kupim ja ta 2 skalara i 3 cory-a i nakon par dana uginu opet 2 cory-a.S toga savjet oko eešae izmjene vode i filtar spužvice je koristan za sve akvariste...eim vam se dogodi slieno to je to i ništa drugo-oprez!

Offline Buggy

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #10 u: Srpanj 13, 2004, 23:03:00 poslijepodne »
Da,zaboravih to s eišaenjem dna-je li to nekakav poseban postupak i kako se vrši? Ili je to ono klasieno razbucavanje akvarija i komplet pranje...

Offline Marko69

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #11 u: Srpanj 13, 2004, 23:35:00 poslijepodne »
Amo rea usisavanje dna. Imaš kupit "usisivaee" u shopovima, ali ih je vrlo lako napravit. Na gumu staviš bocu odrezanu na pola (da bi smanjia pritisak i time neuvlaeia npr. podlogu) te time uklanjaš neeistoae koje su se skupile na dnu. Normalno sve radi na principu slobodnog pada. Samo nemoj usisat preveliku površinu da ne bi s neeistoaom skupia i preveliki broj korisnih bakterija. Pijesak ne bi smio biti preeist.
Split/Hrvatska

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
Vruaina i akvarij
« Odgovori #12 u: Srpanj 14, 2004, 05:28:00 prijepodne »
Obicno crijevo i mazi.

Offline Buggy

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #13 u: Srpanj 14, 2004, 22:09:00 poslijepodne »
Nemam predstavu o tome,još kad vidim svoj šljuneia od 2-3mm granulacije ne znam što da usisavam...Ispada mi jaea fora zamutit malo dno pa da to filtar pumpa odradi...

Offline chubby

• Punopravni član
Vruaina i akvarij
« Odgovori #14 u: Srpanj 14, 2004, 22:27:00 poslijepodne »
ma moze i tako ... al fora sa crijevom je da ti je zadnjih 10-ak cm crijeva do dna akvarija bar 3 puta sire od ostatka, znaci nabijes neku plastcnu casu ... ili jednostavno kupis usisavac

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
Vruaina i akvarij
« Odgovori #15 u: Srpanj 14, 2004, 22:30:00 poslijepodne »
Bar je taj usisavac jeftin nekih 30-ak kuna
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup