....ajme, užasno mi je žao!
Hexamita je stvarno rijetka bolest i jedino je mogla biti unesena, kako je već rečeno, živom hranom, novom biljkom ili ribicom, ili ako se totalno promijenio sastav vode, a ona je negjde u mikrokoličinama tavorila, a onda poblesavila... Koliko znam, dosta je teško izlječiva i pojavljuje se uglavnom kad su ribice oslabljene zbog drugih uzroka (starost, stres, promjena okoline). Simptomi su bijele vlaknaste tvorevine, ponekad povećane i gnojem ispunjene senzorne pore na glavicama, ali, najvažnije:
zahvaća u 99% slučajeva samo ciklide!!Liječi se lijekovima na bazi metronidazola (kod nas, Medazol) - 250 mg tabletica na 50 l vode (neki stavljaju jaču koncentraciju, al ja baš nisam za to), držati tri do četiri dana, pa ponoviti, ako je potrebno.
A evo i citat s akvarij.net:
"HEXAMITA,SPIRONUCLEUS,TRICHOMONAS,BODOMONAS,unutrašnje flagele
Bolest je načešće na Discusima,ali infektira i ostale Ciklide.Zaražena riba je izdvojena od ostalih,tamnija u tijelu i izlučuje bijeli sluzasti izmet,vidno mršavi i ima uvučen stomak.
Tretman kod riba koje toleriraju višu temperaturu je podizanje na 33-35 C uz dodavanje Flagyl-a,metronidazol,250 mg/50 litara vode,tri do pet dana.Efikasan je i Gabrocol."
Dakle, nisam previše uvjeren da je to prava dijagnoza!

No, ne želim pametovati sad - al i priznajem da sam liječio nekoliko ribica od parazita, na žalost, s vrlo malim uspjehom - jedna mi još uvijek miruje i jako brinemo za nju....
Edited by: babyboom