Kolovoz 02, 2025, 17:32:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomozite tupavcu... drvo...stolarija  (Posjeta: 2970 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline napoleon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
pomozite tupavcu... drvo...stolarija
« u: Kolovoz 11, 2007, 11:50:00 prijepodne »
Gdje da nabavim drvo u zg za izradu stalka? Mogu u nekom bauhausu, baumaxu, furniru... Ili kod stolara? Ako kod stolara, dajte mi u zg neke dobre stolare kaj mi mogu izrezat drvo po mojoj želji? Po mogućnosti u centru...
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2007, 12:44:00 poslijepodne »

jel to imaš napadaj samokritike?

Ja bih nabavljao u furniru ili imaš elgrad (tako nekako) na zagrebačkoj aveniji, kod one rugobe od zgrade preko puta getroa-vrbani...oni režu po mjeri i kantiraju. Tako lijepo složiš kaj ti treba, odneseš njima, oni slože u kompu najpovoljniju varijantu i za dan-dva dođeš po to, a onda samo složiš...

Tako smo stari i ja za 300 kn napravili stalak - policu zaakvač (još drži, evo već 3 godine, jedino smo zeznuli i stavili pretanku dasku gore, no i to se sredilo - stavili još jednu i superiška

Offline Kova

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2007, 16:08:00 poslijepodne »
Iveral, imaš od oko 35-40 kvadrat (govorim o potrebnoj debljini)..., još ti i režu po mjeri i po želji kantiraju. Sve to pospajaš konfirmat vijcima.
Ili kao ja rasturiš ormar i od njega napraviš stalak.

Offline napoleon

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 11, 2007, 16:44:00 poslijepodne »
Ali taj "akvarij" bi ja više nazvao čaša Mislio sam napravit mali stalak za onaj kineski 12 litarski nano akvarij... Znači 2 daske 60x20cm i 2 daske 31x20cm. Mislim da može biti debljine 2 cm... Ili još bolje 2 daske 31x20 a da su povezane s 4 kvadratna stupova (ne znam kako bi to nazvao, može noge od stola). Znači da izgleda kao stolić... Da mi stoji u dnevnoj sobi
A tupavac se odnosi na tehničko/DIY neznanje. Zasto slijede slijedeća pitanja: Kantiranje je? (valjda obrubljivanje da se ne vidi iverica di je rezana?). Iveral je vrsta drva(nešto kao iverica)?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Kolovoz 11, 2007, 20:50:00 poslijepodne »

majstoreeeee...

lijepo onda stvarno odi u furnir ili elgrad (što nema jedan na bukovačkoj ili negdje tamo ) i neka ti lijepo izrežu - imaju oni i restlova - i kantiraju - čitaj lijepo obrade vidljive rubove da se niš ne vidi - možeš birat i boje kakve hoćeš... A onda vijke u rukice, bušilicu (ne sebe bušit već daske) i udri.... Pazi na palce!

Iveral je iverica obostrano obložena plastificiranom masom u raznim bojama i strukturama (pogledaj recimo kuhinjske elemente, oni su svi rađeni od iverala)!

Ili, da odeš recimo u bauhaus, imali su zgodne "šamlice" - to su one male stoličice na kojima smo sjedili kao djeca, pofarbaš je kako hoćeš i imaš cool stalak...

Da, u furniru imaju i gotove, recimo metalne nogice koje je samo našarafe na dasku --- u heinzelovoj, u dvorišnoj zgradi--- (ima i u bauhausu, ak ti je bliže)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #5 u: Kolovoz 12, 2007, 09:44:00 prijepodne »
.... ili odi u Iverpan ... www.iverpan.hr .... ja sa furnirom nikad nisam bio zadovoljan! Ili fulaju za par milimetara ili dobijem okrhane komade.... i ne žele iste zamjeniti....
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 12, 2007, 10:12:00 prijepodne »
ja sam ivericu izrezao u elgradu , super su mi napravili, prezadovoljan sam. jedino nigdje ne mogu naći nogice za ormarić

Offline yeljo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 12, 2007, 11:01:00 prijepodne »

u iveralima sam poslom više od 10 godina. izbjegavao bi taj materijal u svemu što se tiæe naših hobija, osim pri izradi ormariæa za postolja akvarija. i to zato što taj dio"opreme akvarija" zauzima dosta volumena u prostoru stanovanja æiji ostali namještaj je od iverala, pa se time lakše uklopi u interijer.

za tvoj sluæaj bi preporuæio puno drvo, i, ili furnir na tanje šperploæe za izradu boænih stranica, te poklopca...

"postolje" sa nogicama bi izradio isto od hrasta ili ako si pri financija ,trešnje...

ta dva materijala sam naveo samo kao primjer za boje drveta koje još možeš isticati bajcanjem prije lakiranja.

koliæina potrebnog materijala nije velika, tako da ne predstavlja problem u krajnjem izboru.

i sam imam jednog 15 litraša koji æeka "da se ljeno dupe primi posla".

moja zamisao je sa tim materijalima, zatvaranje 1 boæne i 1 zadnje u drvo,
niski "stoliæ" na kojem stoji akvarij, te poklopac izveden kuhanim letvicama i furnirom, da dobijem kosine japanskog krova za poklopac.

normalno ići ću "do jaja", spajanje ljepilom i drvenim klinovima, bez metala, tako da i na malim drvenim površinama dobivaš glave klinova druge god teksture, te ću se poigrati i malom visokookretnom brusilicom za izradu par jednostavnih intarzija.

najbrža varijanta ti je "pevec" ako se odluæiš na drvo. prodaju jelovinu, u građi, te lamiranu jelovinu debljine 2 cm rezanu u razne daske, kojima treba malo obrade do finalizacije, a nije skupa.

sretno i uživaj u radu

Edited by: yeljo
pozdrav iz Bjelovara

Offline napoleon

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 12, 2007, 12:00:00 poslijepodne »

Opširno, hvala ljudi..

Evo slike toga kaj sam zamislio (naravno aq je puno manji), ovako nešto:

Takve noge sam imao na umu.... Gdje bi takve mogao kupiti? (više su to nekakve letve)...

Ili nešto ovako (samo da su gornja i donja stranica kvadratne i da je skroz od drva).

Edited by: napoleon

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Kolovoz 12, 2007, 12:46:00 poslijepodne »
imaš svakakvu takvu opremu i u furniru i u elgradu i u iverpanu (radnička)....a ima i nešto bauhaus, ali je skup... al, mislim da ćeš prije nać metalne nogice takve,nego drvene...